Met zoveel gezinnen die pinda-vrij moeten zijn voor school (en voor allergieën), ben ik zo opgewonden om dit recept voor zonnebloemzaadboter – in origineel, vanille, kaneel en chocolade – te delen als een betaalbare (en beter smakende!) optie om in de winkel te kopen.
Zonnebloempitboter
Ik ben dol op de smaak van echte zonnebloempitten, maar ik haat de smaak van in de winkel gekochte zonnebloemzaadboter … waardoor ik me afvroeg of ik thuis een beter smakende en meer kosteneffectieve versie kon maken.
Het blijkt dat, ja, zonnebloempitten in botervorm een sterke smaak hebben, maar het is verrassend eenvoudig te maken en aan te passen aan je smaakvoorkeur. En dan werkt het in Sandwich Lunches, Sandwich Roll-Ups of allerlei andere lunchideeën (en maaltijden of snacks) voor kinderen en volwassenen.
Dit recept komt samen in ongeveer 15 minuten in een voedsel verwerker, en het is een pinda-veilige optie om naar scholen te sturen als dat nodig is. (Controleer gewoon het etiket op je zaden om er zeker van te zijn dat ze in een pinda-vrije faciliteit zijn verwerkt.)
Ingrediënten die je nodig hebt
Om dit recept te maken, heb je het volgende nodig:
- Geroosterde zonnebloempitten: Kies hier voor gepelde, ongezouten zaden. Geroosterd heeft een betere smaak dan rauw.
- Suiker: dit is optioneel voor zoetheid en het helpt de smaak van de zaden in evenwicht te brengen, die op zichzelf al erg sterk is. U kunt de gemengde zaden proeven en beslissen of u deze toevoegt of niet.
- Zout: Een snufje zout helpt ook om de smaken in balans te brengen.
- Kaneelvanille, of cacaopoeder: Je kunt een (of een combo!) Aan alle of een deel van je afgewerkte zaadboter toevoegen als een heerlijke smaakvariatie.
Stapsgewijze instructies
Hier leest u hoe u dit recept kunt maken, zodat u weet wat u kunt verwachten. Scroll naar het einde van dit bericht voor het volledige recept.
- Voeg de zonnebloempitten toe aan een brede pan die op middelhoog vuur is ingesteld. Rooster kort zodat de oliën vrijkomen.
- Overstappen naar de voedsel verwerker.
- Maal op laag totdat de zaden lijken op de textuur van grof zand. Stop en schraap de zijkanten van de kom met een spatel, maal dan op hoog. Naarmate de zaden verder worden verwerkt, zullen ze steeds meer olie afgeven en zullen ze er uiteindelijk uitzien als notenboter. Het duurt een paar minuten, dus wees geduldig.
- Voeg naar wens de optionele smaakverbeteringen toe en mix. Breng over naar een pot en bewaar.
Zonnebloemzaadboter smaakt naar een intense versie van zonnebloempitten. De smaak is zeer geconcentreerd en licht grasachtig.
Deze notenvrije spread is een allergievriendelijk alternatief voor pindakaas en bevat vitamine E, eiwitten en vezels.
Zonnebloemboter wordt gemaakt van gemalen zonnebloempitten. Er is een optie om smaken zoals cacao, vanille of kaneel toe te voegen.
Recepten om te maken met zonnebloemboter
Naast het gebruik in sandwiches en wraps, kun je deze zaadboter proberen in de volgende recepten:
product waar we van houden
WeeSprout Voorraadpotten
Deze potten zijn geweldig voor het bewaren van allerlei keukencreaties.
Hoe op te slaan?
Bewaar in een pot of luchtdichte verpakking in de koelkast tot 2 maanden. Of u kunt tot 6 maanden invriezen in een diepvrieszak of diepvriesbestendige container.
Beste tips voor succes
- Begin met geroosterde, ongezouten zonnebloempitten die zijn gepeld (of uit de schaal zijn verwijderd) voor de beste smaak.
- Heb geduld bij het malen in de keukenmachine. Het duurt een paar minuten voordat de zaden zijn afgebroken.
- Proef en pas naar wens aan met de optionele smaakstoffen.
- Vries de helft van de batch in voor de komende weken om het vers te houden.
- Verspreid op brood, toast, een bagel, of gebruik het bij het bakken of in recepten zoals mijn ontbijtrepen, no-bake mueslirepen, energieballen, of draai het gewoon door havermout.
Gerelateerde recepten
Ik zou graag uw feedback op dit recept horen, dus becommentarieer en beoordeel het hieronder!
-
Voeg de zonnebloempitten toe aan een brede pan die op middelhoog vuur is ingesteld. Rooster 6-8 minuten, af en toe roerend, tot de zaadjes geurig zijn en wat olie beginnen af te geven. (Je kon zien dat de bodem van de pan er een beetje vochtig uitzag.)
-
Zet het vuur uit en laat een paar minuten afkoelen. Breng over naar de keukenmachine.
-
Maal op laag tot de zaden lijken op de textuur van grof zand, of gedurende ongeveer 3-4 minuten, stop om een paar keer met een spatel langs de zijkanten van de kom te schrapen.
-
Maal nog 6-8 minuten op de hoogste stand en stop af en toe om langs de zijkanten van de kom te schrapen. Naarmate de zaden verder worden verwerkt, zullen ze steeds meer olie afgeven en zullen ze er uiteindelijk uitzien als notenboter. Het duurt een paar minuten, dus wees geduldig.
-
Voeg naar wens de optionele smaakverbeteringen toe en pulseer om te combineren of te roeren.
-
Doe over in een pot en bewaar maximaal 2 maanden in de koelkast. Of u kunt tot 6 maanden invriezen in een diepvrieszak of diepvriesbestendige container.
- Bewaar in een pot of luchtdichte verpakking in de koelkast tot 2 maanden. Of u kunt tot 6 maanden invriezen in een diepvrieszak of diepvriesbestendige container.
- Begin met geroosterde, ongezouten zonnebloempitten die zijn gepeld (of uit de schaal zijn verwijderd) voor de beste smaak.
- Heb geduld bij het malen in de keukenmachine. Het duurt een paar minuten voordat de zaden zijn afgebroken.
- Proef en pas naar wens aan met de optionele smaakstoffen.
- Vries de helft van de batch in voor de komende weken om het vers te houden.
- Smeer op brood, toast, een bagel of gebruik
Portie: 2eetlepels, Calorieën: 181kcal, Koolhydraten: 10g, Eiwit: 6g, Dik: 15g, Verzadigd vet: 2g, Meervoudig onverzadigd vet: 10g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 2g, Trans vet: 0,04g, Natrium: 226mg, Potassium: 137mg, Vezel: 3g, Suiker: 4g, Vitamine A: 3IU, Vitamine C: 0.3mg, Calcium: 25mg, Ijzer: 1mg