Als je je gesteund voelde toen je hulp zocht bij het geven van borstvoeding, heb je er dan ooit over nagedacht of dat gedeeltelijk te danken is aan de kleur van je huid?
Voor velen is borstvoeding niet gemakkelijk. Degenen die het meestal willen doen ondersteuning nodig hebben, begrip en onderwijs. Als je die dingen zou kunnen vinden en de verpleging goed voor je ging, heb je er dan ooit over nagedacht of dat gedeeltelijk te danken zou zijn aan de kleur van je huid? Het is een feit dat er grote raciale verschillen zijn in de percentages van mensen die beginnen met borstvoeding geven en dat is niet oké – daarom is de Black Breastfeeding Week in het leven geroepen. (Dit jaar is het 25 tot 31 augustus.)
Eden Hagos is een in Toronto gevestigde gezondheidspromotor met een focus op de gezondheid van moeders door middel van een antiracistische, intersectionele benadering. Haar academische werk en belangenbehartiging wordt geleid door haar ervaring als zwarte moeder van drie, binnenkort vier, die al meer dan zes jaar borstvoeding geeft. We vroegen Hagos waarom pleitbezorging voor borstvoeding zo wit is, wat dat betekent voor zwarte mensen en hoe Black Breastfeeding Week helpt.
Wat zijn de specifieke uitdagingen van zwart zijn en borstvoeding geven?
Er zijn veel factoren die borstvoeding een uitdaging maken voor zwarte mensen. Het volgende is geen uitputtende lijst, en de factoren gelden ook niet voor alle individuen.
Om te beginnen blijft de historische onderdrukking van tot slaaf gemaakte zwarte vrouwen als voedster in heel Noord-Amerika van invloed op de manier waarop in sommige zwarte gemeenschappen naar borstvoeding wordt gekeken, en kan dit resulteren in minder sociale steun voor ouders die borstvoeding geven, en een groter stigma ten aanzien van borstvoeding of volledige -termijn borstvoeding.
Een van de belangrijkste factoren is natuurlijk het institutionele racisme dat mensen met een zwarte geboorte ervaren. Tijdens zwangerschap en bevalling, Zwarte bevalling mensen grotere kans lopen om te ervaren obstetrisch geweld. Onmiddellijk na de bevalling, wanneer ondersteuning bij borstvoeding het belangrijkst is, hebben zwarte ouders minder kans om ondersteuning te krijgen van een lactatiekundige en hebben ze meer kans om door zorgverleners onder druk te worden gezet om flesvoeding te geven. Al deze kunnen borstvoeding ontmoedigen en de slagingspercentages verlagen bij het opzetten van borstvoeding.
Er is een perceptie dat zwarte vrouwen geen borstvoeding geven of willen geven. Waarom denk je dat dit is?
Ik denk dat de enige echte verklaring voor die perceptie racisme is. De waarheid is dat zwarte Canadezen meer geneigd zijn om borstvoeding te geven dan enig ander ras. Het bewijs toont aan dat negen van de tien zwarte ouders beginnen met borstvoeding.
In de algemene Canadese bevolking, inclusief zwarte Canadezen en alle andere rassen, krijgt echter minder dan een op de vier baby’s uitsluitend borstvoeding tot de aanbevolen leeftijd van 6 maanden. Dit wijst op een behoefte aan meer ondersteuning voor mensen die borstvoeding geven, omdat, zoals we weten, gemeenschapssteun, gelijke kansen op de arbeidsmarkt en een goed beleid voor zwangerschapsverlof allemaal het percentage exclusieve, voldragen borstvoeding verhogen.
Het pleiten voor borstvoeding wordt geleid door blanke vrouwen en het lactatieveld is overweldigend wit. Waarom is dit een probleem?
De oververtegenwoordiging van hetero, cis, blanke vrouwen op dit gebied, zoals in elk ander, is uitsluiting. Zwarte ouders verdienen het te zijn ondersteund door andere zwarte ouders. Toen ik een nieuwe moeder was, sloot ik me aan bij een aantal ouderschapsgroepen waar mijn baby en ik de enige zwarte leden waren en ik voelde me altijd ongemakkelijk. Ik had geluk want ik vond eindelijk een La Leche League dat had een zwarte peer supporter die me uitnodigde voor mijn eerste ontmoeting, en sindsdien heb ik haar voorgesteld aan andere zwarte moeders. Zij, samen met de andere ouders, hebben me de afgelopen vier jaar door zoveel borstvoedingsuitdagingen heen geholpen, en ik geloof dat alle zwarte ouders het verdienen om cultureel passende steun te vinden van andere zwarte mensen.
De zwarte gemeenschap is veerkrachtig en cultureel divers, en deze diversiteit wordt vaak niet weerspiegeld in de belangenbehartiging van borstvoeding, noch onder borstvoedingsprofessionals zoals lactatiekundigen. Dit gebrek aan representatie is problematisch omdat het de mythe blijft bestendigen dat zwarte mensen geen borstvoeding geven. Bovendien betekent het gebrek aan zwarte lactatiekundigen dat zwarte ouders minder kans hebben om zorg te ontvangen die hun cultuur centraal stelt. En tot slot, anti-zwart racisme van lactatiekundigen van andere rassen kan leiden tot slechtere zorg voor zwarte mensen.
Waarom is Black Breastfeeding Week belangrijk?
Black Breastfeeding Week is belangrijk omdat het borstvoeding onder zwarte ouders aanmoedigt en het ook viert! Sociale media worden deze week overspoeld met verhalen en beelden van zwarte ervaringen met borstvoeding. Het centreert ook het werk van zwarte mensen, waaronder geboortewerkers, lactatiekundigen, ouders en voorstanders van borstvoeding.
De reden dat ik meedoe aan Black Breastfeeding Week is dezelfde reden dat ik foto’s van mijn kinderen die borstvoeding geven deel op mijn sociale media. Als een ervaren zwarte moeder die drie kinderen borstvoeding heeft gegeven, borstvoeding heeft gegeven tijdens talloze zwangerschappen, tandemgevoede peuters en pasgeborenen, en een kind borstvoeding heeft gegeven met voedsel allergieIk kies ervoor om mijn ervaringen te delen om anderen aan te moedigen, en om te laten zien dat borstvoeding geven niet gemakkelijk is, maar een lonende ervaring kan zijn.
Black Breastfeeding Week, die internationaal is, belicht evenementen in Canada en de VS die de ervaringen van zwarte mensen centraal stellen en vieren. Het biedt ook gemeenschapsbeurzen voor diegenen die evenementen willen organiseren, en dit jaar zijn er tot 31 augustus elke dag talloze online evenementen. Bezoek blackbreastfeedingweek.org meer informatie, inclusief bronnen voor zwarte mensen die informatie en ondersteuning zoeken over borstvoeding.
Volg Eden Hagos op Facebook of IG @Blacktivistmommy
Dit artikel is oorspronkelijk online gepubliceerd in augustus 2020.