vision board zichtbaar
lifestyle mindstyle

Een Vision Board maken, hoe doe je dat? In 8 stappen weet je meer!

Zoals beloofd, een nieuwe post over hoe en wat een vision board is! Zelf vind ik vision boards een krachtig instrument. Het zorgt ervoor dat ik mijn focus op (zelfopgelegde) doelen kan behalen. De vision boards die ik dan ook vorige week maakte voor het jaar 2018, staan dan ook prominent in beeld, op de eetkamertafel. Weet jij wat een vision board is, wil je er meer over weten en wil je er één maken? Lees dan vooral verder!

Een vision board is een collage van afbeeldingen en krachtige woorden of quotes. Je maakt een vision board om je doelen en dromen te visualiseren. Dingen die je wilt bereiken in je leven, bundel je op het vision board. Dromen die je wilt waarmaken of waar je jezelf verder in wilt ontwikkelen. Dit kunnen zowel materiële dingen, als immateriële dingen zijn. Het is jouw vision board. Jouw visie. Jouw dromen. Er zijn geen regels. Geen grenzen. Vandaag gaan we een vision board voor 2018 maken, veel plezier!

Vision Board reizen

Vison Board in 8 stappen

 1. Samen of toch liever alleen?
  Bepaal of jij jouw vision board alleen wilt maken, of samen met vrienden/familieleden. Plan een dag in, zodat je je volledig op het vision board kunt concentreren. Maak er een gezellige, inspirerende dag van en sta open voor wat de toekomst je gaat brengen!
 2. Verzamel praktische spullen
 • Een groot (liefst A3 formaat) wit stevig karton, een schildersdoek of een prikbord.
 • Flinke stapel inspirerende (oude) tijdschriften, die verknipt mogen worden.
 • Inspirerende quotes
 • Schaar
 • Lijm of punaises
 • Eventueel gekleurd papier/versieringen
 • Leeg wit A4 papier voor je mindmap
 • Optioneel: PC en printer

  Ontspan en stel je mindset open

 1. Maak ruimte voor het project

Zorg dat je in een ruimte kunt zijn waar je je prettig voelt. Zet eventueel muziek aan, steek een geurkaars aan en zet een goede bak koffie of thee (met iets lekkers).

 1. Focus
  Wie of wat heb je nodig in jouw leven? Welke dingen zou je eigenlijk het liefste nog willen (bereiken)? Wat zijn jouw lichtpuntjes, hoe kun je deze doen groeien? Pak het lege A4-vel en schrijf in het midden je naam of het woord ‘ik’ op. Om jouw woord heen ga je kernwoorden opschrijven, die antwoord geven op bovenstaande vragen. Misschien komen er nog wel meer antwoorden bij je naar boven, deze vragen zijn er je om je op weg te helpen.Hoe beknopter, hoe beter. Vaak komen er thema’s aan bod, zoals: gezond(er) eten, meer sporten/bewegen, hechtere relatie met … (persoon), een nieuwe cursus … volgen, etc. etc. Denk bij het maken van een mindmap nooit lang na, maar schrijf het eerste wat er in je opkomt op!
 2. Afbeeldingen verzamelen
  Je mindmap is klaar! Vaak kun je jouw kernwoorden in een aantal thema’s delen: reizen, eten, familie/vrienden, kinderen, huisdieren, hobby, werk, opleiding, etc. Nu kun je afbeeldingen en/of quotes bij gaan zoeken in de tijdschriften of op bijvoorbeeld Pinterest.Denk ook hierbij niet te lang na, maar spreekt een foto je aan, dan scheur je deze uit het magazine. Nadat je een hele stapel passend bij jouw ideeën hebt gevormd, ga je de foto’s netter uitknippen. Vervolgens ga je nog één keer sorteren of alle afbeeldingen wel bij je visie passen.

  Vision
  Jouw vision board creëren

 3. Collage maken
  Ben je er helemaal uit? Verzamel nu al je afbeeldingen op jouw ondergrond. Het maakt niet uit of je een gevuld vision board hebt of juist heel minimalistisch. Het is jouw visie! Leg de afbeeldingen zo, dat de indeling goed voor jou voelt. Eventueel kun je met het gekleurde papier vlakken opvullen. Ligt alles goed? Plakken maar!Als laatste kun je ervoor kiezen om nog wat krachtige woorden toe te voegen aan je vision board, maar dit hoeft niet. Eventueel overgebleven foto’s kun je bewaren voor een volgend vision board.

  7. Zet je vision board op een zichtbare plek neer
  Het liefst op een plek waar je iedere dag bewust en onbewust naar kijkt! Doordat je dan (on)bewust naar jouw vision board kijkt, kun je je doelen nog beter visualiseren. Bekijk je vison board regelmatig.

  8. Evalueer
  Bekijk jouw vision board over een half jaar nog eens goed. Wat heb je in dit half jaar al kunnen realiseren en waar wil je je in het volgende half jaar nog op concentreren om je gewenste doelen te kunnen bereiken?

  Door middel van een vision board, kun je meer houvast krijgen je leven. Het is een handvat om een bepaalde visie in gedachte te houden en het leven niet zomaar voor bij te laten gaan. Onthoud: voor de een werkt dit prima, voor de ander totaal niet! Doe vooral datgene waar jij je prettig bij voelt! Je hebt in ieder geval een hele leuke, creatieve dag gehad!

Zelf zijn we met een aantal vriendinnen (de KTC, KnutselTuttenClub) bij elkaar gaan zitten en hebben we een zeer ontspannen en gezellige zaterdag gehad. Op een gegeven moment raak je in een soort zen-modus, voor je het weet vliegt de tijd voor bij! We hebben ervoor gekozen om onze vision boards te maken op A4 formaat canvas borden. Deze zijn gewoon te koop in setjes van drie bij de Action. Zoals je op de foto’s kunt zien, heb ik er zelf voor gekozen om twee borden te maken.

Éen met het thema reizen (Cuba, Suriname, Oostenrijk, New York, maar ook op reis in eigen stad) en één met persoonlijke dingen (vrijwilligerswerk, aanschaf van een hond, tevreden zijn met mijn lichaam, betere energiehuishouding, gezonde voeding, het loslaten van perfectie, etc.). Hier wil ik dit jaar aan werken en mijzelf verder in ontwikkelen. Het liefst maak ik binnenkort nog een derde, creatief, vision board. Het is tijd om nieuwe hobby’s te gaan ontdekken!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie