recepten

Met deze (vegan) koekjes kom je alvast in kerststemming!

koekjes

Hoii, Koekiemonster hier! Afgelopen week heb ik nagedacht over enkele (redelijk) gezonde snacks, om tijdens de kerstdagen op te kunnen peuzelen. Ik ben nogal een zwakkeling wat betreft al het lekkers wat er deze maand in de supermarkt te vinden is. Om mijzelf hiervoor te behoeden, heb ik bedacht dat ik de enige ben die hier iets aan kan doen door zelf in de keuken te gaan staan. Wat gaat er nu beter samen dan de twee K’s: Kerst en Koekjes?

Kerst is sinds twee jaar een minder leuke periode. Toch proberen we er iets van te maken, met veel boodschappen doen, kokkerellen en gezelligheid opzoeken.

Deze week is mijn zoektocht naar een makkelijk recept om kerstkoekjes te maken begonnen. Iedere minuut die ik kan besparen op mijn toch al beperkte energiecapaciteit is mooi meegenomen!

Misschien wil jij ook lekkere koekjes bij de koffie en thee kunnen serveren, of misschien in de boom hangen? Lees dan verder voor een overheerlijk, makkelijk, kerstkoekjes recept! Deze kerstkoekjes smaken niet alleen erg lekker, in ons hele huis hangt er direct een kerstgeur! Dat is pas in kerststemming komen.

Vegan kerstkoekjes

Wat heb je nodig?
50 gram speltmeel*
75 gram gemalen havervlokken
30 gram kokosbloesemsuiker (of één eetlepel Stevia)
1   thl.    bakpoeder
1   snufje zout
1,5 thl.   kaneel**
1    thl.   gemberpoeder
1/2 thl.   nootmuskaat
1    thl.   koek- of speculaaskruiden**

rasp van een halve citroen
50 gram kokosolie
1 eetlepel water
1/2 eetlepel Maple Syrup (Het gebruik van esdoornsiroop is optioneel)

Keukenmachine
Oven
Bakplaat + bakpapier
Rolstok/deegroller
Huishoudfolie
Uitsteekvormpjes of glas

Wat gaan we doen?
1. Havervlokken vermalen tot meel

2. Hierbij voegen we het speltmeel, kokosbloesemsuiker, bakpoeder, zout en kruiden toe. Goed door elkaar mengen.

3. Daarna gaan we de gesmolten kokosolie, water, esdoornsiroop en rasp van de halve citroen toevoegen. Dit kneden we tot een deeg, een gedeelte kun je door de keukenmachine laten doen, het laatste gedeelte zul je met de hand kunnen kneden.

4. Kneed het deeg tot een bal en wikkel deze in het huishoudfolie. Leg deze voor minimaal één uur in de koelkast.

Na het wachten
5. Gaan we de oven voorverwarmen op 175 of 180 graden, afhankelijk van het soort oven.

6. Haal het deeg uit de koelkast. Als het deeg hard geworden is kun je het deeg zacht laten worden door op een warme plek te leggen.

7. Rol het deeg uit. Maak het jezelf wat gemakkelijker door eerst wat speltbloem over het aanrecht en je rolstok te strooien.

8. Steek de koekjes in wording uit het deeg. Hier kun je koekjesstekers voor gebruiken, bij Dille & Kamille hebben ze bijvoorbeeld leuke vormpjes, maar heb je dit niet dan kun je natuurlijk ook een glas gebruiken om de koekjes uit het deeg te steken.

9. Leg de koekjes op de bakplaat. Bekleed de bakplaat van te voren met het bakpapier.

10. Schuif de bakplaat in de oven en bak de koekjes in 8 tot 12 minuten af.

11. Hierna komt het moeilijkste gedeelte: laat de koekjes goed afkoelen alvorens op te eten!

Via deze weg wil ik jullie allemaal hele fijne feestdagen wensen! Geniet van al het lekkers, maar bovenal van elkaar. Koester deze dagen, maak mooie herinneringen en ga met een feestje 2017 uit. Heb je geen zin om te bakken? Bekijk dit recept van de no bake koekjes eens!


* Wil je er een glutenvrij recept van maken? Vervang het speltmeel voor amandelmeel.

** Let op: sommigen van ons kunnen overgevoelig zijn voor kaneel en kunnen hier niet goed op reageren. Voor je eigen veiligheid is het dan ook verstandig om dit receptuur niet te maken. Verder is het van belang om op te letten welk soort kaneel je gebruikt, Ceylon kaneel is aanbevolen.

Geef een reactie