MS en werk
Multiple Sclerose

Symposium ‘MS en Werk’ – MSVN

Afgelopen zaterdag, 29 september zijn we afgereisd naar Culemborg. Hier werd het symposium ‘MS en Werk’ georganiseerd door MS Vereniging Nederland.

Voor mij de eerste keer dat ik naar een symposium van de MSVN ben gegaan, dit is zeer goed bevallen! De hele dag zat vol gepland met workshops om aan het werk te gaan. Of te blijven werken of op een andere manier actief te zijn.

Het was lastig om uit de vele interessante workshops te moeten kiezen. Doe mij nog maar twee of drie van dit soort dagen, alsjeblieft! 😉

Uiteindelijk heb ik gekozen om de volgende workshops te volgen:
1. Tips en tools voor het werken met een chronische ziekte – door Tamara Raaijmakers (Centrum Werk Gezondheid)
2. Grenzen verleggen – door MS-coach Babet Kuckelkorn
3. Het belang van coaching – door MS-coach Tamara Bijleveld

 

Een greep uit de workshops tijdens het symposium ‘MS en Werk’

ms-en-werk


Workshop 1: Tips en tools voor het werken met een chronische ziekte

Het Centrum Werk Gezondheid, ik heb hier in de drie jaar van het chronisch ziek zijn nog niet eerder van gehoord. Wil ik gelijk het belang van dit soort events aankaarten, om hier naar toe te gaan. Het is zo belangrijk om je goed te laten informeren!

Het Centrum Werk Gezondheid is een project- en ontwikkelingsbureau gericht op duurzame inzetbaarheid. Het gaat er vooral om dat werk bij iemands kwaliteiten en mogelijkheden past. Er is specifiek aandacht voor duurzame inzetbaarheid, psychosociale arbeidsbelasting en werken met een chronische aandoening. Meer informatie kun je lezen op de website van het Centrum Werk Gezondheid.

Delen van tips

Tijdens deze workshop was de focus gericht op het delen van tips. Tips over wat jou het meest geholpen heeft om aan het werk te blijven en welke tip je het liefste vandaag zou willen krijgen.

Vraagstukken die voorbij zijn gekomen zijn: hoe aan te geven om te kunnen blijven werken als het wat minder gaat, hoe zorg je ervoor om balans tussen het werk en privé te behouden, hoe zorg je voor duurzame inzetbaarheid bij MS en hoe hou je plezier in je werk/hoe zorg je voor werk dat bij jou past.

De belangrijkste tips die uit de workshop naar voren zijn gekomen, zal ik hier met je bespreken. Wat één van de belangrijkste factoren toch blijkt te zijn, is een vertrouwensband creëren tussen werkgever en werknemer. Zorg dat deze er is. Daarnaast is het belangrijk dat je het werk centraal stelt. En tot slot: zorg ervoor dat JIJ zelf leading bent in het hele verhaal.

Een andere, hele praktische maar o zo duidelijke tip: stel een signaleringsplan voor jezelf op. Geef aan wat men van je kan verwachten, hoe je wenst dat er gehandeld wordt (bijvoorbeeld: “ik neem nu even rust”, dat iedereen je dan ook echt met rust laat in plaats van heel, lief, te vragen of het wel met je gaat). 

Of dat als je zelf nog niet weet hoe het met je gaat, je dit ook duidelijk aangeeft. Zeg dat je zelf nog op onderzoek bent. En de allerbelangrijkste tip: zorg voor een Plan B.

Al met al een erg interessante workshop, zeker omdat we met zoveel ervaringsdeskundigen kunnen sparren! De workshop ging dan ook veel te snel voorbij! Wat zijn jouw tips bij het werken met een chronische ziekte?

Workshop 2: Grenzen verleggen

Laten we even beginnen met: Babet, ik vind je geweldig! Wat een toffe workshop om bij te zijn en jouw energie…. Geweldig! Haar afsluiter van de workshop, waar ik nu graag mee wil beginnen: Durf te dromen zonder “ja, maar”…

Grenzen verleggen heeft alles te maken met je eigen belemmerende overtuigingen. Wij worden afgeremd door angst. Om je grenzen te verleggen moet je ervoor zorgen dat je in beweging blijft.

Babet begon de workshop met het delen van bovenstaand filmpje. Nu wil ik geen reclame maken voor het merk, maar het filmpje is echt de moeite waard om te bekijken.

Belangrijke punten om altijd voor ogen te houden als je je grenzen gaat verleggen:

– Jouw doel
– Focus (één ding tegelijk)
– Is jouw doel haalbaar?
– Heb je er plezier in?
– Steun van anderen (zorg voor een netwerk)
– Acceptatie
– Werk samen met je lijf

Wat wil je niet zien tijdens deze groei?
– Teleurstelling
– Angst
– Onzekerheid

Waar moet je op blijven letten?
– Je moet naast grenzen verleggen ook je grenzen stellen.

Voor mij werd duidelijk dat ik toch wel aan een aantal randzaken moet gaan werken. Alweer. Mijn situatie is na het starten van de tweedelijns medicatie iets veranderd. Hierdoor wil ik in mijn hoofd heel veel (de watten, het je echt ziek voelen, etc. is veel minder geworden), maar mijn lijf fluit mij toch nog steeds weer terug (onder andere de intense vermoeidheid).

Iets met weer opnieuw leren accepteren. Leren samenwerken met mijn lijf. Daarnaast is mij duidelijk geworden dat ik meer focus moet gaan aanbrengen. Ik vind te veel leuk om te doen, ik wil te veel, ik doe te veel, ik wil het het liefst allemaal zelf doen. Ik wil het liefste dat het gisteren klaar is. En ga zo maar door. Dit gaat nu eenmaal niet! Dacht ik eindelijk op de goede weg te zijn, blijkt dit dus niet zo te zijn. Wat een openbaring!

Dussss, op 1 oktober ben ik begonnen met het invullen van mijn planner. En bij elke activiteit heb ik mijn spoonielijst ingevuld (hoeveel energie ik voor iedere ‘taak’ nodig heb). Terug naar de basis! Bedankt voor deze wake-up call Babet!

Workshop 3: Het belang van coaching

Deze workshop wekte mijn interesse, te meer omdat mijn eerste periode rondom de diagnose MS gewoonweg verwarrend is gelopen. 

Wat is het belang van coaching? Coaching zorgt voor:
Ziekte inzicht
Zelfstandigheid
Zelfreflectie (herkennen en erkennen)
Zelfzorg

Ook tijdens deze workshop kwam het feit weer naar boven: STEL JEZELF CENTRAAL.

Een belangrijk punt, waar ik zelf nog steeds veel moeite mee heb. Mijzelf centraal stellen… Al kan ik toegeven, dat dit steeds beter lukt!

piramide van Maslow
Bron: Wikipedia

Wat mevrouw Bijleveld heel goed aangaf, is dat je na het krijgen van de diagnose, je zakt in de lagen van de piramide van Maslow. Je moet weer omhoog klimmen. Een coach en/of counselor kan je hierbij helpen.

Een coach helpt je bijvoorbeeld met het stimuleren tot ander gedrag, samen met een coach kun je uitzoeken wat bij je past, biedt ondersteuning bij het behouden van je zelfstandigheid en bij de verwerking. Samen met een coach kun je spiegelen, wat heb je nodig en wat moet je in beweging brengen om dit te bereiken… Kortom: een coach helpt je echt weer op weg! 

Daarnaast zijn MS coaches van de MSVN op de hoogte van wet- en regelgeving en bij je zorgverzekeraar kun je nagaan of consulten vergoed worden. Wat zijn jouw ervaringen met een coach? Ik hoor het graag in een reactie hieronder!

Je begrijpt, na deze drukke dag was ik gesloopt. Heel fijn dat Fred voor taxi wilde spelen en mij gebracht én gehaald heeft. Bedankt voor het lezen, tot snel!

Geef een reactie