uitzicht_molen_Walvisch_Schiedam
lifestyle reizen

Rondje Schiedam – bezoek S’dam met insiders tips!

Enige tijd geleden werd ik uitgenodigd voor een perswandeling in Schiedam. Hartstikke leuk, mede omdat ik er – jaren geleden voordat ik goed ziek werd – in deze stad gewerkt hebt.

Via de website en het I-Punt van S’DAM kun je namelijk hele leuke tours boeken en insiders tips krijgen om zo echt het Schiedamse gevoel te ervaren. Inspiratie krijg je genoeg van de rasechte Schiedammers, het leukste is dat je tijdens deze tour echt contact maakt met de ondernemers zelf!

Schie you later

Hun passie zorgt ervoor dat er talloze creatieve en ambachtelijke winkels te vinden zijn in hartje Schiedam. Naast de rijke geschiedenis van deze gemeente zorgen deze ondernemers er voor dat er beleving in het historische stadscentrum is. Een ideale combinatie!

de Bonte Koe Chocoladekunst

Denk hierbij aan ondernemers zoals de chocoladekunst van De Bonte Koe. Als het even kan zou ik hier het gesprek aangaan met één van de medewerkers en vragen naar het ontstaan en ontwikkeling van dit mooie bedrijf. De trots straalt er vanaf! Niet alleen een mooi verhaal om te luisteren (hierdoor wordt je zelf ook een beetje trots op dit bedrijf), maar de kwaliteit spat in je mond uit een. Proef en neem de lekkerste bonbons mee als cadeau OF als echte verwennerij voor jezelf en/of je beste vriendin: reserveer de chocolate tea! Echt! Dit is zooooooo lekker! Onbeschrijfelijk. Gewoon doen. Deze chocolate tea heb ik geboekt naar aanleiding van de rondleiding in Schiedam. Helaas werden we een beetje teleurgesteld door de service en gebrek aan passie in de winkel in Rotterdam centrum. Jammer!

Een en al lekkernij in de stad

Via De Bonte Koe kun je langs de winkel van het Nationaal Coöperatie Museum wandelen. Hier kun je nog een puntzak met snoep halen. Niet zomaar snoep, maar oud Hollands snoep zoals borsthoning en kaneelstokjes…. Hmmmmmm.. Met een snoepje in je mond kun je direct de kamers achter het winkeltje bekijken. Een huiskamer en kantoor geheel ingericht in twintiger jaren stijl. De rest van de puntzak bewaar je voor thuis. Toch?!

Co_operatie

Voor de leukste cadeaus en vintage artikelen kun je terecht bij De Co-operatie. Voor de lekkerste lunch, met het mooiste uitzicht vanaf het terras kun je jezelf settelen bij lunchroom de Beurs. Naast een lunchroom is hier ook Schiedams Gebrand gevestigd. Een jonge, kleine koffiebranderij in de lunchroom. Om een geweldige koffiebeleving te ervaren zijn hier aparte tours te boeken. Maar mijn insiders tip: voor de echt ultieme koffiebeleving kun je het beste langs Expreszo koffie en thee wandelen. Deze hartwerkende ondernemers hebben zo veel kennis over koffie en thee en vertellen hier met veel liefde over. En die smaakcombinaties…. Genieten!

Liefde voor het vak, kennis en passie staat voorop in Schiedam

DonnaYara

Op de Hoogstraat vinden we nog meer pareltjes. Verliefd worden we op de tassen en accessoires van DonnaYara. Stuk voor stuk handgemaakt en dat zie je. Heel mooi! Kies een ontwerp uit de winkel of ga in gesprek met Jureska om tot een eigen, uniek ontwerp te komen. Deze tassen zijn met zo veel liefde gemaakt en de kwaliteit straalt er dan ook vanaf.

Zelf ben ik weg van de doctor bag Remarkable. Een tas waar het allemaal mee begon.. Wat een prachtig verhaal! Hier kom je achter tijdens de tour in de winkel – of op de website 😉 Mocht je geen interesse hebben in een wandeling dan kun je deze prachtige collectie gewoon vanuit huis bestellen!

nothing_but_nugi

Een hotspot wat je niet mag missen is het geurenatelier Nothing but Nugi. Hoe vaak ik hier al niet langs ben gelopen zonder te beseffen dat er een betoverende wereld van geuren achter ligt! Meer hier over in een apart artikel, want ik ben hier laaiend enthousiast over! De eigenaresse en founder van Notihing but Nugi heeft zo veel liefde en passie in zich voor de producten die zij maakt. Dat raakt je.

van_meurs_binnenhuisadviseurs
Bron: van Meurs Binnenhuisadviseurs

Nog een persoonlijke insiders tip: van Meurs Binnenhuisadviseurs ligt net iets buiten de looproute, maar is zeker de moeite waard om iets van deze route af te wijken.
Van Meurs Binnenhuisadviseurs heeft naast een uitgebreide design collectie van nationale en internationale topmerken ook een eigen projectbureau. Ontwerpen, tekenen, coördineren, begeleiden en complete nieuwbouw- en renovatieprojecten uitvoeren. Alles is hier onder één dak, met één aanspreekpunt te vinden. Voor als je, net als ik, van mooie spullen houdt.

Jenever komt hier toch uit de kraan?

Goed. Laatste onderdeel van het rondje Schiedam. Iets wat je niet kunt en wilt missen in Schiedam zijn de molens. Hier draait het toch wel allemaal om. Als het even kan, bezoek de Museummolen – luister naar de verhalen en aanschouw het vakmanschap. Molen De Walvisch is bijvoorbeeld al sinds 1794 in gebruik. Wist je dat de mout- of brandersmolens gebouwd zijn ten bate van de lokale jeneverindustrie? Voor een hele lange periode maalden deze molens exclusief (eerste-)mout, rogge en mais voor de beroemde Schiedamse jenever. Pas later werden er andere producten gemaakt, die meer opleverden.

molen_de_walvisch

Tot enkele jaren geleden werd er nog flink gemalen op molen De Walvisch, door praktische redenen is dit nu overgenomen door molen De Vrijheid. Slechts een paar honderd meter verderop worden nu ouderwets vakmanschap met moderne kwaliteitseisen gecombineerd. Niet alleen worden de meelproducten geleverd aan bakkers, branderijen, retailers en horecaondernemers – ook wij particulieren kun onze bakartikelen inslaan, maar dan wel bij de winkel van Molen de Walvisch.

Na het bezoek aan de molens, kun je eigenlijk niet anders dan een bezoek brengen aan het jenevermuseum. Alle activiteiten kun je natuurlijk apart bezoeken, of je kunt een gecombineerde tour boeken. Het leuke van een combinatietour is dat je naast de musea ook een rondleiding in de fluisterboot krijgt. Zelf wil ik deze tour dit jaar nog gaan volgen, het lijkt me een aparte belevenis om Schiedam vanaf het water te zien! Ook het proeven van jenever en gin is me om de een of andere nog niet gelukt. Zal er dit jaar verandering in komen?

Als de jenever te veel naar mijn grijze massa is gestegen kunnen we gelukkig nog in hetzelfde thema overnachten. Uniek slapen in het B&B Jeneverlogies is dan echt een uitkomst!

Kortom: er zijn ontzettend veel leuke dingen te doen in S’DAM! Martine, bedankt voor de uitnodiging om te zien hoe geweldig de stad Schiedam is. Ben jij al een keer in Schiedam geweest?

I-punt s’dam
Lange Kerkstraat 39
3111 NN Schiedam
T 010 – 473 30 00
www.sdam.nl 

 

Geef een reactie