recepten

Recept | Makkelijke spinazie salade met flatbread

We eten iedere dag, meerdere keren per dag zelfs. Toch is het mij niet gelukt om frequenter recepten met jullie te delen. Hoe dat komt? Het perfectionistische trekje dat ik in mij heb zitten! Het liefst wil ik bij recepten natuurlijk de mooiste foto’s met jullie. Dit kost mij veel tijd en energie, iets wat de laatste tijd absoluut ontbreekt. Dus worden de meest lekkere gerechten door ons verorberd, onder het mom van “we gaan het een volgende keer wel fotograferen“.

Die volgende keer duurt wel erg lang, bedacht ik mij van de week. Al bijna een half jaar! Waarom deel je niet gewoon een lekker recept? Er zijn zat professionele foodblogs, met de lekkerste recepten en mooiste foto’s, maar aan deze standaard hoef en wil ik mij (nog) niet te houden.

Er zijn een aantal kernwaarden waar een recept tegenwoordig bij mij aan moet voldoen: gezond, makkelijk (lees: snel) en lekker. Het zomerse recept wat ik hieronder met je ga delen is er zo één! Een verfrissende combinatie, waarbij het flatbread van zoete aardappel toch echt hét succes van de dag is!

Flatbread van zoete aardappel met een verrassende spinazie salade

Waar zullen we eerst mee beginnen? Weet je wat, we beginnen met het ‘meeste’ werk: het flatbread. Het platbrood kun je voor meerdere gerechten gebruiken, als tortilla bijvoorbeeld of als roti. Zowel voor lunch als diner. Heerlijk!

Voor dit recept heb je slechts 2 ingrediënten nodig. Het platbrood is makkelijk klaar te maken, zonder olie of gist. Met de onderstaande hoeveelheden kun je ongeveer 4 – 6 flatbreads maken.

Wat heb je nodig om flatbread te maken:

1 grote zoete aardappel (oranje)
130 gram havermoutmeel*
+ extra havermoutmeel om het werkblad mee te bestrooien

*Havermoutmeel maak je eenvoudig zelf in de keukenmachine, door de keukenmachine maximaal dertig seconden te laten draaien.

Keukenmachine
Weegschaal
Mengkom
Snijplank
Vork
Mes
2 borden
Schone theedoek
Deegroller
Pan
Stoommandje
Koekenpan

Wat gaan we doen:

 1. Was de zoete aardappel, maar schil deze niet. Stoom de zoete aardappel totdat deze erg zacht is. Dit kun je controleren door met een vork in de zoete aardappel te prikken. Als deze gaar is, haal je deze uit de pan.
 2. Laat de zoete aardappel een paar minuten afkoelen, maar probeer de schil van de zoete aardappel eraf te halen wanneer deze nog vrij warm is. Gebruik een vork om de schil eraf te halen. Is de schil eraf? Dan ga je de zoete aardappel prakken op het bord.flatbread-zoete-aardappel
 3. Voeg in een mengkom je havermoutmeel en de geprakte zoete aardappel. Begin met een vork deze twee ingrediënten met elkaar te mengen, dit omdat het mengsel nog erg heet is. Je zult merken dat het mengsel gaat afkoelen, je kunt nu met de hand verder mengen totdat er een soepel deeg ontstaat.
 4. Besprenkel je werkoppervlak/snijplank met wat van het extra havermoutmeel. Rol het deeg in een dikke staaf en snij deze in 4 – 6 gelijke porties. Hou het schaaltje met overgebleven havermoutmeel dichtbij. We gaan nu de porties rollen tot een balletje. Hierna drukken we deze wat samen tot een ovale vorm, de rand maak je iets platter met je duim en wijsvinger. Zo blijft de vorm mooier behouden tijdens het uitrollen. flatbread-havermout
 5. Besprenkel de portie met meel en leg deze terug in de mengkom. Herhaal stap 4 voor de overige porties. Klaar? Dan gaan we nu rollen! Haal een bolletje uit de kom, besprenkel je werkoppervlak wederom lichtjes met wat havermoutmeel en rol het bolletje uit tot ongeveer een paar millimeter dikte.
 6. Verwarm de koekenpan op een middelmatig vuur. Verhit het flatbread voor 20 – 30 seconden aan beide zijden. Hierna bak je het wat langer dan dertig seconden voordat je gaat omdraaien. Bak het flatbread in totaal voor ongeveer twee tot twee en een halve minuut.
 7. Sla een theedoek open en leg deze op een bord. Haal het flatbread uit de pan en laat deze afkoelen op de theedoek. Sla de theedoek dicht en ga verder met de andere porties. Doordat je het flatbread in de theedoek bewaard, blijft deze heerlijk zacht en zal deze niet soppig worden door de stoom die van het flatbread afkomt. Ga nu verder met de overige porties.
 8. Wil je het flatbread goed zacht houden? Verwissel ze regelmatig van positie tussen de theedoek.

Zo, poeh hee, het meeste werk zit er op! Ga je al trek krijgen? Zullen we verder gaan met de salade? Dan kunnen we gaan eten!

Verfrissende spinazie salade

Ingredienten

300 gram verse spinazie
een paar zongedroogde tomaatjes
0,5 (rode) ui
0,5 tot 1 eetlepel balsamicoazijn
3 eetl extra vierge olijfolie
0,5 theelepel mosterd
0,5 theelepel honing
snufje zwarte peper
Optioneel: edelgistvlokken

Schaal
Klein schaaltje
Snijplank
Mes
Vork
Eetlepel
Theelepel

 1. Was de spinazie en dep deze droog. Doe deze in een grote schaal.
 2. Snij de zongedroogde tomaatjes in stukjes en voeg deze bij de spinazie.
 3. Snij de rode ui in fijne blokjes. Voeg toe aan de spinazie en tomaatjes.
 4. Meng in een apart schaaltje de balsamicoazijn, honing, olijfolie, mosterd en zwarte peper tot een overheerlijke dressing.
 5. Voeg de dressing toe aan de schaal. Goed husselen. Eventueel voor het omscheppen een eetlepel edelgistvlokken toevoegen.
Ik hoop dat jullie dit een makkelijk en lekker recept vinden! Eet smakelijk! Delen jullie foto’s met me als je het recept hebt gemaakt? Je kunt mij vinden op Facebook en Instagram!

 

Geef een reactie