recepten

Recept | Clafoutis met kersen

Clafoutis

Zoals jullie vast weten, ben ik tegenwoordig steeds meer en meer van het zelf maken. Dus ook de traktatie die ik afgelopen vrijdag voor mijn verjaardag maakte. Met één vereiste: het moet makkelijk te maken zijn. Dat is nu ook weer gelukt!

Ik ben zo blij! Niet alleen doordat ik dit recept heb aan kunnen passen maar ook omdat dit de tijd van het jaar om nog overheerlijke kersen te scoren. Deze kersen kun je natuurlijk direct uit het vuistje opeten. Maar je kunt ze ook verwerken in een overheerlijk nagerecht. Nu zag ik op menig blog en YouTube kanaal al een recept voorbij komen om een clafoutis te maken. Een watte? Een clafoutis is een klassiek Frans gebak. Dit wordt vaak als nagerecht gegeten. Echter ben ik van mening dat je met dit recept ook perfect kan ontbijten! Dat doe je namelijk de dag nadat je je verjaardag hebt gevierd en er is nog wat gebak over… 0:)

Wat is er nu zo anders aan dit recept? Normaliter wordt een traditionele clafoutis gemaakt met bloem, eieren, melk en suiker. Soms ook met een toevoeging van boter of room. Je begrijpt het al, dat mag ik niet! Maar ik heb wel trek in iets lekkers. Dan gaan we de boel maar aanpassen! Zo ver ik weet past dit recept binnen het Wahls Protocol. Is dit niet het geval, laat dan alsjeblieft een reactie achter!

Clafoutis

clafoutis met kersen

Wat heb je nodig?
250 gram (of meer) kersen
250 ml amandelmelk
het merg van een half vanillestokje
6 eiwitten
1 el esdoornsiroop
75 gr kokosbloem
1 tl kaneel
snufje zout
kokosolie om in te vetten
wat kokosrasp ter garnering

Bakvorm (afmeting 22 x 22 cm)
Mixer
Beslagkom
Spatel
Mesje

Spelen voor keukenprins(es)

traktatie

Wat gaan we doen?
Verwarm de oven voor op 180 graden.

– klop de eiwitten los
– kokosmeel, amandelmelk, esdoornsiroop, vanille, kaneel, zout toevoegen aan de losgeklopte eiwitten. Meng dit goed door elkaar heen.
– bakvorm invetten met (gesmolten) kokosolie

Kersen

Even een dingetje over de kersen. In de originele clafoutis worden hele kersen (inclusief pit) gebruikt. Dit zorgt voor meer stevigheid en de pitten geven meer smaak af aan dit recept. Dit is niet wat je ziet op de foto. Hier heb ik de kersen ontpit. Ik dacht zo dat dit wel veiliger zou zijn voor mijn gasten. Je kunt kersen ontpitten met een speciale kersenontpitter. Heb je dit nu niet gebruik dan een paperclip of doe net als ik en snij de kersen door midden. Vervolgens wip je de pit er makkelijk uit. Nadeel van de laatste methode is wel dat de kersen een verhoogd risico hebben door de keuken te vliegen en wat meer ‘verstopt’ zitten in het gebak. Dit ziet er wat minder spectaculair uit. Maar dat is het uiterlijk, wil je de lat hoog leggen voor jezelf let hier dan op bij het maken van dit recept! Kom, we gaan weer verder.

– kersen op de bodem van de bakvorm leggen
– beslag over de kersen gieten. Het beslag wat we gemaakt lijkt een beetje op een pannenkoekenbeslag, vandaar mijn hint om met deze clafoutis te ontbijten! Of breng ik je nu op het slechte pad?

Tot slot
Veertig tot vijfenveertig minuten in de oven baken. In mijn oventje heb ik zelfs 50 minuten nodig gehad, eer de clafoutis gaar was! De baktijd is per oven verschillend, houdt dit dan ook goed in de gaten!

Is de clafoutis klaar? Je kunt deze nog bestrooien met kokosrasp als garnering. Dit ter vervanging van poedersuiker. Zo! Hiermee deel ik je mijn recept voor een o zo lekker gebak. En het is zo makkelijk te maken! Yum!

Nagerecht clafoutis

Lust je nu geen kersen? Je kunt de kersen vervangen door bijvoorbeeld blauwe bessen, frambozen of perzik. Ook erg lekker!

Enjoy!

1 thought on “Recept | Clafoutis met kersen”

Geef een reactie