wat is MS?

Sinds 08 april 2015 heb ik alle symptomen van MS, oftewel Multiple Sclerose. Hieronder volgt een beknopte uitleg over deze ziekte. Dat MS veel meer inhoud dan deze beknopte beschrijving, zoals hieronder, laat ik zien op mijn blog. MS is nu eenmaal een onderdeel geworden van mijn leven. Inmiddels heb ik mijn diagnose geaccepteerd en leer ik steeds beter leven met MS. Vandaar mijn nieuwe motto: “Levensgenieter met een diagnose.”

Mocht je denken: goh, wat *naar* allemaal dat MS… Let er dan wel op dat de artikelen uit mijn eigen ervaringen zijn geschreven. Geen één MS patiënt is hetzelfde! Daarnaast ben ik wel een ervaringsdeskundige, maar geen medisch specialist. Ervaar jij klachten of zit je ergens mee: schroom dan niet om een huisarts en/of neuroloog te raadplegen!

Bron: sciencenutshell.co
Bron: sciencenutshell.com

MS is op jonge tot volwassen leeftijd één van de meest voorkomende aandoeningen van het centrale zenuwstelsel. Het is dus géén spierziekte zoals vaak wordt gedacht. MS komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. De eerste verschijnselen openbaren zich vaak tussen het 20e en 40e levensjaar. De klachten en verschijnselen die bij MS kunnen optreden, zijn zeer gevarieerd zonder voorspelbaar verloop.

De echte oorzaak van MS is nog steeds onbekend. Wel weten we dat een ontregeld immuunsysteem (het afweersysteem tegen infecties) bij MS een groot deel van de klachten veroorzaakt. De geneesmiddelen voor de behandeling van MS richten zich dan ook op het reguleren/remmen van dit immuunsysteem.

Verloopsvormen van MS
Aan de hand van de ontwikkeling van de klachten in de tijd, worden er verschillende vormen van MS onderscheiden.

Clinically Isolated Syndrome (CIS)
Oftewel: Klinisch Geïsoleerd Syndroom. Er heeft een eerste aanval plaatsgevonden, bijvoorbeeld een oogzenuwontsteking.

Relapsing Remitting MS (RRMS)
Hier is sprake van een ziekteverloop met terugvallen en herstelperioden. Ruim 80% van de mensen heeft deze vorm in het begin van de MS.

Secundair Progressive MS (SPMS)
Na een verloop met terugvallen en herstelperioden kan de RRMS overgaan in de zogenaamde progressive MS, waarbij er een geleidelijk verlies van functies optreedt. Hoe lang het duurt voordat de RRMS over gaat in de SPMS is niet te voorspellen.

Primair Progressive MS (PPMS)
Deze vorm van MS komt minder vaak voor. PPMS kent geen perioden van terugvallen en herstel, er treedt in de loop van meerdere jaren een geleidelijk verlies van functies op. Deze vorm zien we bij minder dan 15% van alle mensen met MS.

Bron: Biogen Idec International BV

 

Het Nationaal MS Fonds heeft een duidelijke animatie ontwikkeld over uitleg van MS. Bekijk deze hier: