MS Woordenboek

Woordenboek-MS
Photo: Stocksnap

Gedurende het chronisch ziekteproces worden we geconfronteerd met vele woorden. Vreemde woorden die we nog niet eerder gehoord hebben, of waar we tot op heden niet mee geconfronteerd werden.

Wat betekenen al deze nieuwe kreten nu eigenlijk? We helpen je om deze nieuwe taal beter te begrijpen, zodat het soms makkelijk zal worden om met professionals te communiceren.

Het kan zo zijn dat je op nu zoek bent naar de betekenis van sommige woorden, omdat deze nog nieuw voor je zijn. Hopelijk ben je met dit woordenboek geholpen!

Deze pagina is nieuw en zal daarom regelmatig een update ondergaan. Omdat we niet alle woorden in één pagina kunnen verwerken, geven we de meest voorkomende woorden rondom de diagnose MS hier weer. Heb jij een woord (met betekenis) om toe te voegen aan dit woordenboek? Mail me alsjeblieft: nicole@tiepiesnicole.nl.

Het MS Woordenboek

Chronisch-ziek-MS-woordenboek

Opeens zit je in het hokje chronisch ziek. Maar wat verstaan we nu eigenlijk onder chronisch ziek? Op internet zijn er verschillende definities van chronisch ziek te vinden. Net als de hoeveelheid verschillende mensen met een chronische ziekte en de grote verscheidenheid van chronische ziektes. De belangrijkste overeenkomsten van deze definities hebben we voor je gebundeld:

Een chronische ziekte duurt tenminste drie maanden, die een lange tijd voortduurt. Een chronische ziekte komt regelmatig terug en is niet (volledig) te genezen met de huidige kennis.

Onderscheid in chronische ziektes worden gemaakt in:
– aandoeningen die periodiek terugkerende klachten veroorzaken
– levensbedreigende ziekten
– aandoeningen die progressief verslechteren, dan wel invaliderend van aart zijn
– psychiatrische aandoeningen.

Van alle Nederlanders heeft ongeveer 25 procent één of meerdere chronische ziekten.


CIS-MS-Woordenboek

CIS staat voor Clinically Isolated Syndrome. In het Nederlands klinkt het zo: Klinisch Geïsoleerd Syndroom.

Een CIS is een enkele aanval, die lijkt op een aanval (schub), zoals deze bij MS voorkomt. Vaak krijg je de stempel CIS bij het ontstaan van je eerste klachten. Verdere onderzoeken, waaronder een MRI moeten afwijkingen vaststellen om tot de uiteindelijke diagnose MS te komen.

Belangrijk is om CIS in een vroeg stadium vast te stellen en hiermee de kans op MS. Daardoor kunnen therapieën (remmende medicatie) opgestart worden, waardoor dit weer tot uitstel kan zorgen tot het moment van de definitieve diagnose MS en er een remmende factor kan ontstaan door vroegtijdig gebruik van medicatie.


CT-MS-Woordenboek

Terwijl je bij een MRI in een tunnel ligt, schuif je bij een CT-scan door een ring die zich in de korte tunnel bevindt. Deze maakt geen lawaai, dus voor dit onderzoek heb je geen oordoppen nodig! Toch kunnen metalen voorwerpen in het lichaam storingen veroorzaken op de beelden, maar zorgen niet voor ontregeling zoals bij een MRI.

Bij een CT-scan is er beter beeld van:
– botten (bij een fractuur)
– hersenen
– longen
– buikorganen
– slagaders en bloedvaten

Bij een CT-scan worden er gebruikt gemaakt van röntgenstralen, net als bij een röntgenfoto. Tijdens deze scan worden er dwarsdoorsneden van je lichaam, of lichaamsdeel, gemaakt. Als alle foto’s van deze dwarsdoorsneden gebundeld worden, ontstaat er een 3d beeld van je lichaam.

Ben je zwanger? Dan kun je vanwege de vrijstelling aan stralen dit onderzoek beter niet ondergaan. Bespreek dit met je arts!


MRI-MS-Woordenboek

Er is iets met je gezondheid. Maar van de buitenkant is dit niet altijd te zien. Daarom wordt er een MRI door je behandelend specialist gevraagd. Maar waarvoor is die MRI scan nu eigenlijk? Door de magnetische resonantie ontstaat er een accuraat beeld van diverse lichaamsonderdelen.

Denk hierbij aan:
– hersenen (functie), ruggenmerg en zenuwen
– hart (functie)
– organen in de buik
– spieren
– pezen en gewrichtsbanden

Bij MS ligt de concentratie van onderzoeken voornamelijk bij de hersenen en het ruggenmerg. De MRI is een goed hulpmiddel om accuraat de binnenkant van het hoofd te kunnen aanschouwen. Zeker tijdens het begin van de ziekte MS is een MRI een goed middel om afwijken te constateren.

Belangrijke tips voor de MRI:
– Vul de vragenlijst van te voren in. Is er iets van metaal aanwezig in je lichaam? Bespreek
dit van te voren met je behandelend specialist.
– Last van claustrofobie? Bespreek dit ruim voor het onderzoek met je behandelend
specialist!
– Blijf zo stil mogelijk liggen. Een perfect moment voor meditatie of een hazenslaapje!
– Soms mag je muziek luisteren, neem daarom dan voor de zekerheid je favoriete cd mee.
– Steek voor de zekerheid oordoppen bij je. Als je geen muziek kunt luisteren, heb je
minder last van de herrie van het apparaat.
– Draag niks van metaal op je lichaam. Dus geen make-up, sieraden, bh’s met beugel, ritsen in
broeken, etc.

Een MRI is voor de neuroloog een belangrijk instrument om de progressie van de MS te kunnen vaststellen. Meestal wordt er aangeraden om één keer per jaar een scan te laten maken. Zo wordt er vastgesteld of een bepaalde behandeling aanslaat, wat de activiteit van MS is en hoe snel de ziekte zich ontwikkeld.


paramedische-zorg-MS-woordenboek

Zorg die gericht is om men beter te laten functioneren. Vaak in geval wanneer men een bepaalde ziekte of aandoening heeft. De uitvoer van paramedische zorg verloopt altijd naast de reguliere zorg van artsen, met als belangrijkste doel: men beter te laten functioneren in het dagelijkse leven.

Paramedicus‘ is afkomstig uit het Grieks en betekent letterlijk ‘naast de arts‘. ‘Para‘ is naast en ‘medicus‘ is arts. Een van de meest bekende voorbeelden van paramedische zorg is fysiotherapie.

Belangrijk! Informeer ten alle tijden naar de vergoedingen van paramedische zorg bij jouw zorgverzekering.


Schub-MS-Woordenboek
Een Schub komt voor bij MS en wordt veroorzaakt door ontstekingen in het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg). Het lichaam reageert op aanvallen van de immuuncellen op de beschermlaag (myeline) rond de zenuw.

We spreken van een Schub als er nieuwe MS klachten ontstaan of bestaande klachten in sterke mate toenemen.

Klachten bij een Schub houden langer dan 24 uur aan, waarbij het belangrijk is om te constateren of er koorts is of een infectie. Deze kunnen bestaande klachten verergeren. Veelgevraagd is dan ook om urine te laten controleren bij de huisarts op een blaasontsteking.

De meeste Schubs herstellen vanzelf weer, maar dit heeft tijd nodig! Denk aan periodes van enkele dagen tot weken.

Verminderd zicht, vermoeidheid, gevoelsstoornissen, verminderde kracht in armen en benen, verminderde controle met bewegen, moeizaam praten of moeite met de toiletgang zijn veel voorkomende klachten bij een Schub. Neem ten alle tijden, na ruim 24 uur, contact op met je MS verpleegkundige!

Schubs worden nogal eens anders omschreven, maar komen op hetzelfde neer: schup, aanval, opvlamming of relapse.