Voeding | MS supportgroep te Rotterdam

MS supportgroep

Vorige week, dinsdagavond om precies te zijn, was het zo ver. Voor de allereerste keer ging ik naar het MS trainingscentrum in Rotterdam!

Ik heb hier al vaker activiteiten van voorbij zien komen, maar meestal kan ik hier niet bij aanwezig zijn.. Jammer!

Vanavond wel! Moe, maar vastberaden naar meer kennis over voeding zijn we naar de workshop gegaan.

MS supportgroep Rotterdam

dinsdag 16 februari 2016
Voeding, wat bereik ik ermee?
19.00-21.00 uur Trainingscentrum, Mathenesserlaan 376 Rotterdam
door: Saskia Ursinus, voedingsconsulente

Alle informatie die ik deze avond te horen heb gekregen zet mij weer enorm aan het nadenken. En het twijfelen.

Er bestaan geen halleluja MS dieeten. Dat was praktisch het eerste wat er verteld werd. Okee.. En wat moet ik nu dan?

Saskia heeft er voor gezorgd dat ik weer met een andere blik ben gaan kijken. Waar ben ik eigenlijk mee bezig? Ben ik wel goed bezig?

Met het voedingspatroon waar ik nu mee bezig ben heb ik een verhoogd risico om bepaalde bouwstenen te gaan missen. En onnodig vitamines slikken.. Nergens voor nodig! Geen vitamines bij voorbaat slikken dus.

Saskia werkt volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum, volgens de schijf van Vijf.

Schijf van Vijf - Voedingscentrum

Schijf van Vijf – Voedingscentrum

Eigenlijk klinkt dit allemaal erg aannemelijk. Logisch zelfs. Nog meer keuzestress! Want wat werkt er nu voor mijn lichaam?

Belangrijke punten die deze avond besproken zijn:

 • Vraag jezelf eens af: waarom moeten we eten?
 • Voeding vanuit de natuur is goed voor het lichaam
 • Denk goed na wat je doet als je klakkeloos een dieet gaat volgen. Pas op dat je geen belangrijke bouwstenen gaat missen.
 • Wil je meer inzicht over je vitamines e.d. in je lichaam? Vraag een bloedonderzoek aan bij de huisarts/neuroloog.
 • Vitaminepreparaten alleen nemen wanneer nodig is. En neem deze doelgericht in.
 • Let goed op je B12 waarde. B12 is van invloed op het centrale zenuwstelsel. Vitamine D is van invloed voor je immuunsysteem, hersenen, spieren en botontkalking. Calcium is van invloed op botontkalking.
 • Deze wist ik ook niet, maar erg belangrijk: Calcium en Vitamine D werken met elkaar samen en hebben elkaar nodig.
  Nu heb ik wel vitamine D druppels voorgeschreven gekregen en ben ik als testpersoon in behandeling bij het EMC.. Geen huisarts/neuroloog/MS verpleegkundige die mij heeft laten weten hoe belangrijk de verhouding Calcium/Vitamine D werkelijk is!Wisten jullie bijvoorbeeld dat te veel vitamine D zich kan ophopen in je lichaam, hier kun je last van krijgen.
 • Beter verteerbaar voedsel zorgt ervoor dat je lichaam makkelijker het voedsel kan verwerken. Dit kost minder energie!
 • Indien je een bloedonderzoek laat doen, hou dan tussen de twee testen ongeveer drie maanden aan.
 • Testen of je ergens een voedselintolerantie voor hebt? Na zes weken is het lichaam weer schoon.
  Hou ongeveer drie maanden aan om je eventuele voedselintoleranties te testen. Doe dit door middel van het bijhouden van een dagboek.
 • Alles wat je schrapt is je voedingspatroon kan schadelijk zijn voor je lichaam. Uitzonderingen natuurlijk zijn het overbewerkt voedsel wat we tegenwoordig hebben (heerlijke snacks, pizza’s, patat, ijs, frisdranken, melkchocolade – je snapt misschien wel wat ik bedoel)

Al met al een leerzame avond. Dank je wel Saskia voor de wijze lessen!

Wat is mijn stappenplan na deze avond?
1. Ik heb (weer) de app van het Voedingscentrum op mijn telefoon staan. Hier hou ik bij wat ik eet, maar is ook goed te zien of ik voldoende vitamines e.d. binnenkrijg. Ik hou voorlopig wel mijn huidig voedingspatroon aan.
2. Na dat ik dit een poos heb bijgehouden ga ik bij de huisarts een bloedonderzoek aanvragen.
3. Als blijkt dat ik ergens voedingssupplementen te kort kom ga ik dit aanvullen met preparaten.
4. Eten waar ik me goed bij voel. Met hier en daar een uitzondering. Gewoon omdat het kan en mag van mezelf! 🙂

Hopelijk vinden jullie dit een informatief artikel. Ik kan jullie alleen maar aanraden om de supportgroepen van het MS fonds in de gaten te houden en zelf eens naar zo’n bijeenkomst te gaan.

2 Reacties

 1. Vonnieb
  28 februari 2016 / 18:01

  Aangezien ik al jaren “chronisch aan de lijn” ben 😉 ga ik vanaf morgen , jawel maandag is een nieuwe week, gewoon normaal eten! Net als jij, min of meer via het voedingscentrum.

  Morgen opnieuw normaal eten, zoals ik opgevoed ben! #ikgahetiniedergevalproberen 😉

  Succes,

  Groetjes Yvonne (IkhebMS op twitter)

  • 1 maart 2016 / 19:41

   Hai Yvonne, bedankt voor je reactie!

   Het weet wat, die voeding.. Ik ben nu gedeeltelijk van mijn strenge ‘MS’ dieet af. Dat wil zeggen: ik voel me niet schuldig als ik iets eet wat eigenlijk heel normaal is. Veel prettiger! Toch hou ik de nieuwe leefwijze wel aan, ik ben hier al goed door afgevallen en voel me er prettig bij.

   Week 1 heb ik bijgehouden op de app, maar kom inderdaad wel wat voedingsstoffen te kort… Dat is weer de volgende stap 😉 Geniet in ieder geval van eten: het is veel te lekker om het niet te doen!

Geef een reactie