Multiple Sclerose

MS en… Twijfel, een schub – of toch niet?!

Schub

Ruim twee weken geleden brak er paniek bij me los.

Mijn rechteroog deed raar. Wazig zicht. Bijna geen zicht. Een soort pijn voor en achter je oogbol. Pijn in mijn hoofd. Slecht kunnen slapen hierdoor.

Dit gevoel ken ik. O, sh*t…. Ik heb een schub!

Schreef ik pas nog dat ik zo blij was een jaar schub-vrij te zijn. Heb ik mooi mijn eigen lot vervloekt. Ik krijg of heb er misschien weer één! Of is een schub alleen bij ‘nieuwe’ klachten en geen oude klachten?

O, sh*t…. Ik heb een schub!

Schub

Heeft het met stress te maken? Wat moet ik doen? Overdrijf ik niet? Wanneer bel ik nu ook alweer naar het ziekenhuis?

Dat onwetende gevoel is heel vreemd te omschrijven. Aan de ene kant weet je dat er iets niet goed zit, aan de andere kant weet je ook nog niet echt goed hoe te handelen.

wat is een schub?

Schubs worden veroorzaakt door ontstekingen in het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg). De immuuncellen vallen de beschermlaag (myeline) rond de zenuw aan en daar reageert het lichaam op. – MSweb.nl

De newbie in de MS is aan het praten hier..

Wat mijn stappen zijn geweest: ik ben gaan werken, toch op dag twee maar ziek naar huis gegaan. Na 36 uur contact opgenomen (veel te laat en natuurlijk vlak voor het weekend) met de MS verpleegkundige van het ziekenhuis. Deze heeft in overleg met de neuroloog het advies te geven om goed te rusten en dat, als de klachten zouden verslechteren, ik met spoed naar de SEH moet komen.

De ontsteking kan berichten in een bepaald gebied met een specifieke functie blokkeren, zoals de oogzenuw (kijken) of het ruggenmerg. De ontsteking kan soms een zenuwbaan beschadigen. – MSweb.nl

Dat heb ik braaf gedaan, dat rusten. Helaas heeft het niet mogen helpen. Een aantal dagen later werd ik gebeld door mijn neuroloog en in overleg met haar heb ik gekozen om een Prednisonkuur te ondergaan.

Het is een feit: ik heb een schub! Soms haat ik mijn leven echt! Op naar het ziekenhuis…

Wat kun je doen bij een schub?

Ik geef je deze 8 tips om, als je pas de diagnose hebt gekregen, je een houvast te geven om te correct te handelen. Door ervaring kun je steeds beter handelen, daar ben ik inmiddels zelf achter gekomen. Ik sta er tenslotte nu al heel anders in dan vorig jaar… Maar voor het geval dat, een extra tip hier of daar kan geen kwaad!

Vergeet niet, het is jouw lijf. Jouw gezondheid!

De acht tips

 • ga na of er een infectie is
 • ga na of je te maken hebt gehad met stress
 • of dat er een andere aanleiding in de voorafgaande dagen of soms weken is geweest wat de trigger is voor de schub
 • luister naar je lijf en dat innerlijke stemmetje (ja, doe nou maar niet zo eigenwijs!)
 • neem contact op met de MS verpleegkundige, zorg dat je de contactgegevens ten alle tijden bij de hand hebt en wacht tenminste 24 uur. Als de klachten er na 24 uur nog zijn: bellen!
 • pas goed op jezelf
 • bespreek met de MS verpleegkundige of je neuroloog hoe nu verder te handelen
 • praat met de mensen in je omgeving. Vraag of zij je kunnen helpen tijdens de schub, geloof me, extra hulp kan geen kwaad!
Dit artikel is mede tot stand gekomen door mijn P-A, daar de schrijver o.a. hartstikke blind is aan één oog en voorlopig geen waardig hoopje mens kan zijn. Hartelijk dank voor de hulp P-A, zoals met zo veel andere hulp achter de schermen van deze blog! 🙂

7 thoughts on “MS en… Twijfel, een schub – of toch niet?!”

 1. Potverdosie! Das balen! Dat je onlangs schreef dat je een jaar schub-vrij was en vervolgens aan de prednison zat, dacht ik al dat het mis was.
  Balen!

  Sterkte met je herstel. En dank voor je P-A! Dan horen we toch nog iets van je!

 2. Heel veel sterkte de komende tijd. Niet makkelijk…..! Hoop dat de prednison kuur snel z’n werk doet en dat je je snel weer wat beter voelt.

 3. Pingback: #40 QuoteMonday | tiepiesnicole.nl

Geef een reactie