Multiple Sclerose

MS en.. Verre reizen maken met Natalizumab

Zoals jullie  via Facebook of Instagram (volg je me al?) gezien kunnen hebben, ben ik vier maanden geleden gestart met nieuwe medicatie, merknaam Natalizumab. Hoewel ik hier ooit nog eens een heel ander artikel over wil gaan schrijven, bedacht ik me dat we middenin de vakantieperiode zitten.

Misschien ben je net terug van vakantie, of ga je nog op vakantie. Hopelijk ben ik niet te laat! Zeker als je moet kiezen of switchen van MS medicatie naar Natalizumab en je van verre reizen houdt!

Ik ga op vakantie en neem mee..een virus?

Nu is het zo, dat je wanneer je gebruik gaat maken van Natalizumab je ‘plotseling’ wordt geconfronteerd met een heleboel dingen waar we eigenlijk liever niet bij stil willen staan.

Een ander, misschien wel een ondergeschoven kindje, is het maken van verre reizen naar landen waar inentingen nodig zijn. Kun je nog verre reizen maken als je Natalizumab gebruikt? Of wordt je hierin beperkt?

In de mooie folder die ik van Biogen gekregen heb staat een duidelijke mededeling hierover:

“Er is onvoldoende bekend over het gebruik van Natalizumab en inenten met levende vaccins, zoals tegen gele koorts (Stamaril of Arilvax). Indien u plannen heeft om in de toekomst te reizen naar landen in Afrika of Zuid-Amerika waarvoor vaccinatie tegen gele koorts wordt geadviseerd of is verplicht, wordt u geadviseerd u te laten vaccineren tegen gele koorts voordat u start met uw Natalizumab behandeling.”

Photo: StockSnap by Rohit-Tandon

Wat ben ik blij dat ik dit thuis op mijn gemak heb kunnen lezen en bestuderen. Laat ik nu op mijn bucketlist reizen naar Cuba en Suriname hebben staan! Daarom heb ik redelijk snel contact gezocht met mijn behandelend arts om mij hier verder over te laten informeren. Zeker omdat ik voor Natalizumab een Betaferon-gebruiker ben geweest.

Interferonen en gele koorts

Bij gebruik van een interferon is er in sommige gevallen namelijk mogelijk sprake van een verminderde afweer. Hierdoor is de beschermingsduur van het vaccin onbekend. Gezien er bij gele koorts uit wordt gegaan van een levenslange bescherming, is dit uitgangspunt niet meer geldig voor diegenen met MS welke interferonen gebruiken/gebruikt hebben. Revaccinatie kan worden volstaan op het moment dat er geen sprake meer is van deze bijzondere omstandigheid. Daarnaast dient men rekening te houden bij personen die RRMS hebben dat er een relapse kan ontstaan na een gele koorts vaccinatie. Het is daarom ook aan te raden of het risico op een terugval groter is dan het risico op gele koorts. Bespreek dit daarom goed met je behandelend arts!

Afijn, al met al heb ik mijn inentingen gehad. Alles is goed gegaan, ik heb geen schub gehad door mijn inentingen. Met Hepatitis A kan ik zo’n 35 jaar vooruit en met het gele koorts vaccin tien. Dat wil nu zeggen, dat ik als de wiedeweerga een prijs uit de loterij moet winnen, een miljonair aan de haak moet slaan of toch ouderwets sparen om binnen tien jaar te zien waar mijn roots liggen! Zou het mij lukken om mijn droomreizen te maken? Twee keer één reis, of één gecombineerde misschien? Wie weet – ik hoop het zo! “Help Nicole de wereld rond” is zeker geen goed doel? 😉

Hepatitis A en B zijn infecties van de lever, veroorzaakt door een virus. Gele koorts is een vrij zeldzame maar ernstige tropische ziekte. Dit wordt overgebracht via de beet van bepaalde muggensoorten. Online informatie inwinnen over dit onderwerp kun je onder andere hier, hier en hier doen.

Let wel op, dat als je wilt reizen naar landen waar vaccinaties nodig zijn en je, net zoals ik, over moet stappen van een Interferon naar Natalizumab, je er een periode tussen laat zitten. Dat wil zeggen, een periode tussen het gebruik van Interferon, inenten en tenslotte starten met Natalizumab.
Denk na over je wensen en bespreek dit goed met je behandelend arts, win extra informatie in bij de GGD. Tot slot wens ik je alvast een hele fijne reis!

2 thoughts on “MS en.. Verre reizen maken met Natalizumab”

  1. Wist je Dat via het VU mc een onderzoek loopt naar tysabri? Het hoeft niet per se elke 4 weken. Niet iedereen breekt het even snel af. Ik zit nu op 7 weken. Dat geeft dus meer flexibiliteit voor lange, verre reizen!

    1. Hi Els, bedankt voor je reactie – dit wist ik niet! Hier ga ik het in september weer eens met mijn neuroloog over hebben! Dank je wel! Wat ik wel heb gelezen in het OMS boek van Jelinek is dat er onderzoek is geweest naar het gebruik van natalizumab, minder frequent dan iedere vier weken (31-60 dagen tussen het infuus), dat dit het risico op PML verkleind. Toen ik dit vorig jaar ter sprake bracht, werd er aan mij verteld dat dit niet binnen het protocol van het ziekenhuis past, vooral omdat ik tot nu toe negatief getest ben. Eens kijken hoe het gesprek in september verloopt!

Geef een reactie