Prikkels_MS
Multiple Sclerose persoonlijk

MS en… Acute overlast van (geluids) prikkels

Wat is er met me aan de hand? Ik kan er niet meer tegen. Het slaat in als een bom. Oorverdovend. Of mag dit tegenwoordig niet meer gezegd worden?

Ik heb het over omgevingsgeluiden. Prikkels. Of zoals ik het liever noem: herrie. Het is verschrikkelijk! Dingen waar ik vroeger geen last van had, daar kan ik tegenwoordig niet meer zo goed mee omgaan. Dan heb ik het over geluiden.

Een overgevoelige meid

Zoals muziek, welke de buurman niet iets te hard heeft aanstaan. Of als je in de stad loopt en er lopen mensen net even te dicht echter je aan. Die net even wat luidruchtig met elkaar communiceren.

Een fluitende collega. Een roltrap. Geroezemoes in het restaurant. Kinderen. Die gillen. Piepende winkelmandjes, op van die wieltjes je kent ze waarschijnlijk wel.

Wat er tegenwoordig in mijn hoofd gebeurd – ik snap het soms nog niet zo goed of ik wil het gewoonweg niet altijd accepteren – het lijkt wel kortsluiting. Functioneren is er dan niet echt meer bij. Het liefst ga ik situaties met deze nieuwe herrie zoveel mogelijk uit de weg (dat zijn er best veel). Alleen soms, ja dan kom je er niet onder uit. Dan stapelt dit op.

Vaak gaat het een poosje goed, ik zeg maar wat, een uur bijvoorbeeld. Meestal ook niet, dan wil ik diegene zijn die voor overlast zorgt. Het liefst wil ik dan zelf gaan schreeuwen, schoppen en slaan. Maar hee, zo zijn we niet opgevoed en ik ben iets ouder dan een vier jarig meisje. Dus doe ik dat niet. (Maak je maar geen zorgen!)

Geluiden kunnen me zo ontzettend irriteren, dat ik niet in staat ben om nog iets anders te doen. Weg concentratie, weg functioneren. Dit gegeven staat inherent aan mijn energiemanagement. Lees: hoe meer prikkels ik moet weerstaan, hoe minder goed ik kan functioneren of reageren en hoe sneller ik vermoeid raak. Dan heb ik het nu alleen nog maar over geluidsprikkels…. Wat een impact mijn NAH (= Niet Aangeboren Hersenletsel) wel niet heeft.

Tijdens ergotherapie heb ik een verklaring voor dit fenomeen gekregen. Het is geen oplossing, maar hierdoor leer ik mijn nieuwe ik wel weer iets beter kennen.

Prikkels, hoe ga ik er mee om?

Gaandeweg leer je jezelf wat trucjes aan, om beter met omgevingsgeluiden om te gaan. Je kunt niet altijd bovenop een berg leven… Daarom wil ik enkele tips met je delen, welke voor mij helpen om beter met geluidsoverlast om te kunnen gaan:

  • plan een moment van rust in, na momenten van drukte. Moet je bijvoorbeeld net in de ‘spits’ in het OV zijn? Of in de supermarkt? Verjaardagen. Of dat ene event, wat je niet wilt missen? De zaterdagmarkt? Op stap met een grote groep vrienden? Allemaal drukke activiteiten! Zodra ik weet dat ik te maken krijg met zo’n dergelijke activiteit plan ik daarna een moment van rust in. Afhankelijk van de duur van de activiteit, plan ik 5 tot 60 minuten rust in. In deze tijd sluit ik mijzelf het liefst of, of als dit niet kan, zonder ik mij af. Jezelf terugtrekken in een rustige ruimte helpt bijvoorbeeld. Daarnaast vind ik het zelf prettig om een powernap te doen, of een ontspannende bedrijvigheid. Lezen, een serie kijken, een spelletje, etc. Tijdens deze rustmomenten praat ik met niemand. Na deze rustmomenten is mijn batterij weer (een beetje) opgeladen en kan ik er weer tegenaan.
  • ga ‘herrie’ uit de weg als dit kan. Laat bijvoorbeeld de mensen achter je passeren indien je last hebt van hun net wat te luide conversaties of tikkende schoenzolen.
  • oordoppen. Deze gebruik ik vooral ’s nachts en ’s middags om echt even goed te kunnen slapen. Mijn favoriete oordoppen zijn gewoon te koop bij Hema. Van die zachte geel-groene dingen. Tegenwoordig zit er standaard een setje in mijn tas. Voor als ik met OV moet reizen, of ik moet onverwachts ’s middags een supermarkt in. Ja, zo erg komen prikkels bij mij binnen..
  • Koptelefoon. Het is heel gek, maar als ik iets achter de pc moet doen en er zijn omgevingsgeluiden, dan kan ik me beter concentreren met muziek of wat white noise op. Als je in de stad woont, is er altijd ergens wel geluid. Dit werken achter een pc hou ik niet superlang vol, maar hee: alle beetjes helpen! Voor mijn verjaardag, twee jaar geleden, heb ik de aHead koptelefoon van Kreafunk gekregen. Hier ben ik zo ontzettend blij mee! Het meest fijne aan deze koptelefoon is, dat deze erg fijn op mijn hoofd zit. De koptelefoon is zo licht in gewicht dat je ‘m bijna niet voelt zitten.  Inmiddels heb ik ook een koptelefoon met noise cancelling van Bose, die omgevingsgeluiden filtert. Deze vind ik heerlijk te gebruiken zonder muziek, alsof ik met mijn hoofd onder water ben. Je hoort nog wel iets aan geluiden uit de omgeving, maar dit is nihil. Hij is wel wat zwaarder in gebruik, maar ook een bijzonder fijne koptelefoon.

Als bovenstaande tips echt niet helpen… nog één laatste tip.. .;)

  • Laat jezelf gaan. Bedenk wel even hoe je dit doet. Op mijn werk bijvoorbeeld, had ik voorheen best last van een hele  rumoerige werkplek. Na een paar uurtjes werk was ik echt kapot en werd ik gek van alle geluiden om mij heen. Tegenwoordig heb ik een geen werk meer en dit heeft, in de zin van omgevingsgeluiden, heel veel positieve invloed op me. Nu kan ik ervoor kiezen om drukte op te zoeken of juist uit de weg te gaan. Wat ik deed toen ik nog werkte? Schreeuwen in de auto, op weg naar huis. Even ontladen. Meestal helpt meditatie wat beter. 😉 Zeker in het begin is meditatie lastig om onder de knie te krijgen, maar echt de moeite waard! Een ommetje lopen is ook hartstikke aan te raden. De natuur opzoeken. Een win-win situatie: en je raakt jouw frustraties van de dag kwijt en je werkt direct aan je loopconditie!

 

Hopelijk hebben jullie wat meer inzicht gekregen in mijn leven met MS. Met NAH. Het duurde even om voor mijzelf te kunnen vaststellen dat ik inderdaad ‘ergens’ last van heb. Het besef dat je nu niet meer zoals vroeger op plekken kunt rondlopen, heeft best een grote impact op me gehad. Heb jij last van prikkels? Van welke prikkels heb jij het meeste last en hoe ga jij er mee om?

Geef een reactie