Multiple Sclerose

MS en.. MRI scan, hoe kun je jezelf hier op voorbereiden?

Donderdag. Mijn vierde MRI scan sinds het begin van mijn MS carrière. Inmiddels kan ik je wel vertellen dat ik hier een redelijke routine in heb gevonden. Hoe anders was dit in het begin, ik wist toen niet wat me overkwam! De handelingen voor en tijdens zo’n MRI scan kunnen snel verlopen in het ziekenhuis. Voor je het weet is de scan voorbij en sta je weer aangekleed en al, buiten op de gang. Klaar. Wachten op de uitslag.

MRI
Photo: Pixabay, by Jarmoluk

De witte tunnel

Okee, je hebt een paar keer met je ogen kunnen knipperen, maar echt beseffen wat er nu allemaal gebeurd is… Tja. Zal ik je daarom meenemen vanaf het begin? Let wel op, dit verhaal is gebaseerd op persoonlijke ervaringen van een jaarlijkse MRI scan, hierdoor kan het proces voor iedereen toch net iets anders verlopen. Een beknopte uitleg over de MRI kun je hier vinden.

Als eerste krijg je een brief van het ziekenhuis/je behandelend specialist thuis gestuurd, met hierop de datum van de MRI scan.

Vaak zit er bij de brief een vragenlijst, welke je vooraf kunt invullen. Krijg je deze niet thuis, dan is het mogelijk dat je deze vragenlijst in het ziekenhuis dient in te vullen. Op de dag en tijdstip van de afspraak meld je je bij de balie radiologie. Vaak is het noodzakelijk dat je je een half uur eerder voor de werkelijke afspraak aanwezig bent.

Afgelopen donderdag bijvoorbeeld, ik had de afspraak om 16.00 uur ’s middags staan. Het is dan fijn als je je uiterlijk 15.30 uur kunt melden bij de balie radiologie. Zelf zijn we, zoals altijd, ruimschoots op tijd, maar dat is meer omdat we extra vroeg zijn weggaan. We kunnen nooit in één keer de weg vinden in het grote EMC! 😉

Na het melden bij de balie is het wachten totdat ze je gaan prikken, een infuusnaald wordt ingebracht. Deze naald in je arm wordt geplaatst zodat er contrastvloeistof tijdens de MRI scan toegediend kan worden. Na dat dit bij je geïnstalleerd is, neem je plaats in de wachtkamer totdat je wordt opgehaald. Kom maar op met de scan, het naaldje is het meest ‘vervelende’ van het hele onderzoek.

MRI scan

Goed, je bent opgehaald en in een kleedkamer gebracht. In of net na de kleedkamer krijg je een korte uitleg wat er zometeen gaat gebeuren en er worden enkele vragen aan je gesteld. Heb je een pacemaker, gehoorapparaat, ben je zwanger (bij heren zal deze vraag worden overgeslagen..), heb je metalen voorwerpen in je lichaam, etc. Daarna moet je jezelf ontdoen van alle metalen aan je lichaam. Geen sieraden, bh, schoenen, (spijker)broeken. Zelfs je bril leg je op het plankje neer.

Als je klaar bent met het verwijderen van alle metalen delen aan je lichaam, kun je meelopen naar de scan. Je krijgt een paar oordopjes tegen de herrie van de MRI scan en je kunt op het ‘bed’ gaan liggen. In mijn geval is er een scan van mijn hoofd gemaakt. Je hoofd zit goed ingepakt met kussentjes en je krijgt een soort masker over je heen. Dit alles om ervoor te zorgen dat je zo stabiel mogelijk blijft liggen, voor het meest scherpe resultaat van de scan. Je kunt het vergelijken met je eigen camera. Als je je camera beweegt krijg je ook een onscherpe foto. In het geval van een scan, als jij beweegt, krijg je een onscherpe scan.

Vervolgens krijg je een belletje in je handen gedrukt, als het niet meer gaat of je voelt je niet lekker tijdens de scan kun je altijd drukken. In geval van nood kun je uit de scan gehaald worden. Okee, lig je goed? Ja? Dan is het tijd voor de scan! Met ‘bed’ en al schuiven ze je in de grote ronde, witte buis. Vervolgens hoor je heel veel geratel, gepiep en gebonk. Ja, de MRI is best een imposant iets. Zelf stel ik me altijd een hele grote scanner van vroeger voor, die dan laagje voor laagje je hoofd aan het scannen is… Tjsa, die witte vlekken doen iets met je verbeeldingskracht. Een scan van de hersenen zal ongeveer een 30 minuten duren, met de tips die je hieronder leest, vliegen deze minuten zo voorbij!

Bij ongeveer de laatste zes minuten halen ze je even uit de scan en wordt het contrastvloeistof (Gadolinium) ingespoten om een T1 scan te kunnen maken. Soms kun je bijwerkingen van dit contrastvloeistof krijgen, zo kun je er bijvoorbeeld misselijk of eng door worden. Och, nog een dingetje wat waarschijnlijk alleen maar bij mij speelt: ik krijg jeuk op mijn neus. Dan lig je net de eerste twintig minuten en dan krijg je jeuk. Aan je neus. En je kan/mag niet krabben. Wat ben ik blij dat je tijdens de korte pauze mooi even snel aan mijn neus kan zitten! Niets is irritanter dan jeuk aan je neus krijgen…

Als de scan klaar is, word je weer uit de buis getrokken en kun je van de bedplank af. Achter je wordt de MRI-plank weer klaargemaakt voor de volgende patiënt. Je mag even gaan zitten, oordoppen uitdoen en de infuusnaald wordt verwijderd uit je arm. Hierna kun je jezelf weer gaan aankleden. De MRI is klaar en de uitslag zul je op een later tijdstip bespreken tijdens het eerstvolgende consult met de neuroloog.

Schedel
Photo: StockSnap, by Jesse Orrico

Tips voor een prettige MRI scan

Ik wil je graag nog wat tips meegeven die ervoor zorgen dat de MRI prettig voor je verloopt:

 1. Doe geen sieraden om op de dag dat je de MRI scan hebt. Hierdoor kun je ze niet vergeten en/of kwijtraken.
 2. Draag geen make-up, in producten zoals mascara en oogschaduw worden nogal eens metaaldeeltjes gebruikt. Zelf let ik er ook, op welke deodorant ik die dag gebruik!
 3. Als ik een vragenlijst bij mijn oproep ontvang, vul ik deze ruim van te voren in. Zo hoef je je niet te haasten in het ziekenhuis en loopt de afspraak voorspoediger. Misschien ben je zelfs eerder aan de beurt!
 4. Denk na over wat voor soort kleding je aantrekt. Geen metalen knoopjes, ritsen, patches, etc. Let ook op haarelastiekjes, waar een metalen dingetje aan kan zitten! Onder mijn normale broek trek ik altijd een legging of trainingsbroek. Dit omdat ik zelf een enorme koukleum ben en er op een gegeven moment een flinke bries door de buis heen waait.
 5. Nog een tip voor de koukleumen onder ons: vraag of ze een deken voor je tot de beschikking hebben, dit ligt extra comfortabel!
 6. Kun je niet tegen de ietwat stugge oordoppen van het ziekenhuis? Zorg ervoor dat je je eigen oordoppen bij je hebt.
 7. Vind je een MRI vervelend of lang duren? Bedenk dan dat dit het uitgelezen moment is om te mediteren! Het is heerlijk om verplicht een half uur stil te moeten liggen. Het enige waar je op kunt focussen is het geluid en een stukje van de witte buis waar je in ligt. Zelf sluit ik graag mijn ogen, laat ik mijn gedachten alle kanten opgaan om hierna te beginnen met mediteren. En jawel hoor, na zo’n tien minuten val ik heerlijk in slaap…
 8. Heb je last van claustrofobie? Bespreek dit met je behandelend arts en vraag hulp!
 9. Maak er een leuke dag van! Zelf maak ik me ongemerkt best wel druk om de scan. Of meer de uitslag van de scan. Het is toch weer een spannende confrontatie met de MS. Wat zal de uitslag zijn? Hierdoor gun ik mijzelf op deze dag wat extra afleiding. Niets leukers vind ik het om ergens in de stad een kopje koffie, of in mijn geval thee te gaan drinken. Gelukkig wilde mijn partner in crime, Fred, mee ter ondersteuning. Wat een geluk heb ik toch! Hier ben ik extra dankbaar voor, vandaar dat we dit keer voor de scan bij Coffeelicious zijn gaan zitten.
 10. Heb je last van fysieke ongemakken? Bespreek dit! Zo kan er rekening met je gehouden worden en zal er meer tijd en aandacht aan je worden gegeven.

2 thoughts on “MS en.. MRI scan, hoe kun je jezelf hier op voorbereiden?”

 1. In “mijn” ziekenhuis krijg je een charmant joggingpak en een koptelefoon met muziek voor tijdens de scan. Heb er inmiddels drie gehad en ik heb er totaal geen moeite mee. Oh ja, die jeuk aan de neus, die herken ik ook. Vreselijk ?

  1. Ieder ziekenhuis heeft inderdaad een verschillende werkwijze, tijdens mijn eerste scan in een ander ziekenhuis werd ik verplicht in zo’n blauwe broek gestoken… Heel charmant! ? Kun jij muziek luisteren tijdens de scan?! Wat ben ik jaloers zeg!! De allereerste keer had ik ook een cd bij me, maar bij ons kun je helaas geen muziek luisteren tijdens de scan. Gelukkig heb je geen moeite met de scan!

Geef een reactie