hersenmist
Multiple Sclerose persoonlijk

MS en… Hersenmist (Brainfog) – Een alternatief weerbericht..

Hersenmist en MS lopen soms hand in hand met elkaar weg. Althans, in mijn geval schudden we regelmatig elkaars hand. Iedere dag eigenlijk. Zelfs met deze prachtige zomerse dagen!  Mijn favoriete dagen van het jaar! Vandaag zelfs ook, hoe ik al meer dan een week uit balans ben door externe persoonlijke omstandigheden. De hersenmist komt bij disbalans zelfs sneller opzetten.  Daarom wil ik vandaag dit stuk met je delen.

Zelf omschrijf ik hersenmist meer alsof ik in zombiemodus sta. Ik leef en doe de dingen die moeten gebeuren, maar eigenlijk ben ik er niet helemaal bij. Nadenken lukt gewoonweg niet meer! Ik voel me tijdens deze periodes altijd heel erg leeg persoon. De innerlijke vlam tijdelijk verdoofd.

Zonneschijn voor opentrekkende mist

Mijn meest productieve uren van de dag bevinden zich tussen acht en elf uur ’s ochtends. Binnen deze uren kan ik goed voor mijzelf (of anderen) zorgen, nadenken en heb ik de meeste levensvreugde. Oftewel: dan denk ik dat ik de hele wereld aankan en wil ik onrealistisch veel ondernemen. Mijn to do-lijstjes schrijf ik altijd op de achterkant van een rol behang! 😉 Vrijwilligerswerk, huishoudelijke taken, studeren, extra persoonlijke verzorging – alles gaat dan op het ‘ouderwetse’ tempo. Rond klokslag elf uur komt er een magische koekoek naar buiten. Mijn vermoeidheid overrompelt me als een stapel warme dekens op een koude winterdag. Die koekoek zingt overigens geen vrolijk melodietje, maar hamert er stevig op los in mijn hoofd. Oh-oh. Daar komt het. De zombiemodus begint. Extreme vermoeidheid overvalt me. Het is er. Plotseling.

Er zijn zat dagen dat ik niet exact om elf uur mijn bed of bank kan opzoeken. Regelmatig ben ik nog aan het werk of ben ik in gezelschap. Ik kan, of liever, wil me niet overgeven aan die waardeloze MS vermoeidheid.

Weersvoorspelling: Neerdalende hersenmist vanaf een uur of elf

Wat er hierna in mijn hoofd gebeurd, blijft een bijzonder fenomeen. Het lijkt alsof er een soort watten in komt te zitten. Geluiden komen of minder of extra hard binnen. Handelingen worden trager en/of onhandiger. Mijn bovenkamer laat me in de steek. Ik laat soms meer vallen of stoot dingen om, pas maar op voor je koffie!

Als ik in gesprek ben, kom ik opeens niet meer uit woorden of zinnen. Wartaal. Gesprekken volgen, ook zo’n dingetje. Het is echt niet zo dat ik geen interesse in je heb – het is simpelweg dat ik jouw input, jouw gegeven informatie, als een soort ruis langs mij heen zie gaan. De gegeven informatie komt gewoonweg niet meer binnen….

Als ik zit te lezen of leren lukt dit niet meer. Onthouden, wat is dat? Vier keer dezelfde zin lezen. Vier keer dezelfde zin lezen. Vier keer dezelfde zin lezen. Vier keer… Okee, bij jou komt het nu wel binnen toch?! Op het moment dat de hersenmist aanwezig is komt het bij mij niet eenvoudig weg niet meer binnen! Ik bedoel maar, een concentratieniveau van een ui.. Misschien herken je er iets in?

Zombie_selfie

Oppassen voor zombie

Oh, nog een dingetje. Hier ben ik het zelf niet altijd mee eens, mijn omgeving zeker wel. 🙂 Zodra mijn zombiemodus start, ben ik eerder prikkelbaar en soms ronduit chagrijnig. Ik ben zo moe en door de aanwezige brainfog kan ik zelfs de meest makkelijke handelingen niet verwerken. Kortaf reageren is dan één van mijn nieuwe karaktereigenschappen. Het liefst trek ik mijzelf terug in een eigen bubbel, want natuurlijk besef ik me maar al te goed hoe ik reageer. Leuk vind ik dit zeker niet! Het bot reageren is een nieuw, nog niet geaccepteerde eigenschap. Ik ben heel veel aan het lezen en leren om hier beter mee om te kunnen gaan, maar die gouden tip… Die heb ik nog niet gevonden. Heb jij deze wellicht voor mij?

Een laatste dingetje wat ik nog wil aankaarten is de somberheid in combinatie met de aanwezige brainfog. Poeh zeg, wat een zwartkijker ben ik als de extreme vermoeidheid in combinatie met de hersenmist aanwezig is. Een heerlijk pessimistisch en onzeker persoon komt aan de oppervlakte drijven. Één van mijn vele persoonlijkheden, maar bovenal één van mijn vele struggles.

Ik zie het allemaal niet meer zitten, heb nergens zin meer in en keuzes maken lukt niet meer. Zelfs een simpele vraag als “Wat wil je drinken, thee of water?” kan ik niet meer beantwoorden… In de meest sombere periode komen de als maar herhalende vragen naar boven: Is dit het leven nu is zoals het is? Waarom kan ik zo veel dingen niet meer en waarom ben ik gewoon niet ‘normaal’? MS zelf is een monster op zich, maar dat er zoveel kleinere monstertjes in mij zitten… Daar blijf ik mijzelf over verbazen. Extra vermoeiend om hier ook nog eens tegen te moeten vechten!

Mijn tips voor het verminderen van hersenmist

Er zit maar één ding op, om dit allemaal te verminderen. Per direct rust nemen. In zombiemodus naar bed, bank of hangmat. Soms helpt het om een serie (of vier) te kijken. Vaker helpt een bodyscan of meditatie. Echt bewust rust nemen. Na een half uur of een uur kan ik er dan weer tegenaan. Dat is wat voor mij helpt op een kort termijn.

Wat meer permanent tegen hersenmist helpt is bewegen. Twee keer per week hang ik aan de apparaten bij de fysio en regelmatig proberen we te dansen en te wandelen. Daarnaast rol ik thuis mijn yogamat uit en doe hier mijn workout. Naast dit belangrijke onderdeel, zijn er nog meer punten die mij helpen om de brainfog te controleren. Ik zal ze hieronder even voor je opsommen.

 • Een regelmatig en gezond leefpatroon is het belangrijkste. Voor iedereen belangrijk, maar voor ons chronisch zieken helemaal!
 • Gezonde voeding én voldoende hydratatie. Zelf merk ik, zodra ik hier mee afwijk, dat de fragiele balans snel verdwenen is en de hersenmist sneller komt optrekken.
 • Zorgen voor voldoende slaap.
 • Het vermijden van zo veel mogelijk stress.
 • Geen cafeïne of alcohol nuttigen.
 • Kletsen met je lievelingsmensen en/of lotgenoten.
 • Als het lukt, tijd vrij maken voor je hobby’s en/of tijd voor jezelf. Wat doe jij om jezelf te vertroetelen?
 • Leuke (en hiernaast nieuwe) dingen doen is ook belangrijk. Deze zorgen voor energie en wakkeren het innerlijke vuur weer op! Blijf er met een wervelwind doorheen gaan in die bovenkamer, zorg er voor dat de mist niet kan blijven hangen! Nieuwe hobby’s, spelletjes, hersenkrakers, een nieuwe vaardigheid leren, sport, wat je maar kunt verzinnen… Blijf jezelf uitdagen!
 • Met deze zomerse dagen kunnen de hoge temperaturen ook voor klachten zorgen. Verkoeling zoeken is een prettige remedie, welke mij goed helpt.
Zo! dit wilde ik even met jullie delen. Gewoon omdat ik nu niet zo lekker in mijn vel zit én ik jullie inzicht wil geven in één van mijn grootste worstelingen van het leven met MS. Hebben jullie last van brainfog? Wat doe jij eraan?

 

9 thoughts on “MS en… Hersenmist (Brainfog) – Een alternatief weerbericht..”

 1. Nou Nicole ik kon het wel zelf geschreven hebben. Deze hitte zorgt helemaal voor zombieness bij mij. Heel herkenbaar is de honkbalknuppel om 11.00 uur of soms al eerder. Ik heb geen last van neerslachtigheid maar wel dat ik soms kortaf ben. Heb vaak last van watten in mijn hoofd , mensen snappen niet hoe ik dit bedoel, zoals jij het omschrijft dus. Het lost voor ons beiden niks op maar ik heb veel aan zo’n artikel. Dank je wel !!

 2. Hoi Nicole, wat ontzettend herkenbaar en goed omschreven. Ik hoef het nu niet meer te proberen het uit te leggen. Ik laat jouw stukje gewoon lezen! Dank je wel!

 3. Hoi Nicole, wat ontzettend herkenbaar en goed omschreven. Nu hoef ik niet meer te proberen om uit te leggen. Ik laat gewoon jouw stukje lezen! Dank je wel voor het delen. Leuke site??

  1. Hi Annoesjka, dank voor je lieve berichtje! Fijn dat je hier iets aan hebt, bedankt voor het compliment! Sterkte met het omgaan van je eventuele MS klachten, onthou: jij bent niet de MS!

 4. Ha Nicole, echt zo herkenbaar! Fijn om te lezen en heel goed omschreven, helpt zeker om het zelf beter te verwoorden. Dank je wel, ook voor de mist-tips?

Geef een reactie