MS en.. Dingen die je moet leren als je een chronische ziekte hebt (mijn eerste MS verjaardag)

chronische ziekte

In willekeurige volgorde een bescheiden lijstje wat ik gedurende dit jaar heb geleerd. Dit om mijn eerste ‘MS’ verjaardag (23 sept 2015) te vieren.

Ondanks dat we er nog lang niet zijn, hoop ik dat ik hierdoor jouw proces iets dragelijker te maken. Ik probeer zo goed als het kan, vol te houden.

Een jaar met flink wat downs en een aantal ups. Afijn, een chronische ziekte hoort nu eenmaal bij het nieuwe leven, mijn nieuwe leven – hopelijk vind ik in jaar twee wat meer evenwicht, ondanks dat de chronische ziekte er is, wil dit nog niet zeggen dat ik me hier heel erg door laat beïnvloeden!

Mijn eerste jaar kort samengevat

Blijven vechten voor ieder aspect in mijn leven (voornamelijk werk of het zogenaamd deel kunnen blijven nemen aan de maatschappij). Jezelf uitdagen. Accepteren dat dingen niet meer gaan zoals vroeger. Verdriet. Schub. Vooral veel slapen/rusten! Verder? Heel veel leuke dingen doen! Ontdekken wie ik nu nog ben, wat ik nog kan – en vooral: wat vind ik leuk? Ik ben een kanjer in leuke dingen verzinnen en ze uitvoeren! Over grenzen heen gaan. Stilstaan bij verlies. Jezelf de meest gekke dingen afvragen. Pseudo-schub. Schrijven! Stress. Continue de afweging maken: vind ik dit wel de moeite waard om te doen? Nieuwe mensen leren kennen. Frustraties, heel veel frustraties. Dingen uittesten. Goede content schrijven… Maar vooral voor mijzelf. Lichamelijke klachten, nieuwe ervaren en soms oude vaarwel zeggen. Mijn toekomst opnieuw bepalen. Struisvogeltechniek. Uitdagingen. Voeding. Kennis vergaren.

Afijn, hier komt de lijst die ik gedurende dit jaar heb moeten leren….

11 dingen die je moet leren als je een chronische ziekte hebt

 1. Leer NEE te zeggen.
 2. Leef in het nu
 3. Stel prioriteiten aan je eigen behoeften
 4. Accepteer jezelf
 5. Breng tijd door met de juiste mensen
 6. Probeer alleen datgeen te controleren, wat je nog kunt
 7. Vraag om hulp
 8. Focus op wat je wilt
 9. Laat het verleden los
 10. Wees eerlijk (zeker tegenover jezelf)
 11. Wees dankbaar
  Tijd om feest te gaan vieren! Ik denk dat ik maar een flinke neut, water, ga nemen..Bedankt Familie, zusdinnetje, vrienden, professionele begeleiders, nieuwe vrienden, lezers- en vooral mijn steun en toeverlaat: the boyfriend voor dit eerste jaar met MS. Het was een aardig ritje, waarbij mij duidelijk is geworden aan wie ik wat heb.
  Sta jij echt bewust bij je ziekte stil? Wat is jouw excuus voor een feestje?

6 Reacties

 1. Joke Bijl
  23 september 2016 / 08:26

  Tja, leven met een chronische ziekte…… Het is niet zomaar wat. En je omschrijft het goed. Eerst boos en verdrietig daarna het rouwproces omtrent het verlies van iets wat tot dan normaal was, een goede gezondheid. En na een poos de acceptatie en, heel belangrijk wat ik lees, dankbaarheid. Naar ik aanneem heb je hier ook wel hulp bij gekregen? Want het gaat niet vanzelf, constant met jezelf in dialoog. En proberen om positief te blijven, dat doe je gelukkig. Want je omgeving zal niets snappen van een ontevreden en chagrijnig mens. Het blijft een lastige strijd en je hebt ook een goede uitlaatklep gevonden, het schrijven. Daarin kun je veel kwijt. Ook ik heb chronische klachten, maar heel andere als jij. Ik ben opgehouden aan mensen uit te leggen waarom ik maar 1 ding op een dag kan. mensen snappen het niet, je ziet er toch goed uit? Klaar ermee! Ik wens je veel moed en kracht en voor nu een fijne dag!

  • 23 september 2016 / 10:11

   Bedankt Joke, voor deze lieve reactie! Ik heb wel wat hulp bij dit proces gekregen, maar het meeste heb ik zelf gedaan. Wat ik heb gemerkt, is door de chronische ziekte en de ziekte van mijn moeder/ haar overlijden dat ik (nog) sterker ben geworden. Bovendien ben ik er nu voor mezelf achter gekomen wat ik nu echt belangrijk vind in het leven. Wat je ook zegt over de omgeving, het klopt vaak helaas wel! Gewoon je eigen plan trekken is het beste. Hopelijk kunnen wij elkaar wel inspireren! Fijne dag 🙂

 2. 23 september 2016 / 08:28

  Mooi beschreven en zeker herkenbaar.Jij hebt mij in ieder geval geïnspireerd om te gaan schrijven en daar ben ik erg blij mee.Dank je wel daarvoor !

  • 23 september 2016 / 10:13

   Graag gedaan Paula! Ik zie een link van mijn blog wel op je pagina 😉

Geef een reactie