bijwerkingen_griep
Multiple Sclerose persoonlijk

MS | Keuzestress voorbij… Betaferon – Platform MS

Betaferon
Bron: Biogen Nederland

De keuze is gemaakt. Het hoge woord is er uit.

Een interferon bèta-1a is het geworden. Beter bekend onder de merknaam Avonex. Zoals genoemd in ziekenhuistermen, een eerstelijns medicatie. Medicatie die bij mensen met MS worden ingezet om klachten te verminderen en achteruitgang te beperken. Avonex heeft zo’n dertig procent kans om MS aanvallen te voorkomen.

De interferon bèta-1a zit in een voorgevulde pen, welke je eenmaal per week bij jezelf dient te injecteren. Op het zelfde tijdstip. Nu ben ik zelf nogal chaotisch, misschien jij ook: dus een kleine tip tussendoor – stel een wekker in op je mobiel. Kies de dag en tijd dat je jezelf dient te injecteren. Echt waar, het helpt!

De keuze is gemaakt, het gaat een betaferon worden

stocksnap_study

Terug naar het artikel… Hoe heb ik tot de keuze van deze interferon bèta-1a kunnen komen? In mijn eerdere verhaal heb je kunnen lezen dat ik voor mijzelf een hele overzichtslijst heb opgesteld. Alle voors- en tegens afwegen. De meest doorslaggevende positieve punten zet ik voor je op een rij.

 • Het werkende bestanddeel is een eiwit, de interferon bèta-1a. Interferonen zijn natuurlijke stoffen die in het lichaam worden aangemaakt en je beschermen tegen infecties en ziekten.
 • Het is één van de oudste medicatie met de meest bewezen effectieve resultaten.
 • De bijwerkingen lijken mij mee te vallen, waarvan de meest voorkomende griepverschijnselen zijn.
 • De medicatie kan in het ergste geval één week buiten de koelkast op kamertemperatuur (tussen de 15 en 30 graden) bewaard blijven. Dit leek mij wel handig met eventuele reizen.

In de schoolbanken

Goed, de keuze is gemaakt en alweer komt er een medische molen op gang. Een eigen gespecialiseerde verpleegkundige, van Brocacef, komt bij je thuis langs.

Erg fijn – in je eigen omgeving! Er is toch best wel wat uitleg over de medicatie. Niet alleen over het soort, maar zeker over het gebruik van de interferon bèta-1a.

Dan is het zo ver. Leren injecteren. Eerst oefenen op de stressbal. De eerste keren op de injectienaald drukken zal ik nooit vergeten.

Bijwerkingen. Wat een feest.

bijwerkingen_griep

Als ook de eerste keer die naald in mijn been voelen. Wat een vreemde gewaarwording is dat. Echt zeer deed het gelukkig niet. Maar die bijwerkingen… mijn hemel!

Week na week was ik telkens minimaal twee dagen ziek van de injectie. Griepverschijnselen in het tienvoud. Verschrikkelijk! Je lichaam schijnt er vanzelf aan te wennen. En warempel, na wat wel een jaar lijkt, een weekend zonder ziek te zijn! Nog wel koud en hoofdpijn, maar ik kon tenminste een soort van functioneren. Dat is een verademing na weken lang ieder weekend voor oud vuil in bed te liggen.

Tot dat het een paar maanden geleden niet zo lekker ging. Weer zo veel last van de bijwerkingen. Vragen komen dan weer opzetten.

Waarom was ik ook alweer direct met medicatie begonnen? Helpt Avonex wel?
♥ DIT ARTIKEL IS GESCHREVEN VOOR PLATFORM MS, HÉT STORY & CONTENT SHARING PLATFORM VOOR EN DOOR PARTNERS ÉN MS’ERS.♥

7 thoughts on “MS | Keuzestress voorbij… Betaferon – Platform MS”

 1. Hoi Nicole, ik heb destijds (vorig jaar) voor de Plegridy gekozen, ook Interferon. De Plegridy zou net als de Avonex de volgende schub met 30% aan tijd vertragen. De Plegridy spuit je één keer in de twee weken. Ik koos ervoor omdat de Plegridy subcutaan is (en niet in een spier) en dat mij gemakkelijker leek. Ik ben blij met mijn keuze want één dag in de twee weken ‘griep’ hebben vind ik wel voldoende. Groet, Dorothee
  p.s. ik gebruik de Plegridy nu krap een jaar en heb net mijn tweede relaps

  1. Hi Dorothee,

   bedankt voor je reactie! Plegridy is wellicht ook een optie… Krijg je er geen reactie van op je huid? Volgende week krijg ik de uitslag van de MRI te horen, dan zal ook wel de vervolgstappen qua medicatie besproken worden… Ben zo benieuwd wat de scan brengt! Wel heerlijk, één keer in de twee weken ‘griep’!

   Hoe gaat het nu met je schub? Sterkte!

   1. Hoi Nicole, de reactie op de huid is best fors maar dat stoort me niet zo eigenlijk. Inderdaad altijd spannend als je weer een MRI-uitslag krijgt 🙏🏻
    Ik moet volgende week vervroegd terug. Als de klachten dan nog niet beter zijn, ‘mag’ ik wellicht weer een Prednisonkuurtje. Ik schrok best wel van mijn relaps omdat mijn klachten van de vorige schub nog niet eens beter zijn. Maar goed, het is niet anders.

    1. Jeetje, ja dat is best schrikken ja! Spannend hoor, laat je even weten hoe het met je is vergaan tijdens het gesprek? En/of je een kuurtje krijgt? Sterkte hoor!

Geef een reactie