inspiratie Multiple Sclerose persoonlijk voeding

Voeding | Mijn vernieuwde eetpatroon

SplitShire_IMG_6063-1800x1200-970x500
foto: splitshire.com

De laatste jaren ben ik al steeds meer op mijn voeding gaan letten (gelukkig). Geen fastfood meer en al dat soort ongezonde dingen. Het afgelopen half jaar ben ik echter nog strenger in voeding geworden. Dat heeft alles te maken met mijn ziekte, MS.

Nu zijn er nogal wisselende MS diëten op het internet te vinden. Een ding waar ik wel over uit ben, voeding heeft invloed op mijn welzijn. Uh, dat is logisch zul je denken. Dat heeft iedereen gelukkig! Daar hoef je niet chronisch ziek voor te zijn.

Het is mij alleen nog steeds niet duidelijk wat nu het beste dieet is als je MS hebt. De een zegt bijvoorbeeld dat je absoluut geen zuivelproducten mag hebben, de ander zegt weer van wel. En dat gaat met meerdere dingen zo.

Wat ik hieronder publiceer is mijn voedingspatroon van dit moment, mijn vrijwillige keuze. Mijn gulden middenweg tussen alle informatie die ik via het internet heb kunnen vinden.

Dit is beslist niet de heilige graal om je ziekte onder controle te krijgen!

Maar ik hoop wel dat het van enig invloed is! Over een poosje, als ik weer energie heb, zal ik een blogpost plaatsen over de manier waarop ik mijn vernieuwde etenswijze heb opgesteld. Onderstaande informatie heb ik gelezen op de site msdietforwomen. Deze informatie heb ik weer op mezelf betrokken en aangepast aan mijn manier van (over)leven.

MS diet for women is een site in het Engels, opgericht door Kim, met een speciale focus voor vrouwen met MS.  Kim heeft zelf in 2010 de diagnose MS gekregen. Echt een site om op je gemak te lezen! Ik heb hier heel veel inspiratie en kracht gevonden, hopelijk heb jij dat daarna ook!

Waar ik op let in mijn dagelijkse voedingskeuze

Zuivel

Vermijden:         melk, boter, cottage cheese, botermelk (wei), room, kaas, ijs

Alternatieven:
 rijstemelk, amandelmelk (100%), kokosmelk, kokosroom, soja (zo min mogelijk)

Gluten/Graan

Vermijden:        brood (wit en bruin), bulgur, couscous, pasta, haver, biscuits, cake, koekjes,
gerst, rogge

Alternatieven:
rijstcake, mailwafels, glutenvrij brood, glutenvrije pasta, aardappel, quinoa,
bruine/wilde/basmati rijst, zoete aardappel, maiskolf, gierst

176H
foto credits: Ryan McGuire – gratisography.com

Verzadigd vet

Vermijden:        rood vlees, margarine, chocolade, reuzel (eten we dit nog in Nederland?)

Alternatieven:
zalm e.a. vette vis, extra vergine olijfolie, kokosolie, lijnzaadolie, cacao

SplitShire-5622-1800x1200-970x500
foto: splitshire.com

Verwarmde vetten

Vermijden:         chips, patat, gebak, geroosterde noten, gebakken aardappelen

Alternatieven:
geroosterde groente (uit de oven) met olijfolie, raw/ongebrande noten, popcorn

SplitShire-6683-970x500
foto: splitshire.com

Caffeïne

Vermijden:        koffie, chocolade, zwarte en groene thee, energiedrankjes

Alternatieven:
met mate decaf- koffie, kruidenthee

Verfijnde gerechten

Vermijden:        cake, beschuit, koekjes, taart, suiker

Alternatieven:
gedroogd fruit, xylitol/stevia, agave nectar, honing, maple syrup

Peulvruchten

Vermijden:       acacia, adukibonen, alfalfa (tuinkers), zwarte bonen, zwarte oog erwt,
boter-/limabonen, jack beans, cannellini jeans, Sint Jans brood, Chinese kaneel , kikkererwten, jonge sojabonen, erwten , groene bonen, groene erwten, guorgom, Italiaanse bonen/fagioli, kidneybonen, linzen, zoethout, pinda’s/pindakaas, rooibos, pinto beans, soja – bonen/-olie/-meel, zwarte sojabonen, tofu, spliterwten, snijbonen, tamarinde, tonkaboon/witte bonen

Alternatieven: quinoa, bruine/wilde/basmati rijst, mais, boekweit, gierst, amaranth, teff, sorghum meel, alle overige groente

SplitShire_6971-1800x1200-970x500
foto: splitshire.com

Kip en ei

Vermijden:   alle twee niet te veel, eiwit mag af en toe. Kip maximaal een tot twee keer per week

Alternatieven: vis, noten, quinoa, vegetarische producten

SplitShire_IMG_8503-1800x1200-970x500
foto:splitshire.com

Citrusvruchten

Vermijden:        citroen, limoen, sinaasappel, mandarijnen, grapefruit

Alternatieven:
al het overige fruit

Verder is aan te raden om negen cups groente en fruit binnen te krijgen op een dag. Probeer zoveel mogelijk in het seizoen te eten. Daarnaast goed opletten op je vitamines A, B12, C, D, E, en K. Mede als magnesium, omega 3, 6 en 9, zink, chlorella en spirulina.

Dit is mijn hele lijst! Toch wil ik je er op wijzen dat ik nog lang niet uitgestudeerd ben over het juiste voedingspatroon voor mij. Gelukkig hoef ik er nog geen eindexamen in te doen! Het is een proces wat tijd nodig heeft. Het kan zomaar zijn, dat er over een tijdje een update volgt. Ik hou me bijvoorbeeld niet aan het feit dat ik haver en brood moet vermijden – ik eet iedere ochtend een schaaltje havermout en ik neem 2-3 bruine boterhammen mee naar mijn werk.

Kaneel strooi ik over mijn havermout – mag eigenlijk ook niet. Misschien toch maar proberen te laten staan. (Dit heb ik recentelijk ontdekt, daarna dat Ceylon kaneel wel een variant is die je kunt gebruiken)

Verder probeer ik me zo keurig mogelijk te gedragen, maar soms wijk ik af van mijn eetpatroon. Vooral bij sociale gebeurtenissen. Dit is wel een hele eerlijke bekentenis hoor! Ik probeer bijvoorbeeld in een restaurant de meest veilige keuze voor mij te maken, dit blijft lastig – want ik weet niet welke producten ze in de keuken gebruiken. En ik wil niet zo’n zeur zijn die de bediening alles laat vragen bij de chef. Of dat ik mijn gezelschap te lang laat wachten daardoor. Daar voel ik me ongemakkelijk bij.

Wat ik  wel merk, als ik zondig, is dat mijn lichaam sterk reageert op de voeding die ik binnenkrijg. Meestal krijg ik na zo’n kwartier een enorme buikpijn. Gelukkig ebt dit snel weg EN word ik weer met mijn neus op de feiten gedrukt! Waarom zou ik mezelf kwellen? – vraag ik me dan af. Maar ja, dan is het eigenlijk al te laat.

Een intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen dus! Wat ik in het begin heb gedaan is het bijhouden van een voedingsdagboek. In het kort schrijf je dan op wat je die dag gegeten hebt. Of je er een reactie door hebt gehad, of dat je klachten erger zijn geworden. Goed leren luisteren naar je lijf. Iets wat ik nooit heb gedaan!  Ik kan oprecht zeggen dat ik hier echt door ben geschrokken en ik ben me nu veel meer bewust over de relatie tussen voeding en lichaam.

Jeetje, wat een lange post is dit geworden! Afijn, ik hoop dat je wat aan deze informatie hebt.

Wat is jouw vernieuwde levenswijze geworden na je diagnose? Heb jij je eetpatroon heel erg aan moeten passen? Heb je nog tips voor mij? Ik hoor ze graag!

PS: Hieronder heb ik nog enkele inspirerende boeken voor je:

2 thoughts on “Voeding | Mijn vernieuwde eetpatroon”

Geef een reactie