Saal digital review
Multiple Sclerose persoonlijk

De jaarlijkse APK, mijn MRI uitslag van de ontwikkeling van mijn RRMS

19 maart 2018. Daar zitten we, te wachten totdat we worden opgehaald. Een jaar is weer voorbij gevlogen. Wat gaat de tijd snel!

Het derde jaar met MS. De vierde MRI scan achter de rug. Zal er dit jaar iets te vieren vallen? Of vallen de resultaten tegen, net als vorig jaar? Er is een hoop veranderd, in het afgelopen jaar. In positieve zin….

Yay or Nay voor de MRI

Ik voel me goed, op sommige momenten uitstekend zelfs! Juist tijdens die kleine momenten kan ik even vergeten dat ik ziek ben. Even dat heerlijke normale gevoel. Wat zijn deze momenten een zegening zeg! Het dal was diep, maar dit jaar heb ik het gevoel dat dit dal steeds een stukje verder weg ligt. Ik ben aan het klimmen, steeds hoger en hoger.

Er zijn geen nieuwe schubs geweest, dit jaar. Nieuwe medicatie. Minder watten in mijn hoofd. Meer uitdagingen. Meer letten op gezond eten. Afvallen. Sporten. Yoga. Meditatie. Balans. Ruimte om mijzelf weer terug te vinden. Persoonlijke groei. Familie. Vriendschappen. Een nieuw huis. Rotterdam. Leuke dingen doen. Hobby’s. Ga zo maar door. Één scan zegt natuurlijk niets. Zo hou ik mijzelf voor. Maar ik weet, dat het zo veel kan betekenen.

We worden opgehaald. Ik heb om een nieuwe arts gevraagd. Een hele fijne en deskundige arts, waar ik mijn MS carrière hopelijk heel lang mee kan bespreken. We bespreken mijn hele vragenlijst, wel tweeëntwintig vragen. Met het centrale thema waar het vanmiddag om draait: MS. Mijn MS. Alles wat hier bij komt kijken. Richtlijnen MRI. Comorbiditeit. Tweedelijns medicatie i.c.m. het ontwikkelen van een kankergen. Stabiliteit. Vitamine D. Een MS team. JC virus. Extreme vermoeidheid. Pijn in onderrug (zit hier misschien een leasie?). Leverwaarden. Mijn studie, orthomoleculaire voeding. MS Sessions. Brain Health. Stichting Chronisch Samen Sterk. Het consult loopt uit.

Uiteindelijk komen we bij de meest beladen vraag van het moment: wat laat de MRI scan zien? Herken je dat gevoel? Je stelt een vraag. Ergens wil je dolgraag het antwoord weten, maar toch ook weer niet. Dit moment, een fractie van een seconde, kneep ik keihard in de armleuningen van mijn stoel.

“De MRI laat geen nieuwe ontwikkelingen zien. Je bent dit jaar stabiel gebleven.”

feest-MRI-doppio

Een glimlach van oor tot oor. Een intern feestje kon beginnen. Dit feest hebben we later extern voortgezet, beneden in een restaurant vlakbij het ziekenhuis. Koffie en een muffin voor Fred. Muntthee en een vegan gebakje voor mij. Goed nieuws. Geweldig nieuws! Stabiel is het beste resultaat wat bereikt kan worden! Voor nu is het goed en vanaf morgen? Dan gaan we het dagelijkse gevecht met de MS weer aan.

!! Oproep aan diegene die mij een vraag heeft gesteld over een relapse in het najaar/winter voorkomen – wil je me a.j.b. een mailtje sturen? Ik heb antwoord op je vraag gekregen..!!

4 thoughts on “De jaarlijkse APK, mijn MRI uitslag van de ontwikkeling van mijn RRMS”

  1. GEFELICITEERD!!!! Wat een fijne dag voor Fred en jou.
    Dit goede nieuws gun ik al onze lotgenoten!
    Zonnige groetjes,
    Ans Koren.

  2. Geweldig, wat moet het fijn zijn dit te horen! Dit is mooi omschreven! Ik ben eerlijk gezegd ook ontroerd ik zit in mijn 4de jaar MS en ben vlak voor dat 4de jaar begon met tysabri gestart, afgelopen jaren geen enkele goede uitslag gehad! Hopelijk krijg ik einde van dit jaar ook een klein feestje 😉

Geef een reactie