Instameet Van Nelle Fabriek in Rotterdam

Wat was het spannend, de uitnodiging voor mijn tweede Instameet ooit!  De Gemeente Rotterdam heeft afgelopen 6 oktober deze walk bij de Van Nelle Fabriek georganiseerd. Een kijkje nemen bij een van dé Rotterdamse iconen, nu dat wilde ik wel. Een grote glimlach op mijn gezicht was ontstaan, toen ik las dat een van mijn (oude) foto’s van de Van Nelle Fabriek was uitgekozen door de jury. Yes, ik mag mee!

van Nelle fabriek

In 2014 is de Van Nelle Fabriek opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Een hele bijzondere erkenning van onze monumentale koffie-, thee- en tabaksfabriek. Tijdens een eerder bezoek aan de Funeral Fair hebben we een geweldige rondleiding gehad door de fabriek. Hoe fijn was het, om te zien dat we ook deze keer door dezelfde gids begeleiding kregen! Mijn dag kon niet meer stuk!

Tijdens het bezoek aan en door de fabriek loop, zie en voel je de kundigheid van vroeger. Alleen de geur van vroeger is verdwenen. 😉

Overal is over nagedacht in deze fabriek. De visionaire Van Nelle-directeur Van der Leeuw gaf in 1923 opdracht tot bouw van een nieuwe fabriek. Geheel volgens de regels van ‘Het Nieuwe Bouwen’. Veel licht, lucht en ruimte voor de werknemers werden behaald door geheel bovengronds met veel staal en glas te bouwen. Vanaf 1931 werden hier koffie, thee en tabak geproduceerd.

Tot op de dag van vandaag kunnen wij authentieke details van de Van Nelle Fabriek bewonderen. De Van Nelle Fabriek is dé locatie in Rotterdam voor 80 grote en kleine ondernemers, maar ken je denk ik vooral van evenementen en cultuur. Natuurlijk kun je er ook rondleidingen volgen, UrbanGuides is dé gids van Rotterdam! Echt een keer gaan doen hoor!

Wat is een Instawalk?

Bij een Instawalk of Instameet komt een groep mensen, veelal (hobby) fotografen actief op het social medium Instagram, bijeen. Tijdens zo’n walk krijg je vaak een exclusief kijkje achter de schermen van een bepaalde locatie en/of bedrijf. Er zijn diverse community’s door het hele land (lees: wereld) actief.

‘De eerste keer’ kan bij een dergelijke bijeenkomst nogal overweldigend zijn. Ikzelf begreep er toen der tijd geen pepernoot van. Je spreekt af op een bepaalde locatie, krijgt (vaak) een rondleiding, maakt foto’s en deelt ze het liefst zo snel mogelijk op Instagram. Tijdens mijn eerste Instameeting, een paar jaar geleden bij hotel New York was iedereen dan ook erg druk met z’n camera en telefoon in de weer, in plaats van een praatje met elkaar aan het maken. Voor mij de bundeling van de kracht van social media en het verval van het menselijk bestaan…. Had dit nu een leuke zaterdagmiddag moeten zijn?!

Nu, tijdens mijn tweede Instawalk voelde ik ‘m hoor. Een fraaie locatie, leuke groep, goede gids en perfecte organisatie van de Gemeente Rotterdam/Van Nelle Fabriek met nog en een gezellige borrel achteraf. Ja! Dit is hartstikke leuk om te doen!  Via deze weg wil ik daarom mijn dank uitspreken aan iedereen die zich heeft ingespannen om de Instawalk tot zo’n succes te maken.

Kijken jullie nu mee naar een aantal van mijn gemaakte foto’s? Volg je me al op Instagram? Hier staan nog veel meer foto’s van de Instawalk!


Een mooie afsluiting van de dag, deze regenboog! Wil je alle foto’s bekijken die er deze dag gemaakt zijn? Volg #InstawalkVanNelleFabriek op Instagram en de, inmiddels 460 (!), foto’s kun je hier gaan bewonderen!

1 Reactie

  1. 1 november 2017 / 08:23

    Mooie foto’s hoor, vooral die met de barst in het raam…oude industrie op de achtergrond.

    Bovendien een mooi symbool wel voor het steeds verder verdwijnen van normaal communiceren…
    Ik ben blij dat je dit laat zien die oude glorie!

Geef een reactie