Houden van jezelf

Nicole make up

Houden van jezelf. Van mezelf. Dat heb ik lang niet gedaan. Praktisch mijn hele leven al. Dat is dertig jaar!

Afgelopen jaren heb ik een hele nare tijd achter de rug – met een opeenstapeling van mijn chronische ziekte en nog meer ellende. En de ellende blijft maar doorgaan. Nu, op mijn eenendertigste – auww dit doet pijn om te zeggen, kan ik het allemaal een plekje gaan geven, een soort van accepteren. Ik moet wel. Ben er klaar mee. Dat heeft toch echt wel tijd nodig. Het is een heel proces.

Wat blijkt nu? Tijdens dit proces kom ik er achter dat ik een soort van mezelf ben gaan houden! Eindelijk. Raar. Gek. Vreemd!

Wederom blijkt maar weer dat alles draait om acceptatie. Van je sterke kanten, maar ook van de zwakke. Niemand is perfect. We krijgen allemaal ons portie ellende. Tijdens dit portie ellende leer je jezelf maar al te goed kennen. Ook jouw reactie op gebeurtenissen is belangrijk. Heb je hier vrede mee? Of had je het liefst anders willen handelen? Dat en nog veel meer vragen met antwoorden komen in zo’n proces op gang. Gek genoeg kun je hier altijd zelf wel antwoord opgeven!

Houden van jezelf

Val3

Ik heb lang genoeg erg negatief over mezelf gedacht. Heel erg. Nu ik moet vechten tegen de MS hebben die negatieve gedachten geen prioriteit meer. Ik kan mijn energie toch niet zo maar verspillen aan dit stomme gedoe?! Ik ben tot de kernvraag gekomen: wat vind ik nu echt belangrijk?

Hoe ik dit voor elkaar gekregen heb?!

De afgelopen jaren heb ik inzicht gekregen dat ik best wel een sterk persoon ben. Dat ik meer voor anderen klaar sta dan voor mezelf. Dat ik het waard ben. Mijn mindset is veranderd. Eigenlijk ben ik best blij met mezelf.

Daarnaast heb ik veel gelezen en workshops gevolgd, om hier in te groeien. Een mens wil groeien, niet? Het is echt een heel leerproces om van heel negatief over jezelf te denken naar gematigd positief te gaan! Moeilijk, met hier en daar een terugval. Ik ben er nog niet, maar wel goed op weg! Ik heb er in ieder geval voor gekozen om mezelf niet langer meer in de weg te zitten.

Wat mij heeft geholpen, is een hele poos voor de spiegel staan, of althans regelmatig. Deze tip heb ik van de inspirerende website soChicken. Heb je deze site al eens bekeken? Echt super! Jelle, bedankt voor de geweldige inspirerende artikelen. Iedere dag heb ik vervolgens tegen mezelf aan gekletst en gelachen. Dat ik wel de moeite waard ben. En dat ik van mezelf hou. Dat ik goed genoeg ben en dat ik niet alleen maar tekortkomingen heb.

Wat zeker een enorme verandering is geweest, is proberen positiever te zijn. Er is iedere dag wel iets moois te zien! Er is overal schoonheid aanwezig! Wees dankbaar en toon die dankbaarheid. Wees niet zo hard voor jezelf, al dat strenge gedoe. Laat die teugels vieren, heb een beetje plezier in je leven. Het gaat al zo snel voorbij. En bovenal: zorg goed voor jezelf.

Wat is mijn doel nu eigenlijk van dit artikel? Ik ben mijn rode draad kwijt. Afijn, het komt er op neer dat ik je mee wil geven dat je echt de moeite waard bent om er te zijn!

Dat je jezelf zo ontzettend in de weg kunt zitten dat je geen andere uitweg ziet dan verdwijnen. Nergens voor nodig. Iedere gek heeft z’n gebrek. Of is het doel van dit artikel eigenlijk een peptalk voor mezelf? Advies geven is moeilijk.. Ik ben hier geen specialist in. Hopelijk snap je het gevoel dat ik aan je wil uitdragen!

Je bent een kanjer! XOXO

4 Reacties

 1. 30 juli 2016 / 08:03

  Mooi geschreven Nicole en super om te lezen dat het dus wel kan. Iets waar ik nu mee struggle. Denk dat het tijd wordt dat ik ook tegen de spiegel ga praten 😉

  • 30 juli 2016 / 14:10

   Zou er inderdaad mee beginnen, eerst verklaar je jezelf voor gek – maar ach, als het werkt?! Hou me op de hoogte hoe het met je gaat!

 2. Maris
  30 juli 2016 / 09:24

  Wat een mooi stuk heb je weer met ons gedeeld. Iets moois zien in iedere dag lijkt soms een opgave maar er is altijd wel een momentje op de dag wat je mooi of bijzonder vond.
  Schrijf dit evt op. Mocht je een donker gevoel hebben, lees dan de mooie momenten eens terug. Dat helpt mij. Misschien helpt het een ander ook. Ik hoop het.

Geef een reactie