Heb ik last van FOMO?

FOMO

Soms heb je dat wel eens. Ben je aan het neuzen in het magazine schap in de supermarkt. Valt je oog op een cover van een tijdschrift. Het Psychologie magazine om precies te zijn. Wat een fijn tijdschrift! FOMO.

Waar heb je het nu toch weer over?!

FOMO

Fear Of Missing Out. Oftewel FOMO. Bang om iets interessants of spannends te missen.

Oorspronkelijk is FOMO omschreven in 1996, door marketingstrateeg Dan Herman. Hiermee doelde hij op consumenten die zich uitsluitend richten op het lege deel van een halfvol glas.

Oftewel: koopgedrag. Altijd maar meer en groter willen.

Mijn FOMO

Ikzelf merk mijn FOMO-gedrag steeds vaker op. Mede door mijn MS.

Dan zie ik bijvoorbeeld een leuk event voorbij komen. Denk ik: daar ga ik naar toe! Vervolgens ga ik toch niet omdat ik me niet zo fit voel (lees: vreselijk moe en pijn in mijn lijf). Daarna zie je foto’s voorbij komen van dit event. Dan krijg ik toch wel een stekend gevoel “had ik hier toch maar naar toe gegaan, nu heb ik iets ongelofelijks gemist“.

Dan heb ik toch zo veel spijt! Nee, op dat moment word ik niet gelukkiger van mezelf. Sterker nog, ik ga negatief over mezelf denken.

FOMO

Photo: Pixabay

Internet en Social Media spelen hierbij ook een belangrijke rol bij mij. De grote wereld is helemaal niet meer zo groot. Dat is fijn, maar hierdoor zie je zo veel leuke dingen op je afkomen. En ze lijken allemaal fantastisch. Er is te veel keuze!

Juist doordat ik al deze leuke dingen voorbij zie komen, weet ik wat ik allemaal ‘moet’ missen. Komt het door mijn leeftijd (30)? Dertigers zijn nu eenmaal extra gevoelig voor FOMO..

Of komt dit omdat ik op dit moment worstel met grote levensvragen; ik moet toegeven, ik ben nu eenmaal zeer gevoelig voor keuzestress. Help! Ik heb last van FOMO!

Ik ben namelijk verre van succesvol. Maar ja, wat is voor mij succesvol zijn? Ik weet het niet. Toch hou ik wel van ‘het beeld van de perfecte wereld‘. Mijn perfecte wereld naar buiten brengen. Ik doe er net zo hard aan mee, net als ieder ander.

Misschien moet ik eerst maar antwoorden gaan zoeken op mijn levensvragen. Mezelf niet zo druk maken over het perfecte wereldje. Waarom leggen we de lat eigenlijk zo hoog en willen we overal bij zijn? Van alles op de hoogte zijn. Zo veel mogelijk delen. Kijken naar anderen die het beter doen in het leven dan jijzelf.

Wat is dat toch? Waar heb ik vrede mee?

Want geloof me: diep van binnen weten we allemaal wel dat het onmogelijk is om alles mee te maken. Gelijk een wijze les aan mezelf om geen last meer te hebben van FOMO. Heb jij last van FOMO?

Bedankt Chantal van der Leest, voor je inspirerende artikel!

3 Reacties

  1. 20 maart 2016 / 06:34

    Afgelopen jaren heb ik serieus last gehad van Fomo. Zag allerlei leuke dingen voorbij komen en ik kon niets doen door de schuldsanering. Ik voelde me daar soms echt ontzettend rot over. Maar ja, soms kun je gewoon niet anders en heeft rot voelen geen zin. Komt vast wel weer een ander moment.

    Hele fijne zondag!

    • 20 maart 2016 / 09:48

      Bedankt voor je reactie Marije! Je hebt helemaal gelijk! Soms kun je je inderdaad rot voelen, maar aan de andere kant – bedenk wat je al hebt of al hebt mogen ervaren.. Ik leer steeds weer om gelukkig te worden van de kleine dingen. En weet je wat: dat bevalt me prima! 😉 Jij ook een hele fijne zondag!

Geef een reactie