heard wood kwasten
interieur

Shop | Trendkleur Heart Wood – Flexa Color Lab 2018

De woonmaand is begonnen. Veranderingen in het interieur worden gedaan. We gaan met z’n allen woonshoppen in onze favoriete winkels of pakken dan toch eindelijk die uitgestelde klussen in de woning aan.

Waarom ik aandacht aan de woonmaand geef? Omdat ik altijd een interieurmeisje zal blijven! Van huis uit ben ik interieurstylist, dit zit al in me toen ik echt nog een meisje meisje was. Het is iets, wat nooit zal verdwijnen denk ik. Mijn hart gaat sneller kloppen van  mooie en goede ontwerpen, verschillende materialen, vakmanschap, design maar zeker het gebruik van (verf)kleuren mogen we niet onderschatten in het interieur.

Kleurinspiratie voor 2018

Zoals ieder jaar presenteert het AkzoNobel Globel Aesthetic Center, oftewel het Flexa ColorLab hun visie voor de kleurentrends van het nieuwe jaar, in dit geval voor 2018. Een heel internationaal team houdt consumentenbehoeften, maatschappelijke trends, consumentengedrag en designtrends over de hele wereld in de gaten. Uit deze conclusies kunnen kleurenpaletten ontstaan, die precies aansluiten bij de toekomstige (woon)wensen van de consument.

Een specifieke verfkleur wordt geselecteerd als trendkleur van het jaar. Daarnaast hoort er bij deze verrassende trendkleur een viertal kleurpaletten, zodat iedereen zijn of haar eigen smaak thuis kan toepassen. We hebben tenslotte allemaal onze eigen visie van het leven, de maatschappij en de huidige onvoorspelbaarheid in de wereld. Zo richten we ook, verschillend als we zijn, ons eigen huis in. Een van de weinige dingen waar we invloed in hebben. Omdat we allemaal anders omgaan met onvoorspelbaarheid, is er eerst een drietal persona’s vastgesteld.

 

Ontdek bij welk persona jij past

persona-warmhearted

Het warmhartige type is kwaliteit gericht, zorgvuldig, bedachtzaam en geaard. We reageren op de onvoorspelbare buitenwereld door ons terug te trekken in ons eigen huis. Door het comfort wat we in ons eigen huis vinden, vinden we kracht om onszelf weer op te laden en tot onszelf te komen. Hier vinden we ons evenwicht. We houden ervan om de natuur naar binnen te brengen, bijvoorbeeld door middel van potplanten, airplants of  stoffen met plantendessins toe te passen. We houden van jarenlange vriendschappen, lekker en gezond eten, technologie van dit moment en een goed overzichtelijke carrière.

“Flexibiliteit is een kernwoord binnen deze persona’s”

persona_openhearted

Het ruimhartige type is omarmend, optimistisch, samenwerkend en beheerst. We komen het beste tot onszelf als we in gezelschap zijn. Het liefste op een dierbare plek, waar fijne herinneringen kunnen worden gedeeld. Samenzijn doen we zowel offline als online, we houden wel van de nieuwste gadgets. Toch kunnen we telefoons en tablets uitzetten. We houden van de natuur, we houden er een bescheiden moestuin op na en hebben kruiden in de vensterbank staan. De scheidingslijn tussen binnen en buiten is vaag. We houden van ruimtelijkheid, natuurlijke zachte, maar stevige stoffen en licht. Daarnaast sluiten we makkelijk vriendschappen, binnen het gezien gaan de verschillende generaties op gelijke voet met elkaar om. Eten vinden we belangrijk en is bij ons in overvloed aanwezig. We werken graag voor ons plezier, dansel voor het geld.

persona_openhearted

Het luchthartige type is nieuwsgierig, avontuurlijk, kalm en flexibel. We reageren op onvoorspelbare tijden door onszelf naar buiten te richten in plaats van ons op te sluiten. Thuis krijgen we creatieve ideeen en toekomstplannen. We zijn typisch early adopters en zullen daardoor de nieuwste technologische snufjes uitproberen. We nemen de energie van de buitenwereld mee naar binnen, ontmoeten veel nieuwe mensen online en hebben vriendschappen die zich uitstrekken over diverse culturen en afkomsten. Wooninspiratie vinden we online of op social media. We ervaren de grens tussen werk en vrije tijd anders. We zijn het gewend om onderweg te werken.

Flexibiliteit is een kernwoord binnen deze persona’s. Natuurlijk willen en kunnen we veranderen tussen de personages. Dit is per dag afhankelijk, of zelfs per ruimte.

Kleurinspiratie voor het nieuwe jaar

a welcome home

Het leven gaat steeds sneller, soms is het hoog tijd om op de pauze-knop te drukken. We kunnen er dan voor kiezen ons terug te trekken in ons eigen huis.

A welcome home, de ColourFutures™ 2018 sfeer van het moment, is onderverdeeld in vier kleurenpaletten.

The Heart wood Home

heart-wood-home

Een welkom thuis. Hier voelen we ons op het gemak, door zachte grijsroze tonen van de trendkleur van het jaar: Heart Wood. Overdaad is overbodig, alles wat je nodig hebt is aanwezig; het klopt allemaal. Het Heart Wood palet is een afspiegeling van veelzijdigheid, waarbij zacht cacaobruin overvloeit in krachtig inktblauw en paars.

Naast alleen de hoofdkleur Heart Wood (B5.05.52) te gebruiken in je interieur, kun je de kleur nog warmer maken door te combineren met zachte grijsroze tonen. Harmonie ontstaat door warm materiaal gebruik. Denk dan zowel aan structuur als aan kleur.

Afwisselend kleur- en materiaal gebruik

De donkere kleuren zoals cacaobruin, inktblauw of paars zorgen voor een krachtige, doch rustgevende werking. Walnoot, koper, leer, stoffen met verfijnde texturen zorgen in combinatie met Heart Wood voor een veelzijdig maar uitgebalanceerd interieur. Thuis toepassen kan – naast verandering van kleur – met kleine elementen zoals bijvoorbeeld de koperen schalen, de cover van de macbook, een pannenkoekplant en de (look-a-like) plywood Eames stoel.

The Comforting Home

moodboard comforting home

Een plek waar je je terug kan trekken en het geluid buitensluit. Dit is je veilige haven; je schuilplek war je de balans terugvindt. Alles vraagt om aangeraakt te worden, veel is met de hand gemaakt. Warme kleuren en een rijkdom aan materialen maken dit tot een plek waar je kunt cocoonen en tot jezelf kunt komen.

Aardetinten maken je thuis comfortabel, het warmroze accent zorgt voor kalmte. Je voelt je gekoesterd in deze luxueuze, uitnodigende omgeving vol warme kleuren en rijke materialen. Deze sfeer thuis toepassen kan – naast verandering van kleuren – met kleine elementen zoals bijvoorbeeld de Paolo Piva salontafel, een vintage kelim, een vintage dressoir en velours kussens.

The Inviting Home

inviting home flex

Een onderkomen om samen in weg te kruipen, een warm nest om in op te groeien of een logeerplek waar je mooie herinneringen aan overhoudt. Comfort en gemak staan voorop. Nonchalant en functioneel. Het palet van The Inviting Home is ideaal voor mensen die zich willen omringen met wat belangrijk voor ze is.

Koele tinten blauw zorgen voor een heldere kijk op het leven en vriendelijke natureltinten en zeegroen ondersteunen de behoefte aan verbinding. Thuis toepassen kan – naast verandering van kleuren – met kleine elementen zoals bijvoorbeeld een Monstera plant, een bakkerskast, extra grote bank, stoffen van katoen of linnen en natuurlijk te gekke bijzettafels!

The Playful Home

a playful home flex

Hier kun je je opladen, wegdromen of nieuwe dingen bedenken. Het is vooral een ruimte waar je inspiratie van krijgt. Met het palet van The Playful Home maak je een plek waar het leven vanaf spat en waar je energie van krijgt.

Creëer een vide door verrassend gekleurde focuspunten en planten aan de muur. Groen met een gele ondertoon en goud zetten je brein aan het werk en voeden de creativiteit. Deze sfeer thuis toepassen kan – naast verandering van kleuren – gemakkelijk met kleine elementen. Werk bijvoorbeeld met kleurvlakken, om het huis in zones te verdelen. Of maak bijvoorbeeld je eigen macramé plantenhanger. Het interieur in balans houden lukt door koele materialen (bijvoorbeeld staal) af te wisselen met warme materialen (bijvoorbeeld hout, rotan). Ben jij klaar voor een energiek huis?!

flexa-heart-wood-2018

Hopelijk hebben jullie genoeg kleurinspiratie gedaan voor het aankomende jaar! De informatie die ik hier heb gedeeld is afkomstig uit het CF18 boek, welke je kunt inzien bij de betere verfspeciaalzaak. Lijkt de trendkleur Heart wood iets voor jou, maar twijfel je nog hoe deze toe te passen? Flexa helpt je hierbij! Op de site van Flexa vind je genoeg inspiratie, maar ook hun Instagram en Pinterest account biedt genoeg inspiratie. Genoeg inspiratie opgedaan? Download de gratis Flexa visualizer app in je App Store , zo kun je honderden kleuren in je interieur uitproberen. Zonder te verven!

Tot slot

Heb je alle voorbereidingen gedaan, dan kun je aan de slag! Let wel op: hoe een kleur tot z’n recht komt is afhankelijk van lichttemperatuur (even eenvoudig gezegd : de lichtinval in huis – bijvoorbeeld: ligt de kamer op het noorden, koel licht, of het zuiden, warm licht?), gebruikte omgevingskleuren én glansgraad van de uitgezochte verf. Vind je één van deze kleurenpaletten mooi om toe te passen in huis? Gebruik dan een extra matte (schobvaste) muurverf om dit effect te bereiken.

Mijn advies om te bepalen of de kleur past bij je interieur en lichtval in huis: maak een kleurensample op een apart vlak door het gebruik van de Flexa kleurentester of leen een kleurenstaal bij de verfspecialist. Bekijk de kleur zowel overdag – op meerdere tijdstippen en met verschillende weersinvloeden – als ’s avonds met kunstlicht.

Ik wens je nog heel veel wooninspiratie toe! Wat vind jij van de trendkleur Heartwood en de rest van de kleurenpaletten? Past het bij je? Ik hoor het graag van je in de reacties hier beneden.

Geef een reactie