gezicht
Multiple Sclerose persoonlijk

Gezicht op de wereld.. mijn perspectief tijdens een schub

Zoals ik in het eerdere artikel over de museumnacht heb beschreven, ben ik bijzonder geïnspireerd geraakt door de fotoserie van Murk Schaafsma.

Deze serie portretten, verzameld onder de naam “mijn geZicht” is tijdens de afgelopen museumnacht in het Oogziekenhuis in Rotterdam gepresenteerd.

In deze serie zien we mensen met verschillende oogaandoeningen hoe zij hun eigen portret zien. Daarnaast hangt ‘het normale’ portret, zoals wij – de mensen zonder oogaandoening, dit zouden zien.

Erg confronterend, maar ook bijzonder inspirerend! Nu heb ik inspiratie gekregen om mijn eigen aandoening, de schub (oogzenuwontsteking) die ik vorig jaar ‘opeens’ kreeg, aan jullie te laten zien.

Mijn gezicht op de wereld

Hier boven zien jullie mijn normale foto. Hierop is niks mis mee en is het gezichtsveld is goed. Alles is mooi scherp. Helder. Diepte. Zo zie jij de wereld toch? Misschien iets minder zwart/wit, maar je snapt mijn punt! 🙂

Hieronder zien jullie de foto met het gezichtsveld wat ik nog had, toen ik vorig jaar de oogzenuwontstekingen kreeg. Trouwens, ik heb er maar mijn eigen kunstzinnige draai aan gegeven. (Want die witte lijnen zag ik natuurlijk niet in het echt.)

Geen gezicht zeg!

gezicht schub

Heftig, nietwaar?! Je wereld is opeens stukken kleiner en veel minder mooi. Minder mooi, omdat ik niet alleen bijna geen zicht meer had, maar ook geen kleuren meer kon zien! Mijn wereld was letterlijk gekrompen en met een zwart-wit perspectief! Dat is niet echt aangenaam te noemen..

Dit is maar een van de vele voorbeelden wat MS met een lijf kan doen. Gelukkig ben ik hier, door de juiste behandeling bovenop gekomen en is mijn gezichtsveld weer normaal. Laat een reactie achter als je bent geschrokken..

Notitie: april jl. ben ik getroffen door een tweede schub. Dit keer een aanval op mijn oogzenuw aan mijn rechteroog. Mijn gezichtsveld is nu iets minder erg aangetast dan de bewerkte foto, toch heeft de Prednisonkuur een minder goed effect dan de eerste behandeling. Het is nog de vraag of mijn zicht compleet zal herstellen.

8 thoughts on “Gezicht op de wereld.. mijn perspectief tijdens een schub”

  1. Heftig Nicole en de angst die je waarschijnlijk hebt gehad of het wel weer goed komt. Duidelijk had je het niet kunnen vertellen en laten zien. Sterkte ? Angelique

  2. Oh wow, wat heftig….! Het is niet niks om zoveel van je gezichtsveld te verliezen. En wat balen dat de prednison niet gedaan heeft wat t moet doen…? Ik ga heeeel hard voor je duimen dat t allemaal een stuk beter wordt.. Heel veel sterkte…?

    1. Bedankt Edith! Dan ga je echt nadenken tijdens de schub, “als ik zou mogen kiezen wat ik het meest kan missen van mijn lijf”. Helemaal niks eigenlijk! Maar mijn zicht verliezen… waardeloos! Ik hoop dat de prednison nog wat effect geeft, kan nog een jaar duren..

  3. Pingback: #50 QuoteMonday | tiepiesnicole.nl

Geef een reactie