Over leven_Nadine Dekker
lifestyle Multiple Sclerose

Boekreview | Over leven en Overleven – Nadine Dekker

Eindelijk kan ik een lang gemaakte belofte waar maken. Sorry Nadine, ik had al veel eerder deze review willen plaatsen! Soms wil mijn hoofd te graag en te veel in één keer en dan gebeurd er eigenlijk helemaal niets. Dan schaam ik mij ontzettend dat ik me niet aan beloftes (zowel aan anderen als aan mijzelf) kan houden!

Het boek heb ik vorig jaar alweer aangeschaft op de Nationale MS Dag. Na thuiskomst in één week uitgelezen. Waarom in één week? Dat lees je hier onder in de review van het boek!

Titel: Over leven en overleven, mijn leven met MS
Auteur: Nadine Dekker
Jaar van uitgave: 2016
Dit boek is tot stand gekomen met behulp van de DreaMS Award. Deze Award is bedoeld voor de wens die de grootste bijdrage levert aan het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met MS.

 

Over leven en overleven
Over leven_Nadine Dekker

‘Het was mijn eerste week op de middelbare school. Alles nieuw, misschien dat ik daarom niets gemerkt had.’

Zo begint het autobiografische verhaal van Nadine Dekker. In dit boek vertelt ze over leven met en het overleven van MS.

Wat mij raakte aan dit boek is het zo ontzettend persoonlijke verhaal van Nadine. Dit is geen fictie. Dit is realiteit.

Heel bijzonder hoe Nadine zich zo kwetsbaar en hierdoor tegelijkertijd moedig durft op te stellen en ons, lezers, meeneemt in haar verhaal.

Zij laat, in mijn ogen, zien wat vechten tegen MS is. Ik heb het niet alleen over het fysieke aspect, maar ook over het psychische. Het boek heb ik noodgedwongen een paar keer weg moeten leggen. Puur omdat het mij zo raakte. Ik kon niet meer verder lezen, er zaten tranen in de weg.

De vechtlust om door te gaan. Het ‘gewoon’ doorgaan. De ontzettend moeilijke periodes. Trajecten van ziekenhuizen, revalideren en opnames.

Het knappe van het boek vind ik dat de hoofdstukken zo kort zijn. Dat maakt dit zware onderwerp te behappen. Ik heb mijzelf erop betrapt dat niet alleen mijn tranen in de weg zaten om verder te lezen, maar het gebrek aan zuurstof deed dit ook. Na ieder hoofdstuk haalde ik ongemerkt pas adem.

Benefietconcert Nadine Dekker

Het benefietconcert wat ze georganiseerd heeft tijdens haar studie, alsmede dit boek zie ik als hele bijzondere ontwikkelingen. Als mens. Dat ze ondanks eigen misère meer wil én kan doen.
Ze doet het !

Het laatste hoofdstuk, nummer 48, sluit af met een positief geluid.

Nadine woont in een eigen appartement, heeft twee banen als vrijwilliger en geniet zo veel mogelijk van alle grote en kleine geluksmomenten in het leven.

Als je dit nog kunt, na alles wat je hebt meegemaakt… Dan ben je in mijn ogen een heel bijzonder persoon.

Lieve Nadine, bedankt dat ik jouw verhaal mocht lezen en het gevoel heb gekregen je hierdoor een klein beetje heb mogen leren kennen. Blijf zo veel mogelijk genieten van alle avonturen die je nog gaat beleven! Je bent een bikkel! ♥

Bestellen:
Het boek van Nadine is te bestellen via het e-mailadres: overlevenenoverleven@gmail.com. Het boek kost € 12,50 exclusief verzendkosten.

Voor diegene die interesse hebben in dit boek: ik verloot mijn exemplaar onder de lezers van tiepiesnicole.nl. Wat moet je doen?

Stuur Nadine een lief bericht, mail dit naar nicole@tiepiesnicole.nl en vergeet niet in de mail te vermelden waarom jij dit boek wilt winnen. De winnaar krijgt rond 8 juni bericht!

Geef een reactie