diagnose RRMS
lifestyle Multiple Sclerose

Boekreview | De diagnose RRMS en twee jaar later – M.A. Doreen

Titel: De diagnose Relapsing Remitting Multiple Sclerose en twee jaar later… MS, de onbegrepen ziekte.
Auteur: M.A. Doreen
Jaar van uitgave: 2016
ISBN: 978-94-022-3253-0
Uitgeverij: Boekscout.nl

De diagnose RRMS en twee jaar later…

In deze autobiografie wordt gesproken over de strijd die de schrijfster, M.A. Doreen met haar ziekte MS heeft. Een heftige strijd, zo kunnen we lezen.

Haar auto ongeluk is het begin van een nieuw leven. Haar nieuwe leven met MS.  In dit boek komen we achter haar eigen mening, maar ook haar angsten. We lezen het verloop van de  medische molen waar ze in terecht komt, net als alle andere duidelijke veranderingen in haar leven. Hoe kan het dat ze is veranderd van een zelfstandige vrouw, naar een afhankelijk persoon?

In een dagboekachtige stijl is de schrijfster heel open over haar leven en zorgt dat de lezer van dit boek zich goed kan inleven in haar verhaal. Met haar boek neemt ze haar lezers mee in haar zoektocht van de onbegrepen ziekte Multiple Sclerose.

Hiermee hoopt ze anderen niet alleen te kunnen inspireren, maar wil ze ook begrip opwekken alsmede kennis en ervaringen te delen.

Het boek gaat over de hectische periode rond haar diagnose, maar ook over alle andere aspecten in haar leven. Vriendschappen, relaties met haar familie, onbegrip, werk, lichamelijke klachten, cognitieve klachten, reizen. Alles waar MS een rol in speelt. Daarnaast komt halverwege het boek haar herstel ter sprake. Dit laat zien wat een krachtig persoon ze is. Een aanhouder, die niet bij de pakken neer gaat zitten!

Mijn mening over het boek

Dit boek heb ik opgestuurd gekregen van de schrijfster. Hier ben ik haar ontzettend dankbaar voor. Het blijft altijd bijzonder om iemands verhaal te mogen lezen! Haar verhaal. Haar leven. Ik, een wildvreemde, die leest wat er in twee jaar tijd bij haar is gebeurd. Soms herkenbaar. Pijnlijk. Een inspiratiebron.

Het is een boek welke ik binnen het uur heb kunnen uitlezen. Dat zegt wat over de makkelijke schrijfstijl. Natuurlijk heb ik gemerkt dat de schrijfstijl niet helemaal van professionele aard is. Toch maakt het dit het boek hierdoor juist nog persoonlijker en leest het gemakkelijk weg.

Ondanks dat er herkenbare elementen in het verhaal zitten, blijf ik als lezer toch op een redelijke afstand van haar verhaal.

Het voelde alsof ik met mijn handen gebonden, aan het gluren was bij mijn buurvrouw en ik haar van een afstand zag worstelen, maar ik hier niets aan kan doen. Persoonlijk vind ik dit erg moeilijk omdat ik min of meer een vergelijkbare worsteling heb meegemaakt na mijn diagnose. Ik zou haar het liefste onmiddellijk een knuffel willen geven.

Het is heel knap hoe zij zich zo eerlijk, open en bovendien kwetsbaar durft op te stellen. Hierdoor heeft ze een boek kunnen schrijven, over wellicht de meest zwarte periode in haar leven. Dan ben je in mijn ogen een enorm sterk persoon!

Naast haar persoonlijke verhaal staan er handige tips in, alsmede het feit dat het belangrijk is om mensen om je heen te verzamelen die je verder willen en kunnen helpen. Belangrijk voor diegenen die de diagnose (RR)MS hebben gekregen.

Ik zal niet zeggen dat je het boek* direct na je diagnose moet lezen. Hiervoor is er te veel ruis aanwezig. Als je nu wat meer evenwicht hebt gevonden, dan is dit boek zeker de moeite waard om aan te schaffen! Het boek kan je verder helpen.

Bedankt voor het delen van jouw bijzondere verhaal, ondanks dat MS zo verschillend kan zijn geef je een stuk begrip aan de ziekte.
Je laat ons zien dat we moeten blijven vechten en ik hoop je toch nog een keer op de dansvloer te zien tijdens een salsanummer!

*Dit artikel bevat een affiliatielink.

3 thoughts on “Boekreview | De diagnose RRMS en twee jaar later – M.A. Doreen”

Geef een reactie