Bliss balls
recepten

Recept | Bliss balls, mijn twee favoriete smaken – Lemon & Choco!

Tijdens de workshop van Tante Toos besefte ik me weer dat ik deze traktaties al heel lang niet meer gemaakt heb: de overheerlijke en populaire Bliss balls! Wat zijn dat nu, die balletjes? Eigenlijk zijn ze een gezonde snack*, voor vaak net die energiekick die je soms zo nodig kunt hebben na het sporten, of rondom je middagdip.

Deze balletjes kun je gemakkelijk en ruimschoots van te voren maken. Ideaal als je bijvoorbeeld op zondag wat tijd over hebt. Je staat/zit even in de keuken, hebt alleen maar een keukenmachine nodig en je kunt de rest van de week genieten! Deze Bliss balls zijn namelijk een smaakexplosie in je mond en een lust voor het oog!

Er zijn ontzettend veel recepten te vinden van Bliss balls, je kunt er zo veel mee variëren en experimenteren! Juist omdat er zo veel keuze is, deel ik vandaag mijn twee favoriete variaties – tot dusver…. 🙂 Genoeg gekletst, ga je mee naar de keuken?

Mijn favoriete Bliss balls

Voorbereiding voor je gaat beginnen met deze twee recepten: het is handig om de benodigde Medjool dadels minimaal twee uur te laten weken in water, zo worden ze lekker kleverig!

Liefhebbers van citroen, opletten!! De variant van de Lemon Bliss balls hieronder vind ik zo overheerlijk, omdat het een frisse zoet-zure combinatie is. Past perfect bij heerlijke zonnige dagen, laat die zomer maar komen! Voor dit recept kun je makkelijk twee van deze bakjes vullen, het is namelijk ook een overheerlijke traktatie!

party Bliss balls

Lemon Bliss balls

Wat heb je nodig om Lemon Bliss balls te maken:

1,5 cup ongebrande cashewnoten
5-7 Medjool dadels, minimaal twee uur geweekt in water
±1 cup gedroogde kokos + nog een beetje, ongeveer 4 eetlepels, om later de Choco balletjes in te rollen als ze klaar zijn. ↓
Rasp van een middel grote citroen, goed wassen voor het raspen!
Citroensap van de halve citroen
2 eetlepels kokosmelk (koud)
2 eetlepels (kokos) water
0,5 eetlepel Maple syrup of honing. Zelf heb ik op dit moment honing in de kast staan, maar het is beter om esdoornsiroop toe te voegen aan het recept. Daarnaast probeer ik zo min mogelijk extra suikers aan mijn gerechten toe te voegen, maar je kunt ook een hele eetlepel (of meer) naar smaak van de desbetreffende zoetmaker toevoegen.

Keukenmachine
Spatel
Mesje
Snijplank
Citruspers
Cups en een paar eetlepels
Bakpapier
Schaaltje/bakje
Optioneel: weegschaaltje

Wat gaan we doen:

  1. De cashewnoten gaan we fijn malen in de keukenmachine. Dit mag best fijn worden, maar let op dat je de machine niet te lang laat draaien, anders krijg je notenkaas omdat er oliën uit de noten vrijkomen.
  2. De dadels ontpitten en alvast in kleinere stukken snijden. Citroenschil raspen. De halve citroen uitpersen. Vervolgens doen we vijf dadels, citroenrasp, citroensap en de droge kokos bij de cashewnoten in de keukenmachine. Goed laten mixen, om vervolgens tussendoor te proeven en te testen of de mix al plakkerig genoeg is. Soms kruipt de inhoud tegen de zijkanten van de keukenmachine op, haal dan de ingrediënten van de zijkant af met behulp van de spatel en laat de machine nog een keer kort draaien.
  3. Hierna gaan we nog het water, de kokosmelk en honing of esdoornsiroop toevoegen. Mengen. Check of het mengsel plakkerig genoeg is, zo niet dan kun je de overige twee dadels nog toevoegen en ook hierna de machine weer even goed laten draaien.
  4. Is je mengsel lekker plakkerig? Dan is het tijd om te rollen! Wat ik zelf prettig vind is om een schaaltje/bakje eerst te bekleden met bakpapier. Heb je deze voorbereidingen getroffen dan is het tijd om te gaan rollen. Haal de grote bal uit de keukenmachine, leg deze op de snijplank en maak er een rol van om de porties eraf te halen. Wil je het echt helemaal perfect doen dan kun je gelijke porties afsnijden en afwegen op de weegschaal. Zelf ben ik iets minder perfect en haal ik op het oog/gevoel iedere keer eenzelfde stuk af. Nu gaan we de balletjes rollen! Leg de gerolde balletjes in het bakje. Je bent nu klaar! Op naar de tweede variant Bliss balls!

Bliss balls choco

De volgende variant is speciaal voor chocoladeliefhebbers! Omdat deze nogal machtig zijn, maken we hier een mindere hoeveelheid van.

Choco Bliss balls

Wat heb je nodig om Choco Bliss balls te maken:

eetlepels ongebrande, gemengde noten
5-7 Medjool dadels, minimaal twee uur geweekt in water
1-2 eetlepels cacao (raw)
Snufje zout
Wat kokosrasp (de 4 eetlepels uit bovenstaand recept) in een schaaltje om de Choco balls in te rollen, nadat ze klaar zijn.

Keukenmachine
Spatel
Mesje
Snijplank
Een paar eetlepels
Bakpapier
Schaaltje/bakje
Optioneel: weegschaaltje

Wat gaan we doen:

  1. De gemengde noten gaan we fijn malen in de keukenmachine. Dit mag iets grover worden dan bij de Lemon balls, maar let ook hier weer op dat je de machine niet te lang laat draaien, anders krijg je notenkaas omdat er oliën uit de noten vrijkomen.
  2. De dadels ontpitten en alvast in kleinere stukken snijden. Vervolgens doen we vijf dadels, cacao en het snufje zout bij de gemengde notenmix in de keukenmachine. Goed laten mixen, om vervolgens even te proeven én te testen of de mix al plakkerig genoeg is. Soms kruipt de inhoud tegen de zijkanten van de keukenmachine op, haal dan de ingrediënten van de zijkant af met behulp van de spatel en laat de machine nog een keer kort draaien.
  3. Check of het mengsel goed op smaak is en plakkerig genoeg is, zo niet dan kun je de overige twee dadels nog toevoegen en ook hierna de machine weer even goed laten draaien.
  4. Is je mengsel lekker plakkerig? Wat ik zelf prettig vind is om een schaaltje/bakje eerst te bekleden met bakpapier. Heb je deze voorbereidingen getroffen dan is het tijd om te gaan rollen. Haal de grote bal uit de keukenmachine, leg deze op de snijplank en maak er een grote bal van.Ook hier haal ik op het oog/gevoel iedere keer eenzelfde stuk voor de Choco balls af. Nu gaan we de balletjes rollen! Leg de gerolde balletjes op de snijplank. Rol de Choco balls door de kokosrasp. Leg ze in een apart bakje/schaaltje of maak er een gezellige mix met de Lemon balls van! Je bent nu klaar! *Snack smakelijk, maar snack met mate en vergeet vooral niet te genieten!Bliss balls lemon

→ Een tip voor het rollen van de balletjes: maak je handen om de x aantal Bliss balls even vochtig onder de kraan. Zo blijft de inhoud minder aan je handpalm plakken en worden de snacks mooi glad!

Uiteraard kun je de Bliss balls nog versieren, mits ze goed plakkerig zijn. Dit kan bijvoorbeeld met kokos, sesamzaadjes of chiazaadjes zijn. De Bliss balls kun je direct uitdelen, opeten of in een afgesloten bakje vijf dagen bewaren in de koelkast. Bliss balls zijn iets minder plakkerig om beet te pakken als je ze eerst een kwartiertje/half uurtje in de koelkast zet.

4 thoughts on “Recept | Bliss balls, mijn twee favoriete smaken – Lemon & Choco!”

  1. Pingback: Vision Board |

Geef een reactie