mindstyle

Beoordelen

Judge
foto: Ryan McGuire – gratisograpy.com

(beoordeling)
een uitspraak over de hoedanigheid van iets of iemand

De laatste tijd heb ik het gevoel alsof ik overal op beoordeeld word. Op mijn werk, door vrienden en vage bekenden, in het ziekenhuis en ja, zelfs door mijzelf.

Soms is het goed bedoeld. Soms gewoonweg irritant. Soms positief, maar eerder ervaar ik het als vervelend.

Hou er eens mee op denk ik dan.

Het is niet erg dat mensen mij beoordelen. Over mij en mijn chronische ziekte. Dat dan we nu eenmaal allemaal. En dan niet eens iemand, maar denk ook eens aan iets. Hoe vaak lees jij reviews van een restaurant voor dat je er gaat eten? Of van een apparaat wat je aan wilt schaffen? Hoe belangrijk vind jij de mening van een ander voordat je deze zelf wilt vormen?

Het meest frustrerende is dat ik mezelf (negatief) beoordeel. Nu ben  ik altijd al een soort van negatief over mezelf ingesteld. Hier kan ik niets aan doen. Dat ben ik. In plaats van “je bent twaalf kilo afgevallen” denk ik “je bent er nog lang niet“. Of dat ik van mezelf mag vinden dat ik best oké om ga met mijn nieuwe manier van leven. No way José, ik zie altijd beren op de weg. Zie altijd de fouten die ik maak.

Toch ga ik steeds vaker denken: zoek het lekker allemaal uit.
Beoordeel maar. Je kent me toch niet – je weet niet wat er in mij omgaat. Of hoe ik me voel.
weet niet eens hoe ik mezelf voel.
wees niet te streng voor jezelf en probeer eens aan jezelf te denken in plaats van wat een ander van jou kan vinden.

Ik leef maar één keer. Doe dit op de, naar mijn inziens, best mogelijke manier.

Probeer zo eerlijk mogelijk te zijn, geef om anderen en probeer iedereen in zijn/haar waarde te laten. Ik zorg voor mijn medemens (al denk ik dat wat ik doe niet genoeg is) en probeer zo goed mogelijk voor mezelf te zorgen. Meer is er voor mij op dit moment niet mogelijk.

Who me?
foto: Ryan McGuire – gratisograpy.com

Ik weet dat ik geen knappe kop ben om geweldige uitvinding te verzinnen, of een wereldverbeteraar. Ik kan geen andere mensen genezen, heb niks met politiek en bemoei me niet met ‘de grote gebeurtenissen’ in de wereld.

Maar gaande weg heb ik wel geleerd om steeds meer vrede te hebben over  mijn eigen kunnen. Ik weet wie ik ben en wat ik kan. Laat anderen me dan maar beoordelen.

En hoe zit dat met mijn oordeel versus iets of iemand? Ja, ik geef een snel oordeel op  basis van de eerste indruk – slechte eigenschap van me, toch mens eigen – lees ook die reviews op het internet, maar ik heb geleerd om me open te stellen en me te  laten verassen. Dus die eerste indruk is zeker niet bepalend!

Oordeel jij (te snel)? Hoe beoordeel jij jezelf?

Geef een reactie