Batterij opladen

Phone

Photo: Viktor Hanacek – picjumbo.com

Dit stukje gaat niet over een gadget, maar over mijn eigen batterij.

Wat ik de laatste maanden merk is dat mijn conditie/energiehuishouding sterk achteruit is gegaan. Sinds mijn oogzenuwontsteking ben ik constant zo moe dat ik me er wel aan toe moet geven. Nu pas besef ik me dat dit een symptoom is van MS!

In de jaren voor de openbaring van mijn ziekte was ik ook wel moe, maar anders. Of dacht ik dat het een andere vorm van vermoeidheid was, omdat ik niet beter wist?

Waarschijnlijk heb ik in de afgelopen paar jaar voor maart 2015 roofbouw op mijn lichaam gepleegd zonder het te weten. Steeds maar doorgaan: werken, extra werken, mantelzorg, ziekenhuisbezoeken, hobby’s, huishouden, gezelligheid etc. etc. Nooit rust willen nemen.

Maar dat terzijde.

Als ik mijn energiebalans probeer uit te leggen, doe ik dat op de volgende manier: Stel dat mijn energie lijkt op die van de batterij van een smartphone

‘s Nachts wordt deze vaak opgeladen, zodat je er de volgende dag weer gebruik van kunt maken.

Je stelt je wekker op je telefoon in zodat je niet te laat op je werk komt, je krijgt keurig een melding van je afspraken. Dat kost je een stukje van je batterij. Gelukkig niet te veel, want hee – je haalt ‘m net uit de oplader. 

Dan komt het echte werk: tijdens of voor je ontbijt lees je het nieuws, twittert nog even, plaatst die ene leuke foto op Instagram, kijkt een filmpje op Youtube. Bam! Je zult zien dat je batterij al wat minder groen is…

Phone

Photo: Viktor Hanacek – picjumbo.com

Gelukkig, je gaat aan het werk en je telefoon staat op stand-by. Maar dan begint het weer: bellen, even de emails verwerken. O ja, nog even de review van het restaurant van vanavond opzoeken op het net. Een spelletje in je pauze, even kijken wie wat doet op Facebook. Slecht bereik, blijven zoeken voor beter bereik.

De batterij wordt gedurende de dag steeds leger en leger. Soms kun je aan je telefoon merken dat er moeilijkheden zijn, om al je snelle handelingen te verwerken. Blijven hangen, stilstaan van het beeld…Begin je al te schelden op ‘dat ding’? 

Opeens heb je nog ‘maar’ 10% accu.. OOPS! Snel je telefoon opladen… Je kunt toch niet zonder?!

Nu, in het echt kun je je lijf niet in het stopcontact stoppen om even op te laden. Voor het behouden van mijn batterij zorg ik dat ik voldoende nachtrust heb (al ga je dan extra vroeg naar bed). Dat ik overdag regelmatig pauzes neem. Tijdens deze pauzes rust ik uit en neem ik voeding tot mij waar ik energie van krijg. Verder probeer ik mijn taken van de dag zo gelijkmatig te verdelen over de gehele dag. Op je dertigste een middagdutje doen is trouwens geen dingetje om trots op te zijn. Dus, bij deze, jullie weten nu dat ik me hier een beetje voor schaam.

Stress is tegenwoordig uit den boze voor Mijn batterij!

Als ik stress ervaar, merk ik dat mijn energielevel in no-time naar het nulpunt schiet!

In de ochtend heb ik de beste kwaliteit van energie, de belangrijkste taken van de dag voer ik dan ook uit. Mijn concentratie is het hoogst, dus maar ik er graag gebruik van!

Daarnaast merk ik, dat als te veel ‘prikkels’ van buiten af (en ook nog eens tegelijk), op me af komen, mijn energielevel snel achteruit gaat. (Denk aan al die apps die op de achtergrond staan te draaien.)

Dit probeer ik zelf zo goed mogelijk onder controle te krijgen, ook al kan dit soms als desinteresse kunnen worden ervaren. Ik zie het meer als een stukje zelfbescherming, zodat ik geen zwart scherm krijg! 🙂

Advies

foto: Ryan McGuire – gratisograpy.com

Al deze dingen ben ik pas gaan toepassen tijdens het proces van het ervaren van mijn nieuwe ziektebeeld. Eigenlijk wel raar dat ik voor deze tijd mezelf geen rust gunde.

Goed, ik sliep wel – maar slecht. Snel even dit, nog even dat.. Veel te veel (negatieve) gedachten. Misschien herken je dit wel.

Ik kan je een tip geven: niet doen! Herken en erken je eigen grenzen en zorg goed voor je zelf! Een ander kan dit niet voor je doen! Neem de tijd, doe dingen in je eigen tempo, doe dingen die je energie kosten, maar ook die energie opleveren.

Zou mijn gejakker van invloed geweest zijn op het ontstaan van mijn ziektebeeld? Ik zal het nooit te weten komen.

Neem jij op tijd je rust, of ga je altijd maar door? Hoe zorg jij ervoor dat je je batterij weer kunt opladen?

4 Reacties

 1. Jeroen
  15 oktober 2015 / 09:12

  Superstukkie tekst,

  Ik heb tegenwoordig een planning, ik zorg ervoor dat ik van te voren weet wat mijn agenda is en hoeveel power me dat gaat kosten.
  Dus ik slaap ook s ‘middags en ga ook steeds vroeger naar bed…niet omdat dat nou zo gezellig is of zo, maar gewoon omdat ik het niet meer trek.

  Ik probeer te “sporten” (voor zover dat gaat bij MS hahaha) en dat geeft me ook energie.
  Leer je grenzen kennen en dat soort tips zijn geweldig, maar ik heb er nog steeds enorm veel moeite mee….zelfs nog na 10 jaar….

  Maar ik probeer positief te blijven,

  Jeroen

  • 15 oktober 2015 / 19:00

   Een planning werkt inderdaad heel goed, Jeroen! Toch blijf je, denk ik, onbewust steeds je eigen grenzen testen..kan me heel goed voorstellen dat dit nog steeds moeilijk is – ongeacht het verstrekken van de tijd. Positief zijn en blijven is de motivatie! Daar hou ik je aan 🙂

Geef een reactie