mindstyle Multiple Sclerose

Angst (voor je eigen lijf)

cloud
foto: kaboompics

Angst, een natuurlijke reactie van je lijf op gevaar. Het geeft een belangrijk signaal af aan je lichaam. Zo kun je mogelijk gevaar ontwijken. Naast angst van buitenaf, bestaat er ook angst van binnenuit. Denk bijvoorbeeld aan angststoornissen – hier heb je vaak constant last van en kan je (dagelijks) leven enorm beïnvloeden.

Angst, ja dat krijg je wel als een, voor jou totale vreemde (de neuroloog-assistent) zegt: “je hebt alle symptomen van MS”. Wat er dan door je heen gaat is onbeschrijfelijk. Ik had totaal geen besef toen ik van het oogziekenhuis werd doorverwezen naar het EMC dat ik iets ernstig zou kunnen hebben. Ook met de onderzoeken dacht ik nog: niks aan de hand. Ze overdrijven maar wat.

Totdat ik twee maanden daarna een raar tintelend gevoel kreeg in mijn voet, wat gedurende de nacht steeds verder omhoog trok. Tot aan mijn middel voelde ik niks meer. Afijn, een paar dagen paniek, maar toch afwachten om niet al te overhaast het ziekenhuis te bellen.

Je zult een telefonische afspraak moeten maken met je MS-verpleegkundige

was wat ik te horen kreeg. “Die is er volgende week dinsdag weer”. Nou sorry hoor, toen schoot ik helemaal in een stuip. Gelukkig werd ik diezelfde dag toch nog teruggebeld door een andere MS-verpleegkundige. Zo heb ik geleerd wat dit gevoel is: sensibiliteitsstoornissen.

Hoort bij het verloop van de ziekte. Fijn.

Dan komt er nog een andere grote angst boven: kom ik in een rolstoel? Hoe lang kan ik nog normaal blijven functioneren? Zou ik nog wel zelfstandig kunnen leven? En niet te vergeten: hoe lang heb ik nog om zo ‘normaal’ mogelijk te blijven? Heb ik nog wel wat aan de kwaliteit van mijn leven of kan ik net zo goed van de brug springen? Ben ik wel sterk genoeg om met alle tegenslagen om te kunnen gaan?

Zoveel vragen, want ondanks dat je toekomst nooit zeker is, is deze nu in één keer van de tafel is afgeveegd.

En dat, mijn lieve lezers, is nu mijn grootste angst: er is geen genezing mogelijk. Niemand weet hoe snel (of hoe langzaam) de ziekte zich zal openbaren.

Mijn toekomstplannen om een eigen zaak te openen en weer terug te verhuizen naar Rotterdam. Foetsie. Misschien een gezin of al is het maar een huisdier. Weg. Reizen, zal dat nog mogelijk zijn? Blijven werken? Allemaal onzekerheid.

Om angst in je leven te ervaren is verschrikkelijk, van het je onveilig voelen in je eigen lijf tot aan een ritje in het spookhuis (-je snapt vast wat ik bedoel). Dat gun je niemand.

Er zijn zo veel verschillende soorten angst. En hoe mijn variant heet, weet ik niet.

Ik ben zeker geen specialist om tips hierover te delen, hoe je het beste je angst kunt overwinnen. Sterker nog: ik weet niet eens hoe ik mijn eigen angsten goed kan overwinnen! Wat ik merk is dat wanneer de angst toeslaat, ik negatieve gedachten krijg, over datgene waar ik bang voor ben.

hoogtevrees
foto door: Alex Wong – unsplash.com

Het enige wat ik wel weet: je moet gewoon doorgaan. Probeer in jezelf te blijven geloven, heb vertrouwen dat het hoe dan ook wel goed gaat komen. En probeer het negatieve om te buigen naar iets positiefs. Laat ik me tegenhouden door mijn ziekte? Of maak ik er hoe dan ook iets moois van?!

Tot dan, ben ik af en toe gewoon bang voor wat komen gaat. Ook dat mag. Maar niet te vaak!

o, naast mijn nieuwe grootste angst heb ik nog een paar ‘normale’ dingetjes waar ik best bang voor kan zijn. 😉 Denk aan hoogtevrees, spinnen, spreken voor een grote menigte… Wat is jouw angst?

Geef een reactie