MS Sessions 2017
lifestyle Multiple Sclerose persoonlijk reizen

Het avontuur dat de MS Sessions heet! (in Praag!!)

De MS Sessions in Praag. Het begon allemaal eind Augustus. Ik zie een oproep van de MSVN op Facebook voorbijkomen over de MS Sessions. Er zijn nog enkele plekken over, je kunt je nog inschrijven! Een paar maanden eerder heb ik al zo’n dergelijke oproep op het Facebook account van Shift.MS (UK) voorbij zien komen, niet beseffende dat deze oproep bestemd was voor jongeren in heel Europa. Overigens, voor er enig commentaar komt (van Jeroen bijvoorbeeld), ik val nog onder de categorie ‘jongeren’. 🙂

Vlak voor onze zomervakantie besluit ik toch maar om de stoute schoenen aan te trekken. Tegenwoordig is mijn levensstandaard met MS iets anders geworden, hierdoor dwing ik mijzelf om compleet buiten mijn comfortzone te stappen. Een tip tussendoor voor jullie: doe het, buiten je comfortzone stappen! Dit voelt zo goed!

Dus een paar dagen voor onze vakantie zit ik te broeden op mijn CV en motivatiebrief. Beiden in het Engels. Nu ben ik niet zo sterk meer in mijn talen, dus die grijze massa met witte vlekken werd behoorlijk aan het werk gezet! De MSVN werd benaderd voor een aanbevelingsbrief.


MS Sessions

Tijdens de vakantie zaten we bovenop een berg, zonder internet. Toch wilde ik weten of de aanbevelingsbrief al in mijn inbox is verstuurd. Rekkend en strekkend, bijna van de berg afrollend voor signaal, daar stond ik dan. Die Italianen zullen wel gedacht hebben… La dolce vita…Hm. Verslaafd aan internet?! Wellicht een beetje, maar met een wel heel goede reden! Eind September, net na onze vakantie hoor ik dat ik door de tweede ronde ben gekomen. Van alle inzendingen ben ik één van de 120 mensen die, op basis van een volledige beurs, naar Praag mag! Ongemerkt ben ik van het ene avontuur in het andere beland.

Zoiets bijzonders heb ik nog nooit meegemaakt! Dat ik na mijn diagnose, na alle ellende, ontslag, etcetera dít mag mee maken. Ik, diegene die ook maar wat doet… Ik mag een land vertegenwoordigen! Afijn, een spannende periode volgt. Twee Praag-specialisten worden ingeschakeld, want ja, wat moet je gezien hebben als je in Praag bent? Veel te veel spullen worden ingepakt, zucht – waarom toch?!, en een paar dagen voor vertrek word ik benaderd door een mede MS Sessions ganger en kamergenoot uit Nederland, gelukkig ben ik niet de enige! We ontmoeten elkaar op het vliegveld en gedurende het hele festival ervaart volgens mij iedereen diezelfde magische klik met elkaar. Je hoeft natuurlijk niet met iedereen goed op te kunnen schieten, maar we hebben wel één ding samen gemeen: die belachelijk irritante MS. In elkaar vinden we herkenning, motivatie, maar vooral openheid en vriendschap. Want dat is er ontstaan na slechts één weekend.

Czech Airlines

Laat het avontuur beginnen…

Een aantal van ons komen gelijktijdig aan in Praag, mijn dankbaarheid voor Facebook is weer dankzij dit event wat gegroeid. Dankzij FB hadden we al ruim van te voren contact met elkaar. Hier kunnen we ons enthousiasme met elkaar delen. We kunnen onze reizen met elkaar afstemmen, want hee, het is verdomde spannend om in je eentje naar zo’n event te gaan! En dan ook nog eens voor velen in een vreemde stad! Vanaf het vliegveld vertrekt een klein groepje met het OV, weer anderen gaan met de taxi naar het centrum en sommige wachten nog.

Karelsbrug

 

Alle aanwijzingen over hoe te reizen en alles wat we moeten weten is van te voren medegedeeld door de organisatie. Perfect geregeld! Eenmaal bij ons hotel gekomen blijkt onze kamer al klaar te zijn en kunnen we onze bagage kwijt. Wat een fantastisch hotel, die bedden…. Echt een beloning na een paar dagen hard werken! We besluiten te gaan lunchen en daarna even de stad in te trekken. We zijn tenslotte in Praag, dan moeten we hier toch wel iets van gezien hebben?! In een beperkte tijd hebben we toch nogal wat van de stad mogen zien. Het oude centrum, het Oude Stadsplein, de Astronomische klok, de Karelsbrug, de Tynkerk, een glimp van de buitenkant van het Museum Kampa en weet ik wat nog meer. Per direct ben ik verliefd geworden op deze stad. Hier wil ik zeker nog een keer naar toe reizen om deze stad nog beter te leren kennen!

MS_Sessions_first_night

Energie voor honderd

’s Avonds begon het event met drankjes, gevolgd door een diner. Het bijzondere aan deze avond was, dat iedereen zo open en positief in het leven staat. Iedereen kletste met elkaar, we hadden het allemaal erg naar ons zin en zijn bovenal oprecht geïnteresseerd in elkaar. Belangrijke vragen zoals ‘Waar kom je vandaan?’, ‘Wat is je leeftijd?’ en ‘Wat vind je leuk om te doen?’ stonden bovenaan. Pas daarna volgde vragen zoals ‘Hoe lang heb je je diagnose al?’, ‘Werk je nog?’ of ‘Hoe gaat het met je?’. Niks geen kliekvorming, koele handjes, drie zinnen of zo’n zielige blik van “Oh, je hebt MS, ach gut meid toch”, zoals op vele bijeenkomsten, recepties en verjaardagen nog wel eens het geval kan zijn…

Per direct is er een energieveld ontstaan, welke niet meer is opgehouden! Zoiets heb ik nog niet eerder morgen ervaren! Zelfs twee dagen na het event was ik een wervelwind in huis, Fred wist niet wat hem overkwam. 🙂 Ik voelde me uitstekend, had energie voor tien (weg MS vermoeidheid, of nou ja, die werd gewoon weggedrukt) en ik handelde als die Tjakka-mijnheer van vroeger. Nu, op dag vier, is helaas die impact een stuk minder geworden. De dagelijkse beslommeringen komen weer om het hoekje kijken, de piek van de positieve rush is weer voorbij. Toch ben en blijf ik bijzonder geïnspireerd door dit event. Hoe en waarom? Dat vertel ik je in de aankomende artikelen! Deze moet ik nog wel schrijven, maar er is zo veel in een korte tijd gebeurd dat ik beetje bij beetje mijn gedachten en gevoelens aan het ordenen ben.

Blijf je me volgen? In komende artikelen vertel ik je meer ove dag 1 ‘A New Reality‘ en dag 2 ‘Rule the World‘. Daarnaast deel ik mijn meest waardevolle opgedane lessen én mijn plannen om een nog positievere wending in de MS community te gaan geven! Bedankt voor je begrip dat de artikelen niet direct online staan, er is zo veel toe doen!

4 thoughts on “Het avontuur dat de MS Sessions heet! (in Praag!!)”

  1. Ik herken jouw beschreven energieveld. Terwijl jij naar MS sessions was, ben ik van 23-25 november naar een klooster geweest voor een stilte retraite. Ik kwam daar helemaal zen van thuis, vol energie. Ook een soort van wervelwind. Hoezo MS? IK heb nergens meer last van. Nou, de wervelwind is weer gaan liggen. Langzaam maar zeker kak ik weer een beetje in. En toch voel ik me vast besloten om dit gevoel wat ik vorig weekend had, vast te houden. Het voelde namelijk zo goed. Blijf nagenieten van je Praag avontuur, zoooo bijzonder!

    1. Hi Natascha! Bedankt voor je reactie! Sorry voor mijn late bericht, hier is ook de wervelwind gaan liggen… Enorm zelfs! Haha, iets met nieuw evenwicht vinden met alle nieuwe kennis en plannen. Lijkt me een prachtige ervaring, de stilte retraite! Fijn dat dit voor jou zo’n soortgelijke ervaring heeft opgeleverd – wat een ongelofelijk heerlijk gevoel nietwaar?! Blijf jij ook alsjeblieft nagenieten?!

Geef een reactie