2019
Geen categorie

2019. Een bijzonder jaar, besproken in 4 vragen.

De laatste dagen van het jaar zijn aangebroken. Wat is 2019 toch snel voorbij gegaan! Ik kan het niet laten om wat zelfreflectie met jullie te bespreken. Kijken jullie wel eens terug zo aan het eind van het jaar?

Eens kijken welke lessen we dit jaar geleerd en vooral wat je over jezelf hebt geleerd. Om dit te doen, stel ik een aantal vragen aan mijzelf. Niet te veel, want dan kun je bezig blijven. 😉

En als we toch bezig zijn, zullen we dan gelijk onze doelen opstellen voor 2020?


2019. Een bijzonder jaar, besproken in 4 vragen

Allereerst, mijn gevoel bij dit jaar. Gevoel staat voor mij enorm centraal. Ik ben een echt gevoelsmens en ben bijvoorbeeld erg gevoelig voor de sfeer van de omgeving.

Wat voor gevoel heb je over 2019?

Mijn gevoel over 2019 is goed. Het is een sociaal, gezellig en uitdagend jaar geweest met veel leuke dingen, leuke ontmoetingen en nieuwe uitdagingen. Dit jaar kan ik met een zeer prettig gevoel afsluiten!

Wat is er goed gegaan?

Mijn vrijwilligerswerk, de persoonlijke ontwikkelingen die hierdoor ontstaan zijn, enorme groei in mindset, mijn stabiele gezondheid, mijn relatie, heel veel leuke dingen mogen doen, eerder de balans kunnen vinden of herpakken, project Luxemburg met als toppunt de realisatie van het PASS magazine.

Natuurlijk kan niet alles goed gaan, er gaan ook weleens wat dingen niet. Dat hoort bij het leven nietwaar? Hierdoor volgt de vraag:

En wat ging er minder in 2019?

Mijn eerder genoemde stabiele gezondheid. Dat ik redelijk stabiel blijf, wil niet zeggen dat ik geen last heb van klachten. Ik weet bijvoorbeeld dat ik gevoelig ben voor prikkels, alleen heb ik gemerkt dat ik er dit jaar sneller op reageer. De cognitie, of soms eerder het gebrek aan. Alzheimer Light, zo noem ik het maar gekscherend. Maar grappig is het niet.

Oh, en mijn vermoeidheid. Het lijkt wel of deze nog veel meer aanwezig is dan normaal. Toch weet ik wel hoe dit komt, ik probeer steeds mijn grenzen te verleggen (want hè: k#t MS) en hoe je dit ook probeert… Uiteindelijk betaal je toch iedere keer zelf de hoge rekening.

Wat ook minder goed ging was de planning opmaken. Dit heb ik soms weken overgeslagen omdat ik het beu was om iedere dag in te plannen. Ook al weet ik dat dit beter is, om zo op tijd mijn rust te pakken, ‘gewoon’, minder productief leven is ook weleens heerlijk! Ik ben nog steeds een enorme fan van de Structuurjunkie planner. Zeker omdat deze zo flexibel in te delen valt, hierdoor kan ik ‘m wel weer in het nieuwe jaar blijven gebruiken!

Ook het innemen van mijn vitamine D mag wat nauwkeuriger gebeuren. Ik ben dit jaar overgestapt naar capsules. Nu heb ik een flinke voorraad, goed opgeborgen in de la. Alleen die la is een verzamelplaats voor alles en nog wat, waardoor de capsules onderop zijn komen te liggen. Kun je al raden wat er is gebeurd? Iedere week vul ik netjes mijn week voorraad voedingssuplementen aan in de box, maar ik kwam na de opruim sessie van vorige week erachter dat ik de capsules al een paar weken niet heb ingenomen! Oeps…

Schrijven is er bij ingeschoten. Ja, ik heb geschreven. Maar niet voor de blog of voor de site van stichting CSS. Wel voor het PASS magazine en ik merk dat ik schrijfmoe ben geworden. Totaal geen inspiratie meer, of ik kan niet op de juiste woorden komen. Ook twijfel ik over mijn schrijfstijl en ondanks de tips uit de schrijfclub lijkt er niet echt een groei in te zitten.

Heb ik iets geleerd dit jaar?

Ja zeker! Dat ik meer kan dan dat ik zelf dacht! Het is leuk om je grenzen op te zoeken en er soms overheen te gaan. Dat dit soms minder leuk kan zijn is (achteraf als je lijf zeer doet of je slapeloze nachten hebt, maar hier staan we liever niet bij stil).

Ik ben nog steeds in staat nieuwe dingen te leren: bijvoorbeeld van een idee van een magazine naar de realisatie ervan. Best intens als je niet uit ‘het vak’ komt of er geen opleiding voor hebt! Waar begin je? Bij het begin. Als je idee goed is, en je gelooft ontzettend in dit idee dan maak je het waar. En die intrinsieke motivatie is het mooiste wat er bestaat. Oh en filmen: dat is een hele nieuwe uitdaging voor mij!

Wat ik ook nog in 2019 heb geleerd is dat ik ontzettend kan genieten van de leerzame reizen die ik mocht maken door de MS. Dat ik nieuwe warme vriendschappen om mij heen heb. En dat dit heel bijzonder is.

Daarnaast heb ik geleerd dat ik mijn eigen adviezen niet altijd even goed opvolg en dat ik dit in 2020 maar eens moet gaan doen. Ook heb ik geleerd dat ik lang niet alles zelf kan en dat ik nog meer hulp moet gaan vragen.

Ik heb geleerd dat ik mij beter aan een groot project kan houden als ik een duidelijke drie maanden planning opstel en deze duidelijk in het zicht ophang. Dit geeft mij rust en structuur, iets wat ik echt nodig heb!

Dat ik soms zelf een buddy of een coach nodig heb. Ik heb dit jaar geleerd dat ik zo veel dingen leuk vind om te ondernemen, dat ik niet kan kiezen. Op tijd “nee” zeggen is een verbeterpunt voor 2020. En leren kiezen.

Waar ben jij het meeste trots op? Was 2019 een goed jaar voor jou?

Geef een reactie