Recept | Chocolade uit het hart

Valentijn chocolade

Een tijdje geleden las ik in een artikel dat chocolade voor MS patiënten toch niet zo schadelijk zou zijn. Nu heb ik hier zo mijn bedenkingen over, maar toch – we praten wel over chocolade hè?!

Ja, jullie mogen het best weten – ik was en ben een liefhebber van chocolade! Nu lukt het me al aardig om er vanaf te blijven, maar vroeger kon je me altijd verassen met repen van Chocstar of Tony’s Chocolonely. En nu mag dat niet meer.. Snik!

Ik weet het, chocolade blijft niet goed voor ons MS’ers. Één keer per jaar mag ik van mezelf een klein beetje ‘ongezond’ snoepen. Speciaal voor Valentijnsdag heb ik wat ideetjes. Het is en blijft de dag van de liefde. Mijn liefde voor mijn lover en chocolade steek ik niet onder stoelen of banken.

Of eigenlijk gebruik ik Valentijnsdag en mijn blog om een excuus te vinden om te mogen zondigen 0:)…. Hoe houden jullie je leefpatroon of dieet vol? Zondigen jullie wel eens?

Lees wel: ik weet dat er heel veel mensen voor of tegen zijn in combinatie met MS. Ik weet dat het niet goed voor je is, maar ik heb onderstaand recept zelf getest – met mate – en ik heb na het testen hiervan, geen klachten ondervonden.

Onthoudt daarnaast: je lover heeft veel meer chocolade dan jij (MS’er), omdat je maar met een klein stukje al tevreden bent! Hè, wat naar… en toch bonuspunten scoren bij je geliefde! Yeah! De perfecte combinatie. Lovers van, dat wordt in de keuken staan!

Chocolade uit het hart

chocoladereep detail

Wat is er nu specialer dan zelf een chocoladereep maken? Met hartstikke gezonde ingrediënten! Niet alleen voor MS’ers!

Wat heb je nodig?

Raw Chocolate

1 chocolade reep Raw Chocolate 86%
1 handje ongebrande noten, mix
1/2 handje cranberry’s
1/2 handje gemalen kokos
1 tl honing
optioneel: kaneel (let op of jij of je partner hier wel tegen kan!)

pan
schaaltje (wat in de pan kan hangen, voor de au bain marie techniek)
spatel
vorm om de chocolade in te gieten, of heb je deze niet (net als ik) dan kun je een vel bakpapier gebruiken

Wat gaan we doen?

1. Handje nootjes iets fijner hakken in kleine stukjes. Houdt nog enkele nootjes apart ter garnering.
2. Houten snijplank (of ander glad voorwerp) bedekken met bakpapier.
3. Chocolade au bain marie smelten, tot een gladde massa.

Let op: is de chocolade helemaal gesmolten? Zet dan het vuur lager, anders gaat de chocolade verbranden!

4. Gehakte nootjes en honing door de chocolade roeren.
5. Maak het vuur uit en schenk de chocolade uit het schaaltje op het bakpapier.
6. Verdeel de chocolade over het bakpapier met behulp van de spatel. Eigenlijk is het een grote chocoladerots maken, net als vroeger!
7. Strooi de nootjes die je bij stap 1 apart hebt gehouden in de chocolade en verdeel de cranberry’s over de chocoladereep.
8. Laat de chocolade iets harder worden en strooi dan het kokosschaafsel over de chocoladereep.
9. Plaats je zelfgemaakte chocoladereep in de koelkast en wacht minstens 24 uur om deze aan je geliefde te geven. Niet proeven!

IMG_6013

photocredits: Eauquideauqui

10. Breek de chocolade in grove stukken. Pak je zelfgemaakte chocoladereep mooi in, doe er vooral veel hartjes bij en serveer de reep met een roos tussen je tanden.

Eet smakelijk en fijne Valentijnsdag!

 

4 gedachten over “Recept | Chocolade uit het hart

  1. Jeroen schreef:

    Bedankt voor je recept, ik ga het gewoon proberen.
    Mijn lover (mijn vrouw dus!) houd wel van chocolade…dus…

    Ik geef er niets om, ik snoep eigenlijk helemaal niet.
    Nooit gedaan ook, alleen wel chips en noten maar daar ben ik ook mee gestopt want ik krijg van de pinda’s een allergische reactie (?!?!?!)
    Vind bier en drank wel lekker maar dat doe ik ook met mate (drink zoiezo geen “drank” meer) alleen nog bier.

    Ben namelijk doodsbang dat ik door alcohol weer een aanval krijg….

    Wat mijn dieet betreft is het zo dat ik als broodbeleg alleen maar ham/kalkoenfilet of filet amercan en kaas of jam neem, geen suiker…., zo min mogelijk zout.
    Zo veel mogelijk groente, weinig aardappelen maar wel weer gehakt, kip en soms vis.
    Heel af en toe een karbonade of speklapjes.

    Tja, ik heb wel MS diëten gevolgd vroeger, maar ik had wel gewoon schubs.
    Bovendien werd ik er moedeloos van omdat het voor mij…ja lees goed VOOR MIJ geen toegevoegde waarde had qua MS.

    Dus bestaat mijn voedingspatroon vooral om mijn gewicht te controleren en natuurlijk mijn cholesterol!

    • Nicole Donal schreef:

      Ze zal erg blij met je zijn, Jeroen! Wat lief van je, dat je dit voor haar gaat maken…

      Ja, die voeding weet wat. Ik ben wel blij met mijn ‘nieuwe levenswijze’ – ik ben een paar weken van mijn dieet afgestapt, maar ik voelde me er toch niet lekker onder. Dus nu toch terug naar “het MS-dieet” of hoe je het ook wil noemen. Ik voel me er goed bij! Tot nu toe nog geen schubs, even afkloppen, alleen erg last van de nevenklachten 🙁

      Stuur je me nog een fotootje van je reep?

Geef een reactie