prednison
Multiple Sclerose persoonlijk

Prednison, een stootkuur bij Multiple Sclerose

Vandaag is het zo ver. Ik heb een schub en ik heb gekozen deze te laten behandelen met een stootkuur. Van prednison.

“Een stootkuur wordt bij MS gebruikt om de schub onder controle te krijgen”

Eerder heb ik dit artikel geplaatst dat ik schub vrij was. Nou.. Mooi niet! En dat is flink balen. Deze schub is waarschijnlijk ontstaan door vermoeidheid en stress. De artsen kunnen dit niet bevestigen nog ontkennen, maar dat het van invloed is om een nieuwe schub te veroorzaken.. Echt wel! Ik wil je echt meegeven: extreme vermoeidheid en stress is niet goed voor je!

Dit keer is mijn rechteroog flink aan de beurt, vorig jaar zag ik met het linkeroog helemaal niets meer (met rechts nog een klein beetje). Ik heb dit laten zien in een vorig artikel.

Prednison wordt gebruikt om ontstekingen tegen te gaan

De Pred-kuur is een bewuste keuze van mij en het is altijd maar even afwachten of deze zal helpen of niet. Toch heeft deze de vorige keer goed bij mij geholpen, dus in overleg met de neuroloog hebben we besloten een driedaagse kuur, prednison 1000mg, te ondergaan om de klachten ietwat sneller te doen verhelpen. Hoe dan ook, ik moet gewaarschuwd zijn dat er restverschijnselen kunnen blijven. Meestal ondervind je binnen een paar dagen of drie weken een positief effect op de kuur.

Erasmus MC

Binnenkort plaatst ik een filmpje over wat ik allemaal meeneem tijdens mijn VIP- behandeling in het ziekenhuis.. Net als met vakantie neem ik ook hier veel te veel mee! Oeps! #girlproblems

Hoe gaat zo’n opname te werk? Je komt namelijk niet zomaar tot een besluit van “even een Prednison kuurtje erin stoppen en we gaan weer verder”. Lees hieronder verder hoe ik tot zo’n opname ben gekomen.

prednison

prednison

Mijn opname voor een tweede Prednison kuur

 • toen mijn klachten zijn begonnen heb ik braaf 24 uur gewacht (lees: 36 uur, lekker eigenwijs) voordat ik de MS verpleegkundige heb gebeld. Zij heeft de klachten met me doorgenomen en overleg gehad met mijn neuroloog.
 • daarna heb ik het advies gekregen om rust te nemen. Nou, ik kan je vertellen dat je toch niets anders kunt doen dan lamlendig voor je uit staren. Jeetje wat voel je je tijdens een schub ellendig zeg!
 • de neuroloog heeft na een aantal dagen contact met me opgenomen. Doordat mijn klachten niet waren verbeterd, kon ik de volgende dag al op het spreekuur komen.
 • tijdens dit spreekuur zijn er onderzoeken gedaan en hebben we gezamenlijk besloten om over te gaan tot een prednison kuur.
 • De volgende dag kon ik beginnen! Tijdens het schrijven van dit artikel giert de Prednison me door het lijf. De eerste dag is begonnen, nog twee te gaan.

Bijwerkingen

Van prednison kun je flink wat bijwerkingen krijgen, waarvan dit de belangrijkste zijn:

 • hoofdpijn
 • maag- /darmklachten
 • spierklachten
 • oedeem
 • misselijk
 • diarree/verstopping
 • duizeligheid
 • stemmingswisselingen
 • hartritmestoornissen
 • tijdens de stootkuur: een metaalachtige smaak in je mond
 • dik gezicht
 • rode huid
 • opvliegers
 • zweten
 • broze botten, osteoporose – dit bij herhaaldelijk gebruik van prednison
 • hyperactiviteit, gevolgd door enorme lamlendigheid
 • slapeloosheid
 • ’s nachts veel naar het toilet
 • vreetbuien (bloedsuikerspiegel schommelt flink)
vreetbui prednison
Niet goed.. Stomme vreetbuien!
Plofkop prednison
aaaaaaah, schrikken van jezelf in de spiegel..

Op dag één dacht ik nog dat de klachten mee vielen. Helaas! Die avond begonnen de klachten hoor… Balen! Krijg je eerst een hyper aanval van een uur. Tijdens die hyper denk je “wauw, ik heb me lang niet zo goed gevoeld, ik kan de hele wereld aan” – om vervolgens de rest van de dagen in te storten als een hoopje ellende. Nog rotter is, dat je de hele nacht niet kunt slapen. Terwijl je al zo brak bent! Verder heb ik alle bijwerkingen die hier boven staan wel zo’n beetje gehad dit keer. Alleen de broze botten kan ik nog niet controleren..;)

Het meest vreemde, wat ik vorige keer niet had tijdens de stootkuur, is dat ik nog meer last van bijwerkingen kreeg toen ik weer thuis was. Heel erg down. Niks kunnen, behalve liggen. Misselijk. Zwak. Bijna niet kunnen lopen. Een plofkop (en opgezet lijf, mijn broeken gingen niet meer dicht!) en rood gezicht. Acné en een hele schrale huid. Een krokodillenhuid is er niets bij..

Je kunt wel zeggen dat ik echt uitgeschakeld ben. Ik moet echt weer een beetje mens gaan worden, dit is vreselijk zo!

Tips voor tijdens en na de stootkuur:

 • zorg ervoor dat het infuus niet te snel inloopt, anders kun je hier misschien last van krijgen
 • neem voldoende rust
 • drink genoeg, veel meer dan dat je gewend bent!
 • poets je tanden niet alleen ’s ochtends en ’s avonds, maar ook voor je powernaps
 • eet een dropje (of een dadel), dit helpt als je een metaalachtige smaak ik je mond krijgt. Dank je wel voor de tip, Sabine! Witte druiven schijnen enorm te helpen en is wat gezonder dan dropjes of zuurtjes..
 • neem slippers/pantoffels mee (die was ik de eerste dag vergeten, op je sokken door het ziekenhuis banjeren.. Niet zo’n goed idee)
 • vergeet geen boek, tablet of wat je graag doet mee te nemen. Mijn telefoon was mijn beste vriend, die afgelopen drie dagen!
 • reinig je lichaam sneller na de kuur door Keltisch zout toe te passen (binnenkort meer hierover)
 • heb je net als ik last van een huidallergie na de kuur? Behandel je huid iedere dag met kokosolie
 • wil je vocht kwijtraken? Eet dan rauwe bleekselderij
 • vergeet niet te lachen (naar jezelf), je voelt je al afgrijselijk genoeg..
 • hou je naasten, familie en vrienden op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, wie weet heeft er iemand een extra pannetje soep over.. (m.a.w. wat extra zorg en liefde kan zeker geen kwaad)

Sterkte als jij ook een prednison kuur moet ondergaan! Heb jij nog tips om met de stootkuur en de eventuele bijwerkingen om te gaan? Ik zou ze graag van je horen, laat hieronder een reactie achter!

8 thoughts on “Prednison, een stootkuur bij Multiple Sclerose”

 1. Heftig weer Nicole. Je weet de lezer door je manier van schrijven (losjes met de nodige humor) toch mee te nemen in dit vervelende proces. Prednison is echt een paardenmiddel, mijn man heeft het ooit gehad bij een (gelukkig tijdelijke) gezichtsverlamming. Heel veel wisselende stemmingen had hij toen. Hopelijk. Ben jij snel van de bijwerkingen af. Beterschap xxx

  1. Dank je wel! Tja, met humor kun je de boel redden! Mijn mening tenminste 😉 Ha! Stemmingswisselingen, daar had ik geen last van (vriendlief dacht hier anders over..)! Bijwerkingen verschillen echt per keer, blijf het toch maar vreemd vinden: medicatie voor het een, zoveel bijwerkingen door medicatie.. Ach, we doen het er maar weer mee..

 2. Ook ik ben aan de prednison momenteel… Ook weer een schub. Totaal anders als die van jou maar toch…!
  Gelukkig ben ik niet opgenomen. Elke dag een paar uurtjes naar t ziekenhuis. Vandaag de laatste keer. Ook heb ik (tot nu toe) gelukkig weinig bijwerkingen. Nog geen hypers enzo gehad😉 . Ook slapen gaat goed. Wel wat kort maar ik doe niets de hele dag dus verwacht ik ook niet anders. Ik wens je heel erg veel sterkte; ik weet (een beetje) wat je doormaakt. Hou je taai en ik hoop dat de kuur wederom een goede uitwerking heeft!

  1. Oh Edith, wat vervelend om te horen zeg! Wat voor schub heb jij? Dat is toch ook wel fijn, in je eigen bed slapen! Ik had dat ook hoor, ’s ochtends melden en laat in de middag weer weg. Heerlijk, zonder bijwerkingen! Hoe is het vandaag gegaan? Nu maar hopen dat de klachten snel bij je afnemen, merk je al iets?

 3. Dag Nicole,
  Hier een mede MS mens!
  Ook ik heb een 3 weken geleden een Prednisonkuur ondergaan…voor het eerst.
  Ik ben blij over de ‘misselijkheid’ te lezen…daar heb ik dagelijks last van. Het ergst in de loop van de middag en het vermoeiende /sombere gevoel gaat ook niet 123 over.
  Ik dacht: Prednison! Opknappen!!! maar dat valt tegen. Maar ok ook deze dip gaat voorbij..
  Veel sterkte allemaal, groetjes!

  1. Hi Astrid,
   Onwijs bedankt voor je reactie. Hoe gaat het nu met je? Hopelijk gaat het beter! Tja, de Pred-kuur laat je wel slecht voelen, maar tegen de klachten van de schub heeft het wel geholpen. Althans, bij mij dan. Hoe is dit bij jou?

   Wellicht een tip voor je om je lichaam te reinigen na de kuur met Solé. Hier heb ik in een artikel over Keltisch zeezout over geschreven. Sterkte met alles!

Geef een reactie