Recept | Gezonde Snickerstaart

Snickerstaart1

Soms, heel soms, heb ik lekkere trek. Dan moet ik er wat aan doen, dus ging ik eindelijk iets uittesten wat op mijn to do-lijstje stond. Tijd om een snickerstaart te maken!

Geïnspireerd door de lekkere traktaties van Sue (hier volgt later een review over – mits ik het nog weet, anders ‘moet’ ik weer langs..) ben ik op zoek gegaan naar recepten voor een gezonde taart.

Toen passie daar opeens… de gezonde snickerstaart. Oh my! Waar was je al die tijd?! Deze ga ik uitproberen!

Lees wel: ondanks dat deze taart goede ingrediënten bevat is het niet aan te raden om de hele taart in je eentje op te eten. Dat is minder gezond. Uitdelen dus! Maak je een ander ook weer blij.

Mijn recept voor de gezonde snickerstaart

Snickerstaart

Wat hebben we nodig?

springvorm +/- 18 cm
spatel
pan
schaaltje wat in de pan past (au bain-marie techniek)
bakpapier
keukenmachine

voor de bodem
4 – 6 dadels, ontpit (liefst Medjool dadels)
100 gr             rauwe amandelen
1 el                  rauwe cacaopoeder
1 snufje vanille (merg uit het stokje

voor de vulling
100 gr kokoscrème
100 gr gemengde notenpasta
1 el       tahin
0,5 el    azijn (als citroenvervanger)
3 el       honing
3 el       kokosolie, gesmolten
1 snufje vanille (merg uit het stokje)

voor de topping
90 gr     pure chocolade, Raw Chocolate 86%
3 el        kokosolie
2 tl         kokosrasp (als garnering)

*notitie: kokoscrème kun je makkelijk zelf maken. Zorg voor een goede kwaliteit kokosmelk, welke niet is aangelengd met water. Meestal te verkrijgen bij de toko of een fair trade merk bij de supermarkt.

Zet het blikje een nachtje van te voren op z’n kop in de koelkast. Het kokosvet zal zich gaan scheiden van het kokoswater. Nu kun je het kokosvet (= kokoscrème) er af scheppen!

ST kokoscreme
Wat gaan we doen?

1. Springvorm bekleden met bakpapier.

Ik wilde per se mijn hartvormige springvorm gebruiken, deze is iets groter waardoor mijn taart wat platter is geworden. Bovendien heb ik mijn eigen recept hierdoor iets aan moeten passen (iets meer gebruiken dan opgegeven). Gelukkig is dit gemakkelijk om te doen!

2. Keukenmachine erbij pakken en de rauwe noten fijnmalen. Daarna gaan we de dadels, cacaopoeder en vanille bij het notenmengsel voegen.

De machine laten draaien totdat alles goed vermalen is en een beetje gaat plakken.

3. Het mengsel over de bodem van de springvorm verdelen.

ST bodem

4. Even afwassen tussendoor: we maken de keukenmachine schoon voor ronde 2!

5. Au bain-marie de kokoscrème verwarmen. Hierdoor voorkomen we dat deze gaat schiften. Ondertussen gaan we in de keukenmachine de noten met de tahin tot een gladde pasta mengen.  Azijn, honing en de vanille toevoegen. De kokoscrème is ondertussen warm, deze mag ook bij het mengsel. Goed mengen met de keukenmachine. Lekker laten draaien.

6. Terwijl de vulling aan het draaien is, verwarmen we de kokosolie (wederom au bain-marie). Zodra deze helemaal gesmolten is, voegen we deze beetje bij beetje toe aan de vulling. Let op: de keukenmachine blijft draaien tijdens deze stap!

7. Als je wilt kun je nog proeven of de vulling voldoende zoet is. Vind je van niet – voeg dan nog wat honing toe. Is de vulling goedgekeurd? Dan gaan we deze gelijkmatig over de bodem verdelen.

8. Maak ruimte in de koelkast en zet je springvorm voor ongeveer een uurtje of anderhalf uur weg.

Vergeet niet je timer te zetten! Anders val je in slaap, ahum, en duurt het nog langer voordat je de  o zo lekkere taart kunt gaan eten…!

9. Nu is onze taart stevig genoeg om de topping aan te brengen. Tijd voor chocolade! We smelten de chocolade met kokosolie. Wederom gebruiken we de au bain-marie techniek.

10. Giet de chocolade over de taart, verdeel deze door het blik gelijkmatig te draaien.

11. Nu komt het moeilijkste van dit recept. Wachten! De taart moet ongeveer 6-8 uur opstijven in de koelkast.

punt Snickertaart

ST detail

Rood fruit

Garneer de taart nog met wat kokosschaafsel en een tip: serveer het met wat rood fruit. Extra lekker!

Eet smakelijk!! Als je met deze snickerstaart nog geen harten mee verovert.. ♥

Een gedachte over “Recept | Gezonde Snickerstaart

Geef een reactie